Primăria Lipova

45977 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Primar: Florin Fabius Pera 
Viceprimar: Adrian  Cristian Antoche
Secretar General:  Corina Cătălina Pop 
Contabil: Camelia Blidari

imagine primar

Cuvântul primarului

Orașul Lipova a fost și este proiectul meu de suflet! Investițiile, proiectele, planurile pentru acest oraș, pe care , împreună cu echipa mea ne dorim ne dorim să-l transformăm și să-l ducem cât mai sus posibil pe harta celor mai frumoase orașe, sunt multe și foarte complexe, sunt drumuri anevoiase până la a le vedea realizate pe toate, dar nu imposibile.
La fel ca și în primul mandat, odată cu obținerea unui nou mandat de primar în anul 2024 voi continua alături de echipa mea să muncim pentru orașul Lipova și prioritatea mea și implicit a echipei mele, vor fi mereu oamenii, cetățenii acestui oraș, bunăstarea și confortul lor. Vom  munci pentru ca Lipova să devină orașul de altădată: frumos, curat și mult mai modern! Misiunea Primăriei Oraşului Lipova este de a soluţiona şi gestiona, în numele şi în interesul colectivităţii locale pe care o reprezintă, treburile publice, în condiţiile legii, de a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legislaţiei în vigoare.
Nu putem afirma că obiectivele noastre sunt unele simple de atins, dat fiind faptul că permanent ne dorim mai mult pentru oraşul Lipova, pentru cetăţenii acestui oraş şi în acest sens ne oferim în continuare, întreaga energie, dar ne putem declara mulţumiţi de activitatea desfăşurată , cu atât mai mult cu cât condiţiile socio-economice existente nu au fost dintre cele avantajoase.
Viitorul oraşului va fi asigurat de o echipă închegată, unită, o echipă de oameni implicaţi, fiecare cu o vastă experienţă pe diverse direcţii. Cu multă muncă, răbdare şi perseverenţă vom duce, împreună, mai departe destinele acestei frumoase comunităţi. În acest context întreaga activitate desfăşurată şi toate inițiativele, atât cele demarate, cât și cele din lista de obiective propuse, reprezintă  o vădită preocupare a administraţiei publice locale pentru bunăstarea cetăţenilor oraşului Lipova, precum şi a generaţiilor viitoare deoarece: VIITORUL  SE  CLĂDEŞTE  ÎN  FIECARE ZI !
Orașul Lipova are un potențial enorm, un lucru bine știut de toată lumea și chiar dacă drumul până la a vedea acest oraș transformat în cel mai bun și pozitiv mod pe toate palierele, este unul anevoios, cu multe provocări, probleme și încercări deloc facile, știu sigur că în final toate acțiunile și intențiile noastre se vor alinia și dorințele vor deveni realitate: vom avea un Oraș Lipova pe care vom fi cei mai fericiți să îl lăsăm moștenire generațiilor tinere de astăzi.
​Vă asigur dragi cetățeni că vom duce tot ceea ce ne-am propus la îndeplinire și vă veți putea bucura de un oraș Lipova ridicat la adevărata sa valoare!

Numele localităților aflate în administrație

Radna, Şoimoş

Așezarea geografică

Oraşul Lipova este aşezat în partea de vest a României, fiind încadrat de Munţii Zărandului (la nord), Dealurile Lipovei (la sud) şi Valea Mureşului, care desparte practic localitatea în două părţi, pe malul drept al Mureşului aflându-se localitățile aparținătoare Şoimoş şi Radna iar pe malul stâng aflându-se localitatea Lipova.
Din punct de vedere al aşezării matematice Lipova se află la intersecţia paralelei de 46°6'15" latitudine nordică, cu meridianul de 21°41'15" longitudine estică.
Altitudinea medie: 153 m.
Altitudinea variază:
- 125 m, în partea de vest, până la 200 m pe versantul de nord-vest al Dealurilor Lipovei. Localitatea este dominată de Dealurile Şoimoş - 331 m.
Vecinătăţi:
La nord: Ineu - la o distanţă de 50 km
La nord-est: Tauţ - la 50 km
La est: Bârzava - 31 km, Căpruţa -  34 km, Săvârşin - 55 km
La sud-est: Bata -  34 km
La sud Şiştarovăţ - 11 km
La sud-vest: Zăbrani - 14 km, Fântânele - 28 km, Şagu - 48 km, Vinga - 50 km
La vest: Vladimirescu - 25 km, Arad - 35 km
La nord-vest: Păuliş - 10 km, Ghioroc - 14 km, Şiria - 28 km, Pâncota- 35 km
La vest localitatea este situată la frontiera cu Ungaria (localitate de frontieră Nadlac), la 82 km
Ape curgătoare:
Râuri - Mureş
Pârâuri:
Pârâul Jernova
Pârâul Şoimoş
Pârâul Morat
Pârâul Radna
Pârâul Şiştarovăţului
Pârâul Mărăşeşti
LOCALITĂȚI ÎNFRĂȚITE
Battonya Ungaria
Salindres Franţa
Castelvetro di Modena Italia
Csanadpalota Ungaria
​Ketegyhaza Ungaria

