Primăria Mihai Viteazu

34517 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Olaru Paul Cristian
Viceprimar: Lovasz Pal
Secretar General: Stăvariu Tudor Călin
Contabil șef: Marian Elena Maria

Cuvântul primarului

Bine ați venit!
Vă multumesc pentru că ați ales să utilizați acest ghid, o modalitate prin care Primăria Comunei Mihai Viteazu este mai aproape de cetățenii și oaspeții săi.
Mulțumesc locuitorilor Comunei Mihai Viteazu pentru interesul pe care îl manifestă față de toate evenimentele, noutățile și activitățile de interes public. În această direcție doresc să susțin implicarea nemijlocită a acestora pentru ca comuna Mihai Viteazu să continue să se dezvolte, păstrând totodata tradiția și valorile
Celor care nu ne cunosc istoria și pe noi, îi invit pentru a ne cunoaște la noi acasă. În Primăria Mihai Viteazu suntem o echipă de oameni tineri și dornici de performanță care vrea și poate să le ofere locuitorilor comunei bucuria de a trăi intr-o localitate ce se transformă de la zi la zi
Celor care vizitați comuna Mihai Viteazu prin intermediul acestui ghid, vă adresez salutul meu și al întregii echipe.
​Cu cele mai alese gânduri, PRIMAR Zeng Ioan.

Numele localităților aflate în administrație

Mihai Viteazu, Cheia, Corneşti

Așezarea geografică

Comuna Mihai Viteazu face parte din ţara Tansilvaniei, regiune situată în partea de sud-est a judeţului Cluj, la limita vestică a Câmpiei Transilvaniei, în cea mai mare parte depresiunea Turda-Câmpia Turzii, formată în cursul mijlociu şi inferior al Arieşului. Spre limita de vest şi nord-vest a teritoriului comunei, apare partea periferică a Câmpiei Transilvaniei, reprezentată printr-un versant monoclinal dezvoltat între altitudinea de 335-500 m.
Din punct de vedere teritorial comuna Mihai Viteazu este una dintre cele mai mici din cadrul judeţului Cluj, ea având o suprafaţă de 47,53 km², respectiv 4753 ha, dintre care 1129 ha (Mihai Viteazu 880 ha, Cheia 114 ha, Corneşti 135 ha) fiind intravilan şi 3624 ha extravilan. 
Centrul de comună, satul Mihai Viteazu, se află pe drumul naţional 75 Turda-Câmpeni, la 6 km de Turda.
Vecinii sunt: comuna Sănduleşti la Nord, comuna Petreştii de Jos la Vest, comuna Moldoveneşti la Vest şi Est şi Municipiul Turda la Est.
Comuna este situată la poalele Munţilor Apuseni, de-a lungul Văii Arieşului, în zona de contact a Munţilor Trascăului cu Podişul Transilvaniei.
 

  • Suprafață: 4753 ha
  • Intravilan: 1129 ha
  • Extravilan: 3624 ha
  • Populație: 5423
  • Gospodării: 2534
  • Nr. locuințe: 2204
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 2
  • Activitati economice si specifice zonei

