Primăria Hida

33075 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Dumitru Petruş
Viceprimar: Ioan Daniel Rus
Secretar General: Dumitru-Dorian Balota
Contabil: Cosmina Mariana Fenedi

imagine primar

Cuvântul primarului

, În calitate de primar al comunei Hida , în numele meu personal , al comunității locale și al administrației publice locale , vă adresez invitația de a descoperi comuna noastră : frumusețea unică a meleagurilor noastre ; oameni harnici , prietenoși și ospitalieri ; farmecul unei comune primitoare ; obiceiuri și tradiții ; oportunități de investiții.
Comuna noastră se află într-o etapă de dezvoltare , care are loc , în contextul schimbărilor regionale , naționale și europene .Proiectele în lucru , dar și cele viitoare țintesc dezvoltarea și prosperitatea , îmbunătățirea calității vieții .Iubim satul românesc și de aceea demonstrăm că se poate face performanță administrativă și în zona rurală .
Tuturor celor care veți parcurge pagina dedicată comunei Hida , vă adresăm un călduros bun venit !
​,, Dumitru Petruș , Primarul comunei Hida

Numele localităților aflate în administrație

Hida, Baica, Racâş, Trestia, Miluani, Sânpetru Almaşului, Stupini, Păduriş

Așezarea geografică

Din punct de vedere geografic localitatea este situată în nordul teritoriului țării ,de pe drumul național DN1G,la 37 km de localitatea Zalău

  • Suprafață: 10172 km²
  • Intravilan: 10005 ha
  • Extravilan: 9166,5 ha
  • Populație: 2850
  • Gospodării: 1500
  • Nr. locuințe: 1750
  • Nr. grădinițe: 2
  • Nr. școli: 2
  • Nr. licee: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    S-N DN1/E81,DN1G ,DJ 109

    Activitati economice si specifice zonei

    Zootehnie
    Agricultură
    Apicultură
    Pomicultură
    Cultură mare ( porumb , grâu )
    Comerț
    Activități economice
    Prestări servicii
    Tansport
    ​Firme reprezentative:
    SC OBELIX SRL
    SC SENTOSA SRL
    SC DVF CONSTRUCțII șI EXCAVAțII
    Producători locali:
    PANIFICAȚIE,HORECA,LEGUME,PRELUCRARE LEMN
    Produse locale:
    PÂINE TRADIȚIONALĂ PE VATRĂ
    ​PRODUSE LEGUMICOLE

     

    Evenimente

    Zilele Comunei Hida
    Să sărbătorim împreună Ziua Copilului
    15 august – pelerinaj la Mănăstirea Strâmba
    Târgul sărbătorilor de iarnă