  • Suprafață: 13400 ha
  • Intravilan: 901 ha
  • Extravilan: 12499 ha
  • Populație: 10313
  • Gospodării: 3493
  • Nr. locuințe: 4169
  • Nr. grădinițe: 5
  • Nr. școli: 3
  • Nr. licee: 2
  • Cum se ajunge in localitate

    În judeţul Arad, Lipova ocupă o poziție central-sudică.
    Lipova este traversată de două căi de comunicaţie importante: Drumul Naţional 7, situat pe malul drept al Mureşului şi Calea Ferată Arad - Radna - Simeria - Braşov - Bucureşti.
    Pe malul stâng al Mureşului se află Drumul Judeţean 682, care trece prin Arad - Zăbrani - Lipova - Ususău, continuând spre Făget
    Din Ususău se desprinde Drumul Comunal 83, spre Belotinţ - Labaşinţ - Bata
    Din Lipova pleacă Drumul Judeţean 572 spre Şiştarovăţ - Lugoj
    Din Dorgoş pleacă Drumul Comunal 85 spre Pătârş
    Lipova se afla la 30 de kilometri est faţă de Capitala judeţului - Arad

    Activitati economice si specifice zonei

    Industria uşoară
    Industria lemnului
    Îmbutelierea apei minerale
    Comerţ
    Agricultură
    ​Principala resursă a Lipovei o constituie apa minerală
    Societăţile comerciale , prezente pe raza oraşului, desfăşoară activităţi de îmbuteliere a apei minerale, producţie de încălţăminte, confecţii textile, confecţii lenjerie, prelucrarea lemnului, producţie de subansamble electrocasnice, transport.
    Agricultura are încă un rol important în viaţa economică a oraşului.
    Cele 3000 ha de teren arabil sunt cultivate cu grâu, porumb, floarea-soarelui, orz, iar cele 1900 ha de livezi produc o mare varietate de fructe, în special afine, cătină, alune, struguri și mere.
    Majoritatea societăţilor comerciale activează în domeniul comerţului, alimentaţiei publice, panificaţiei, intern şi internaţional.
    Firme reprezentative:
    PL NORIS SRL
    NATURANA ROMANIA SCS
    EVEREL ROMANIA SRL
    ROBAC INDUSTRIES SRL
    ALCO KRAFT SRL
    SC COHLINE SRL
    WEGLAND ALPIN SRL
    SC OECHSLER ROMANIA SRL
    SC LIPOMIN SA
    SC APEMIN BĂILE LIPOVA SRL
    Producători locali:
    SC LIPOMIN SA
    SC APEMIN BĂILE LIPOVA SRL
    Produse locale:
    ​Apa minerală de Lipova, produse de panficație