    Pe raza comunei Mihai Viteazu sunt înregistraţi aproximativ 200 de agenţi economici, în diferite domenii precum: comerţ, construcţii, agricultură, servicii, industrie. Cele mai multe firme înregistrate pe teritoriul comunei sunt în domeniul serviciilor şi al comerţului, însă activitatea principală a locuitorilor din Comuna Mihai Vitezu este agricultura.
    Activitatea industrială este reprezentată de 8% din totalul firmelor înregistrate în comuna Mihai Viteazu. Rezervele de pietriş şi nisip şi compoziţia solurilor din zona Mihai Viteazu reprezintă un element cheie pentru industria extractivă şi de producţie a materialelor de construcţii. Firmele înregistrate pe teritoriul comunei, care activează în aceste domenii reprezintă aproximativ 47% din totalul firmelor productive. În acest context în localitatea Mihai Viteazu activează două firme care extrag piatră pentru construcţii şi cinci firme care produc materiale de construcţii precum rigips, beton dale, cărămidă, etc. Societăţile care desfăşoară activităţi în industria de prelucrare a cărnii reprezintă de asemenea o pondere însemnată, aproximativ 20% din totalul firmelor productive, restul de 35% fiind reprezentate de firme care au ca şi activităţi: producţia de îmbrăcăminte, producţia de paleţi, etc
    Agricultură și zootehnie
    În Comuna Mihai Viteazu activitatea principală a populaţiei este agricultura. Aici se desfăşoară activităţi preponderent agricole. Societăţile înregistrate pe raza comunei cu domeniu de activitate agricolă reprezintă 6% din numărul total alagenţilor economici.
    Agricultura
    La sfârşitul anului 2013, fondul funciar al comunei Mihai Viteazu cuprindea 4753 ha. Din care: suprafaţă agricolă 2987 ha din care:
    - suprafaţa arabilă: 2107 ha;
    - suprafaţa viticolă: 10 ha;
    - suprafaţa pomicolă: 5 ha;
    - păşuni naturale 698 ha;
    - fâneţe naturale 167 ha.
    Terenuri neagricole 1766 ha din care:
    - suprafaţă de pădure şi vegetaţie forestieră 647 ha;
    - alte tipuri de suprafeţe 1119 ha (terenuri ocupate de ape şi stuf, terenuri ocupate de construcţii, căi ferate şi de comunicaţii)
    Pe teritoriul comunei activitatea agricolă este extrem de diversificată, predominând suprafeţele arabile cultivate cu cereale.
    Din totalul suprafeţelor agricole utilizate în Comuna Mihai Viteazu, o parte sunt utilizate de societăţi cu activitate agricolă.
    Pe lângă aceste societăţi există numeroase persoane fizice, constituite ca şi Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Individuale sau Întreprinderi familiale care desfăşoară activitate economică în domeniul agricol.
    Zootehnia
    Ramura zootehnică este mai puţin dezvoltată la nivelul comunei Mihai Viteazu, însă nu este de neglijat. La nivelul comunei Mihai Viteazu societăţile economice care au activitate în domeniul zootehnic deţin animale precum ovine şi bovine. De asemenea pe teritoriul comunei activitatea economică în acest domeniu este întregită de microferme, persoanele fizice autorizate care deţin un număr semnificativ de animale ovine, bovine şi caprine. Pe teritoriul comunei activează trei societăţi în industria de prelucrare a cărnii, acestea fiind principalele puncte de desfacere pentru crescătorii de animale.
    Sectorul serviciilor
    Sectorul serviciilor este reprezentat de 56% din totalul firmelor care activează pe raza Comunei Mihai Viteazu.
    Comerţul
    Comerţul reprezintă o activitatea economică importantă pe raza Comunei Mihai Viteazu. Firmele cu activitate în acest domeniu reprezentând 25% din totalul firmelor înregistrate pe raza comunei. Firmele care desfăşoară activitate în acest domeniu sunt în principal firme care au activităţi precum: Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun sau baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, comerţ al produselor agricole, comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, comerţ cu ridicata a produselor agricole şi ale animalelor vii.
    Construcţiile
    Din totalul firmelor înregistrate pe teritoriul comunei Mihai Viteazu 4% activează în domeniul construcţiilor. Firmele care desfăşoară activitate în acest domeniu sunt în special firme care au ca domeniu principal de activitate lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, dar sunt prezente şi firme care au ca şi domenii de activitate lucrări de vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri sau alte lucrări speciale pentru construcţii.