    Obiective turistice

    Mănăstirea Strâmba – mănăstirea unde Maica Domnului este stareță .Vatră monahală de mare spiritualitate creștină.
    Un periplu spiritual prin Sălaj nu-l poți începe decât la Mănăstirea Strâmba, din dorința de a te apropia, măcar puțin, de sâmburele acela de lumină care îți inundă sufletul, odată cu credința.
    „După cum o spun poveștile locului, și istoria, întemeietor al acestui sfânt lăcaș este o femeie bogată care avea un handicap la picior și la coloană, fiind gârbovită și strâmbă. Ea avea o fiică foarte bolnavă și văzând râvna la rugăciune a celor 2 călugări ce pustniceau pe aceste locuri, i-a rugat să mijlocească, prin rugăciune, la Bunul Dumnezeu, pentru vindecarea fiicei sale, făgăduind averea sa, care era de 108 iugăre de pământ și pe care urma să se întemeieze așezământul monahal”, aflăm din cartea „Mănăstirea Strâmba-loc sfânt de îndreptare a sufletului” , scrisă de Părintele Grighentie Oțelea.
    Învăluită de jur împrejur de păduri și vegheată de dealuri pitorești, lăcașul monahal a fost și va rămâne de-a lungul veacurilor una dintre cele mai frumoase așezări monahale ale județului nostru. Zona Sălajului a păstrat dintotdeauna o frumusețe aparte, timpul și istoria zămislind, aici, o lume de legendă. Tot la noi s-a născut și a continuat o puternică spiritualitate națională.
    Mănăstirea Strâmba, unul dintre cele mai importante repere de spiritualitate sălăjeană, apare călătorului ca un smoc de lumină în vârf de deal, la partea stângă a văii cu același nume, după ce am pornit de la Sânpetru Almașului pe un drumușor ce traversează satele Popteleac, Călacea și Păduriș, tăiat prin mijlocul pădurilor bătrâne. Începuturile mănăstirii datează din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1470, conform cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea și afirmațiilor ecumenului Nichifor, din anul 1761. Singura construcție a vechiului ansamblu monahal care se mai păstrează și azi este bisericuța de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Istoricul Nicolae Iorga o numea „Bătrâna mănăstire a Strâmbei Fizeșului”.
    O deosebită valoare istorică și spirituală o constituie pictura interioară originală a bisericii și icoanele pictate pe lemn ; o mare valoare spiritual o constituie ICOANA FĂCĂTOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI CU PRUNCUL IISUS , icoană ce a păstrat și păstrează în sufletele oamenilor credința de sute de ani , nestrămutată . Dintr-o monografie mai veche a Ardealului, aflăm că ,Mănăstirea Strâmba figurează ca un mic centru cultural, fiind una dintre primele școli ardelene de prin părțile locului, având rolul de a păstra și cultiva tradițiile și obiceiurile strămoșești.
    După aproape 200 de ani în care a fost lipsită de viață monahală, din anul 1993 se reactivează acest locaș, redevenind mănăstire de călugări. Din 1996-1997 , s- au început lucrările de construcție la un nou ansamblu monahal Proiectată pe albastrul sobru al cerului, biserica mare își înalță zvelt cele 3 turnuri. Pictura bisericii ete lucrată în tehnica frescă-o tehnică delicată, realistă și extrem de minuțioasă. Lucrarea în sine, executată de 6 pictori de la Facultatea de Arte din Cluj, reprezentă lucrare de doctorat.
    În imediata apropiere, străjuiește clopotnița care înalță rugăciunea cântului clopotelor spre cer, cu ocazia slujbelor religioase.
    Ansamblul mai cuprinde cuprinde un corp de chilii cu o bibliotecă și o sală de lectură, un centru de asistență socială, altarul de vară, biserica-paraclis cu hramul Nașterea Maicii Domnului, un arhondaric, o trapeză precum și o mică grădină zoologică, unde copiii, și nu numai, pot admira păuni, fazani aurii, porumbei voiajori, iepurași și ponei.
    Biserica de lemn din Baica
    Datează din anul 1645, ce apare scris pe lemnul prestolului, iar meșterii consemnează și faptul că a fost mutată dintr-o altă parte a satului. Situată la marginea drumului national DN 1G, biserica are dimensiuni mici, pronaosul este „tăvănit”, naosul acoperit cu o bolta cilindrică, iar bolta altarului se deschide spre est cu un timpan drept.
    Clopotnița este plasată deasupra naosului, este scundă, cu foișor si fleșă specifică. Podișului Someșan. Intrarea este marcată de un ancadrament sculptat cu motive geometrice și rozete înscrise într-un colac de frânghie. Usile împărătești sunt decorate cu sculpturi ce reprezinta vița-de-vie și medalioane pictate. Din pictura interioara se păstrează foarte puțin, si a fost realizată probabil de Ioan Pop de Românași.