    Evenimente

    Zilele Oraşului Lipova (organizate în luna septembrie a fiecărui an)
    Târgul Bianual „Maria Radna” (în zilele de 15 August şi 8 septembrie, în fiecare an – cu ocazia sărbătorilor religioase de Adormirea Maicii Domnului – „Sfânta Maria Mare” şi Naşterea Maicii Domnului – „Sfânta Maria Mică”)
    Hramul Bisericii „Sfinţii Constantin şi Elena” din Băile Lipova (organizat de Biserica Ortodoxă Misionară Băile Lipova şi Staţiunea Balneoclimaterică Băile Lipova, în data de 21 mai a fiecărui an – cu ocazia sărbătorii religioase „Sfinţii Constantin şi Elena”)
    Dragobetele la români – „Ziua Dragobetelui – De Dragobete iubește românește” (eveniment organizat în fiecare an, la finalul lunii februarie, cu ocazia Dragobetelui, sărbătorit în data de 24 februarie)
    Concert de colinde (concerte organizate în cadrul Basilicii „Maria Radna”, în cadrul Centrului Recreativ Orășenesc Lipova, cu participarea invitaților locali, precum şi din diverse zone ale țării)
    Târg de Crăciun al oraşului Lipova (organizat pe parcursul lunii decembrie, în centrul oraşului, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă)
    Târg de Paşte al oraşului Lipova (organizat, în centrul oraşului Lipova, în perioada care precede Sărbătorile Pascale)
    Expoziția Internațională de Pictură „Culorile Toamnei”, organizată de Clubul Copiilor Lipova
    Concurs de ciclism/mountain bike „ROCCA MTB” Lipova (organizat în fiecare an, în luna aprilie, cu participarea concurenţilor din zona oraşului Lipova şi din alte zone ale ţării şi străinătate)
    Noaptea Muzeelor – la Muzeul Oraşului Lipova (eveniment cultural-artistic-educativ, organizat în fiecare an în luna mai, în incinta Muzeului Oraşului Lipova)

    Specific zonal

    Turism
    Agricultură
    Pomicultură
    Industria panificaţiei
    Industria electronică şi electrotehnică
    Comerţ
    ​Industrie uşoară
    Industrie de exploatare şi prelucrare primară a lemnului
    Industrie de îmbuteliere a apei minerale
    ​Servicii către populaţie

    Obiective turistice

    Obiective de pe raza localităţii Lipova:
    Cetatea "ŞOIMOŞ"
    Basilica "MARIA RADNA"
    Staţiunea balneo-climaterică "Băile Lipova"
    Bazarul Turcesc ( unic pe teritoriul românesc )
    Biserica romano-catolică din Lipova
    Biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" din Lipova
    Muzeul orăşenesc Lipova ( casa lui Sever Bocu )
    Monumentul "Crucea lui Bocu" ( pe Dealurile Lipovei )
    Podul vechi de peste Mureş
    Piaţa și Parcul Libertăţii din Lipova
    Liceul "Atanasie Marinescu" Lipova
    Şcoala românească din cadrul Ansamblului Bisericii Ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului" din Lipova
    Liceul "Sever Bocu" Lipova
    Casa de cultură a orașului Lipova
    Monumentul Eroilor Români
    Sediul Pompierilor Voluntari ( clădirea datează din secolul al XIX-lea, anul 1867 )
    Crucea lui Sever Bocu ( Crucea lui Bocu )
    Clădirea tip "Seccesion" astăzi sediu al Centrului de Informare şi Promovare Turistică Lipova - situată în zona centrală a oraşului, această clădire, alături de alte câteva clădiri emblematice ale oraşului, prezintă un anumit gen de "manierism" unul specific sfârşitului de veac trecut şi celui următor. Nici una dintre aceste clădiri, în care se pot identifica ecouri de artă secesionistă, nu prezintă trăsături comune, fiecare din ele ataşându-se la un alt model din repertoriul de forme al acestuia. O parte dintre aceste clădiri sunt întrebuinţate ca spaţii comerciale, bibliotecă sau chiar locuinţe, în prezent, dar există şi câteva clădiri de acest gen care încă nu sunt utilizate sau renovate, în ciuda arhitecturii unice pe care o au.
    Obiective din împrejurimi:
    Castelul regal de la Săvârşin
    Peştera lui Duţu ( în apropiere de Săvârşin )
    Rezervaţia locul fosilier Zăbalţ ( se găsesc moluşte fosile din Ponţianul mediu )
    Cetatea Şiria
    Castelul Bohuş ( Şiria, actualmente Muzeul Memorial din Şiria )
    Mănăstirea Bizere ( localitatea Frumuşeni )
    Muzeul "Adam Muller-Guttenbrunn şi Casa Adam Muller-Guttenbrunn ( Zăbrani )
    Castelul Salbek-Pietriş
    Castelul Conop
    Castelul Konopy-Kaloman (Odvoş)
    Castelul Teleki din Căpâlnaş
    Castelul Mocioni din Bulci