     

     

    Evenimente

    Zilele culturii române
    Hai să dăm mână cu mână
    Dragobetele la români
    De ziua Ta
    Ziua Maghiarilor de pretutindeni
    Iepurașul de Paște
    Ziua Copilului
    Tradiție și contemporaneitate
    Zilele Comunei
    Balul bobocilor
    Balul Sfârşangului (Bal mascat)
    Balul Strugurilor”( Suretiului)
    Festivalul cepei
    Ziua Națională a României
    Spectacol de colinde – Deschide ușa creștine
     

    Specific zonal

    În Comuna Mihai Viteazu activitatea principală a populaţiei este agricultura
    Rezervele de pietriş şi nisip
    ​La nivelul comunei Mihai Viteazu societăţile economice care au activitate în domeniul zootehnic deţin animale precum ovine şi bovine

    Obiective turistice

    Comuna Mihai Viteazu este o localitate cu un pontenţial turistic ridicat. Natura a înzestrat comuna Mihai Viteazu cu numeroase bogăţii. Aici există o importantă sursă de apă, pădure şi verdeaţă, locuri de odihnă şi de viaţă, condiţii propice de desfăşurare a turismului. 
    Cheile Turzii obiectiv turistic înscris pe hărţile turismului internaţional. Aşezată într-o zonă ce are la nord-vest dealuri pitoreşti ce se pierd în vecinătatea munţilor Apuseni. Cheile Turzii cuprind un total de 175 ha şi se desfăşoară pe 15 km lungime, între Buru şi Tureni. Ele fac parte din primele 5 zone de alpinism din ţară, fiind în acelaşi timp un loc important pentru practicarea unor sporturi montane şi activităţi recreative.
    Cele două peşteri din Chei, care îngrădesc Cheile de o parte şi de alta, sunt străbătute de apele pârâului Hăşdate. Ele au aceeaşi înălţime şi deschidere, ceea ce demonstrează că înainte de a forma Cheile Turzii, ele constituiau o singură peşteră. Înălţimea acestora este de 3-4 m, lungimea de 20-30 m şi se ramifică în interior.
    Zona în care curge pârâul Hăşdate, de la ieşirea din Cheile Turzii, este împădurită, plină de verdeaţă, o zona semisălbatică, cu un peisaj deosebit. În acest loc se găseşte şi lacul Ciucaş, foarte frecventat de către turişti.
    La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea, pe muntele ce coboară dinspre Trascău (Remetea) şi care duce în Cheile Turzii, deasupra comunei Sănduleşti, zona acoperită complet de păduri, la o altitudine de 780 m s-a ridicat o mânăstire care a fost loc de rugă pentru oamenii acelor timpuri şi locuri. Mânăstirea a fost distrusă într-un incediu în timpul revoluţiei de la 1848. În 1935 a fost iniţiată o acţiune de reconstruire a ei, rezultatul acestei acţiuni fiind abandonul.
    În Cheile Turzii se poate ajunge prin mai multe căi de acces. Astfel, se poate merge de la Turda prin Mihai Viteazu spre satul Cheia, iar de la ieşirea din Cheia la numai 3 km distanţă se află acest minunat obiectiv turistic. De asemenea se poate ajunge la Cheile Turzii trecând şi prin satele Tureni şi Sănduleşti. De la Turda la Chei distanţa este de 12 km, în timp ce de la Cluj-Napoca până în această zonă turistică trebuie parcurşi 42 de km.