    Biserica de lemn din Hida
    Datează din secolul al XVIII-lea și este localizată pe drumul către satul Miluani, la mică distanță de centrul comunei. Intrarea are un ancadrament decorat cu frânghii, cruci si meandre. Pictura se păstrează mai bine decat la Biserica din Baica si a fost realizata de Ioan Pop din Românași.
    Biserica de lemn din Sânpetru-Almașului
    Datează din anul 1494, dar a fost reclădită în secolul al XVII-lea. Biserica a fost construită după toate regulile monahale, cu 3 despărțituri în interior: pronaos, naos și altar. În peretele despărțitor dintre altar și naos au fost tăiate ușile diaconești și cele împărătești. Geamurile erau foarte mici, un asemenea geam se mai păstreaza doar în partea de răsărit, la altar, geam compus din 4 găuri mici, cu oblon în interior, înscrise într-o rozeta sculptată în lemn. După mutarea bisericii, geamurile au fost mărite. Biserica a fost pictată, atât în interior, cât și pe exterior, de către zugravul bisericesc Ioan Pop din Românași, în anul 1719, pe lemn cu fâșii de pânză, lipite peste crăpăturile dintre grinzi. De-a lungul anilor, pictura s-a deteriorat, rămânând vizibile numai chipurile câtorva sfinți.
    Piatra Dracului
    Stânca Dracului este un monument natural de tip geologic și peisagistic, localizat în sud-vestul localității Hida, la marginea drumului național DN 1G, la intrarea în comuna Hida, dinspre Sânmihaiul Almașului, pe partea stânga, în imediata apropiere a vechiului târg de animale. Forma stâncii și prezența ei la marginea drumului a dat naștere în mentalul colectiv la legende referitoare la aceasta.
    Legenda spune că, într-o noapte fără lună, Dracul s-a hotărât să pună în aplicare un gând mai vechi, de a-i pedepsi pe locuitorii de pe lunca Almașului și de a opri apele râului. Astfel, a ales o piatră mare și grea, pe care a adus-o până în Hida, iar aici, pe coasta unui deal, l-a ajuns cântatul cocoșilor. Dracul și-a pierdut puterile, vraja s-a stins, iar stânca a căzut pe locul unde se vede astăzi.
    „În limbajul oamenilor de pe raza Depresiunii Almașului, Piatra Dracului este văzută ca un simbol al durabilității, al veșniciei, folosindu-se expresii de genul "Nu a ține cât Piatra Dracului din Hida”, sau "Nu voi trăi cât Piatra Dracului".
    Apariția „Stâncii Dracului” este legată de procesele de eroziune ale apelor de șiroire și torenților, respectiv de acțiunea vântului și fenomenele de îngheț-dezgheț, ce au dus la desprinderea stâncii din pachetele de gresii.
    Monumentul natural a fost inclus în categoria ariilor naturale protejate prin acte legislative emise de autoritățile locale si centrale sub mai multe denumiri: „Stânca Dracului – gresie, loc fosilifer”, in 1975.
    Poiana Narciselor Racas – Hida
    Aria naturala „Poiana Narciselor Racâs – Hida” este o rezervație naturala mixtă, de tip floristic si peisagistic situată la circa doi kilometri de satul Racâs. Aceasta arie protejata se află in administrarea Primariei comunei Hida, pe un teren la o altitudine medie de 260 m și ocupa o suprafată de 1,5 hectare.
    Aria naturala „Poiana Narciselor Racas-Hida”, unică în judetul Sălaj, este localizată la cumpăna de ape dintre râurile Almaș si Agrij, in apropierea izvoarelor pârâului Jernau (afluent al Almasului), în hotarul comunelor Hida si Bălan.
    Aria naturală prezintă un interes multiplu, fiind o arie de interes botanic, ecologic si peisagistic, deoarece pe lângă asociațiile de Narcissus stellaris – narcisa, cuprinde și păduri dacice de stejari și carpen.
    Accesul în rezervație se face pe Drumul național DN 1G, iar din satul Racâs pe langă Valea Jernăului, aproximativ doi kilometri.
    Conacul HATFALUDY
    Conacul este o clădire de o importanță istorică și culturală remarcabilă și a intrat într-o etapă crucială de restaurare și punere în siguranță pentru a-i garanta conservarea.
    Aceste lucrări sunt parte integrantă a unui proiect amplu de restaurare , având ca scop , nu doar protejarea și păstrarea acestui monument arhitectural al județului Sălaj , ci și transformarea sa într-o locație de evenimente unică pentru această zonă.
    Acestă destinație finală , va permite conacului să devină un punct de atracție și un centru de activități cultural și sociale , care , fără îndoială , va sprijini dezvoltarea durabilă a localității Hida