    Facilități oferite investitorilor

    OPORTUNITĂȚI:
    La nivelul regiunii de Vest, inclusiv în oraşul Lipova, dezvoltarea turismului şi a ramurii economico-sociale, reprezintă o prioritate absolută, întreg judeţul Arad fiind recunoscut ca o „locomotivă” în domeniul dezvoltării şi promovării investiţiilor străine în România.
    Prin particularităţile pe care oraşul Lipova le deţine, precum şi prin ceea ce reprezintă acest oraş din punct de vedere turistic şi socio-economic, conducerea Primăriei oraşului Lipova, doreşte să intervină şi în următorii ani, în dezvoltarea localităţii Lipova în cele mai importante domenii ale sale, în promovarea imaginii oraşului şi valorificarea superioară a resurselor pe care oraşul şi împrejurimile le oferă
    Principalele oportunităţi şi obiective vizează dezvoltarea mediului de afaceri, a turismului local şi regional prin îmbunătăţirea imaginii turistice, dezvoltarea economico-socială locală şi implicit promovarea zonei de Vest a României pentru potenţialii investitori din ţară şi din străinătate
    FACILITĂȚI :
    Teren din domeniul privat al oraşului Lipova spre vânzare ori concesionare, cu utilităţile aferente, în vederea construirii de obiective economice.
    Pornind de la acest obiectiv general, se are în vedere obținerea unor rezultate pozitive, avantajoase în câteva dintre ramurile cele mai importante, rezultate care se referă la aspecte precum:
    - creșterea numărului de turiști care vizitează localitatea/regiunea, ca urmare a îmbunătățirii vizibilității regiunii, a calității și diversității serviciilor/produselor oferite
    ​- îmbunătățirea mediului de afaceri prin noile investiții, care pot să aparțină unor diverse domenii de activitate, va contribui direct la multiplicarea și diversificarea serviciilor (directe și conexe) oferite acestora în regiune (agenții de turism, pensiuni agroturistice, construcții, transport, cazare, alimentație publică, comerț, servicii bancare, ghidaj la obiective, traducere și interpretare, vânzare de bunuri de larg consum, artizanat, bilete la muzee, etc.) cu efect imediat asupra înființării de noi agenți economici, de noi locuri de muncă de sporire a veniturilor celor angajați în sectoarele conexe și astfel de creștere, pe ansamblu, a calității vieții locuitorilor din zonă.

    Proiecte de investiții

    INVESTIȚII FINANȚATE ȘI ÎN CURS DE EXECUȚIE
    INVESTIȚII PRIN CNI-SA
    Sală de sport cu tribună 180 locuri în oraşul Lipova, str. Iancu Jianu nr. 25 H
    Extindere rețea de apă potabilă, canalizare menajeră și branșamente pe str. CLUJULUI – faza SF+DTAC
    Extindere rețea de canalizare în Orașul Lipova, str. Valea Mare, jud. Arad – SF+DTAC
    Construire creșă mică, orașul Lipova, județul Arad POR – FONDURI EUROPENE
    POR – FONDURI EUROPENE
    ​Consolidare, restaurare conservare biserică, amenajare incintă, restaurare și consolidare împrejmuire, realizare corp anexă C2 si lumânărar C3, iluminat arhitectural ansamblu la biserica”Adormirea Maicii Domnului”
    Reutilizarea spațiului fostei piețe agroalimentare din Lipova prin amenajarea de spații verzi publice și reabilitarea străzii de acces Miron Costin
    Reabilitare clădire existentă pentru realizarea unei grădinițe cu program normal.
    INVESTIȚII – PNDL
    Reabilitare și dotare clădire de învățământ – Școala Generală Radna – cls –I-VIII Pod metalic peste râul Mureș
    ​Reabilitarea infrastructurii rutiere pe str. Gen .Petrescu, Cuza Voda, V. Alecsandri, 1 Decembrie, Mețianu, Mihai Viteazul, Viilor, Mureș, M. Eminescu, Sarmisegetuza, Inv. I. Tuducescu, Timișorii, Aurel Vânătu, Elena Chirița, Zorilor, Clujului, P-ța Decebal, Lugojului și Ef. Murgu

    ...

    Primăria Lipova

    INVESTIȚII FINALIZATE ȘI ÎN CURS DE EXECUȚIE :1. Extindere și dotare Spital Orășenesc Lipova - VALOARE PROIECT: 25 499 093 lei; PROGRAM DE FINANȚARE: Programul Național de Construcții de Int...

    2020-06-25

    Citește mai mult

    PRIMĂRIA LIPOVA în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză

    Afaceri Locale