    Mormântul lui Mihai Viteazul reprezintă un alt punct de atracţie pentru turişti. Aici a fost îngropat trupul lui Mihai Viteazul, capul a fost dus la Mânăstirea Dealu de lângă Târgovişte, fosta capitală a Ţării Româneşti. Iniţial, pe acest loc, soţia sa Doamna Stanca, cu învoirea principelui Transilvaniei Gabriel Báthory, a reuşit să ridice o capelă în stil bizantin, distrusă ulterior intenţionat de către naţionalişti fanatici maghiari. Capela a fost realizată sub forma unei troiţe. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, preotul Vasile Moldovan din comuna Mihai Viteazu a cumpărat terenul cu mormântul, spre a-l feri de alte profanări
    Pe locul fostei capele, a fost realizată în anul 1923 o Troiţă din lemn. Realizarea Troiţei a fost posibilă şi cu sprijinul "Societăţii monumentelor istorice" din Bucureşti. Troiţa de lemn, în prezent expusă la Muzeul de Istorie din Turda (din anul 1977), este lucrată în stil popular. Ea are gravată inscripţia: "Aici a fost răpus marele voievod Mihai Viteazul la 9 august 1601".
    Potenţialul turistic ridicat este oferit şi de numeroasele monumente istorice care se găsesc pe teritoriul comunei. Având în vedere lista elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România în anul 2010 pe teritoriul comunei Mihai Viteazu se găsesc următoarele monumente istorice:
    Aşezarea romană din punctul "Coborâre" datează din epoca romană
    Situl arheologic din punctul "Valea Sândului" din secolele II - III p. Chr.
    Aşezarea de lângă fântâna "Şai"
    Situl arheologic din punctul "Cetatea Fetei" din secolele II-III p. Chr.
    Tumulii preistorici de pe malul stâng al Arieşului, în direcţia Sănduleşti
    Situl arheologic preistoric din punctul "Drumul văii" - perioada de tranziţie la epoca bronzului
    Tumulii preistorici din punctul "Izvorul Sălciu"
    Biserica romano-catolică din Mihai Viteazu care datează din secolul al XIX-lea
    Biserica unitariană din Mihai Viteazu care datează din secolul al XVIII-lea
    Biserica reformată-calvină din Mihai Viteazu care a fost construită în perioada 1674-1684 
    Monumentul nou (obeliscul) a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977. Înalt de 1601 cm (evocă anul morţii 1601), obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu. Are trei laturi, simbolizând cele trei principate române unite sub Mihai Viteazul în anul 1601. La baza fiecărei laturi se află stemele celor trei principate române. În vecinătatea monumentului s-a construit în anul 2005 Biserica Mihai Vodă, copie după Biserica Mihai Vodă ridicată la Bucureşti de către Mihai Viteazul.
    Monumentul cu bustul marelui voievod Mihai Viteazu, inaugurat de autorităţile locale în august 2006, pentru marcarea a patru secole de la moartea acestuia.
    În satele Corneşti şi Cheia se regăsesc ca şi obiective turistice biserica catolică, respectiv cea ortodoxă.
    Unităţi de cazare şi alimentaţie publică
    La nivelul Comunei Mihai Viteazu, conform datelor Institutului Naţional de Statistică în anul 2013 numărul turiştilor în structurile de primire turistică a fost de 1529 de persoane, în creştere faţă de de anul 2012, când în aceste structuri s-au cazat un număr de 1193 de persoane.
    În momentul de faţă activitatea economică în domeniul turismului desfăşurată în localitatea Mihai Viteazu este reprezentată de 6 unităţi de cazare, majoritatea având şi unităţi de alimentaţie publică, de tip restaurant.

    Facilități oferite investitorilor

    Din punct de vedere al infrastructurii, comuna se află pe o arteră de circulație importantă, fiind traversată de autostrada Transilvania (A3) (Câmpia Turzii-Gilău), dar și de drumul național DN1 și drumul European E81 (Turda-Aiud), și de drumul expres Turda-Sebeș, drumul național DN75 (Turda-Câmpeni). De asemenea, comuna dispune și de drumuri de exploatație agricolă.
    Satul Mihai Viteazu deține 22,170 km de drumuri asfaltate, satul Cornești deține 5,904 km drumuri pietruite, iar satul Cheia 6,507 km drumuri pietruite.
    Totalul drumurilor din comuna Mihai Viteazu este de 113, 677 km, care include drumurile asfaltate, pietruite, drumurile de exploatație, A3, A10, E81, DN75, DJ103G, DJ 103 I.
    Referitor la accesul la transportul aerian, comuna se află la o distanță de 43 de km față de aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.
    Utilități
    La nivelul întregii comune, lungimea totală a rețelei simple de distribuție a apei potabile este de 38.3 km.
    Potrivit datelor de la primăria comunei Mihai Viteazu, aceasta dispune de o rețea de canalizare de 34.938 m, și de 3 stații de pompare, care momentan deservesc doar 226 de gospodării din satul Mihai Viteazu, pentru celelalte două sate fiind propuse proiecte viitoare.
    Conform datelor furnizate de primăria comunei Mihai Viteazu, situația gospodăriilor racordate la rețeaua de apă este următoarea: în satul Mihai Viteazu 1530 gospodării, în satul Cornești 236 gospodării, iar în satul Cheia 226 de gospodării. Comuna Mihai Viteazu este racordată la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, iar de-a lungul perioadei de referință, lungimea conductelor de distribuție a gazelor a crescut.
    Conform datelor oferite de primărie, la nivelul comunei, rețeaua de distribuție gaze naturale este de 32.376 ml, dintre care în satul Mihai Viteazu 19.876 ml; în satul Cornești 5000 ml, iar în Satul Cheia 7.500 ml.
    Iluminatul public stradal este asigurat de către primăria comunei prin 899 de lămpi/aparate led cu o putere instalată totală de 8004W.
    Accesul la internet și telefonie mobilă este asigurat de principalii furnizori naționali respectiv, Telekom Romania Communications, Orange România, Vodafone România, și Digi.
    ​Colectarea deșeurilor se face în prezent de către operatorul privat SC Eco 5 Ardeal SRL. Această societate funcționează în cadrul ADI ”5 Ardeal” înființată cu finanțare europeană (Proiectul ”Stație sortare deșeuri menajere”) prin libera asociere a UAT-urilor Mihai Viteazu, Călărași, Moldovenești, Iara și Băișoara, având ca obiectiv gestionarea, în comun a serviciului de salubritate. Deșeurile de la stația de sortare din comună se transportă la depozitul Oradea. În viitorul apropiat, la nivelul județului Cluj gestionarea deșeurilor se va face unitar și integrat.

    Proiecte de investiții

    Eficiența energetică și gestionarea eficientă a energiei în infrastructura de iluminat public pentru Comuna Mihai Viteazu, județul Cluj - AFM
    Dotare școli și grădinițe din comuna Mihai Viteazu, județul Cluj, prin PNRR - Componenta C15 – Educație, Investiția 11
    Modernizare străzi în sat Mihai Viteazu, comuna Mihai Viteazu, județul Cluj „Programul national de investitii „Anghel Saligny”
    Reabilitarea moderată a Școlii Gimnaziale din loc. Mihai Viteazu, str. Transilvaniei, nr. 141 – PNRR-C10
    Actualizare Plan Urbanistic General în format GIS, Comuna Mihai Viteazu, județul Cluj – PNRR -C10
    Lucrări de reabilitare trotuare și rigole în sat Cornești și sat Mihai Viteazu, comuna Mihai Viteazu, juderțul Cluj – Buget local
    Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în Școala Gimnazială ”Mihai Vodă” din Comuna Mihai Viteazu, județul Cluj” - AFM
    Proiect integrat de extindere rețea de alimentare cu apă și rețea de canalizare ape uzate menajere în Comuna Mihai Viteazu, județul Cluj„ - PNRR
    Realizarea stații de încărcare pentru autovehicule electrice în comuna Mihai Viteazu, județul Cluj - AFM
    Achiziția de mijloace de transport nepoluante (autobuze și microbuze) în cadrul parteneriatului UAT Municipiul Turda - UAT Comuna Mihai Viteazu – PNRR C10
    Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în Comuna Mihai Viteazu, județul Cluj -AFM
    Delegarea gestiunii prin concesionare a serviciului de iluminat public din com Mihai Viteazu, județul Cluj

    Afaceri Locale