    Facilități oferite investitorilor

    Căile de comunicații și transport , infrastructura sunt cele mai importante facilități oferite
    ​Localitatea Hida este amplasată pe DN1G , la distanțe relativ reduse față de orașe importante : (la 54 km față de orașul Cluj – Napoca și la 37 km față de oralul Zalău ) și la 8 km de autostrada Transilvania ( A3 ), nod ZIMBOR
    Este asigurată alimentarea la rețelele de curent , apă , canalizare
    Comuna Hida , este o zonă pitorească cu potențial agroturistic
    Închirierea sau concesionarea de terenuri

    Proiecte de investiții

    CELE MAI IMPORTANTE REALIZĂRI
    Asfaltarea a 35 km de drumuri comunale și străzi , care fac legătura între satele : Hida, Baica, Sânpetru, Stupini ,Racâș, Trestia, Miluani și Păduriș , realizată din fonduri europene, guvernamentale și bugetul local (2014 -2024)
    Înființarea unui serviciu de construcții și dotarea acestuia cu utilaje( buldoexcavatoare , tractor , autogreidăr , remorci , pluguri pentru zăpadă , etc.
    Construirea unei capele în localitatea Hida (2019)
    Lucrare de consolidare a malului Văii Almașului (pod centru localitate Hida ) 2005
    Construirea a 6 poduri în satele Racâș, Sânpetru Almașului , Stupini , Trestia (2017-2024)
    Înființarea unei unități de intervenție și stingere a incendiilor aparținând ISU Sălaj ( 2004 )
    Construirea unei grădinițe cu program prelungit (2015) , în localitatea Hida
    Construirea unei săli de evenimente și a unui parc alăturat (multianual )
    Construirea unui cămin cultural , cu rol administrativ , în satul Stupini ( 2018 )
    Reabilitarea căminelor din satele : Hida, Baica, Racâș, Trestia, Sânpetru, Păduriș (multianual )
    Amenajarea unui centru multifuncțional pentru copii – program European (2005)
    Reabilitarea clădirii fostului spital și înființarae unui Centru medical (2008 )
    Constrirea unei Pieței agro-alimentare Hida(2012)
    Amenajare Centru Civic ( trotuare , spații verzi , alei ) în localitate Hida ( proiect multianual ) s-au executat lucrări de reabiliatre la clădirile :LIceului din Hida ( corp A , B , C ) , Școala Racâș , și de conservare la Sânpetru (2012-2022)
    Construcția unei săli de sport cu 150 locuri (2008)
    Construirea a două terenuri sintetice în satele Hida, Racâș (2015-2016 )
    Modernizarea sistemului de iluminat public stradal , prin instalare a lămpilor cu led (740 lămpi )
    Llucrări de reabilitare la Bisericia de lemn Hida , în parteneriat cu Asociația ,, Ambulanța pentru Monumente Sălaj (schimbarea acoperișului)
    Alimentarea cu apă a localităților: Hida, Baica,Racâș, Sânpetru ( 2009)
    Extindere rețea alimentare cu apă în satul Trestia ( 2023 )
    Rețea de canalizare apă uzată și stație de epurare (2023 )
    Alocarea unor fonduri în baza unor parteneriate încheiate cu bisericile din Comuna Hida și Mănăstirea Strâmba
    VOM CONTINUA CU :
    Extinderea lucrărilor de asfaltare în toate satele comunei
    Extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, în zonele unde nu există
    Reabilitarea Căminului Cultural din satul Miluani
    Finalizarea lucrărilor la Campusul Școlar ( în prezent aflat în conservare) și darea lui în folosință
    PROIECTE ÎN DERULARE (PRIN FONDURI GUVERNAMENTALE ȘI EUROPENE )
    Constuirea unui centru comunitar integrat(socio- medical ) amplasat lângă clîdirea centrului medical - fază de execuție
    În urma achiziționării prin cumpărare a clădirii fostului complex comercial COOP. CONSUM HIDA (partea de etaj ), vom amenaja prin compartimentare spații pentru birori antreprenori și spații comerciale (planificat 2024-2025 )
    Construirea unui parc fotovoltaic , în localitatea Hida – proiect în faza de evaluare
    Reabilitarea clădirii fostei primării , care va fi alocată serviciului public de evidență a populației – proiect aflat în fază de evaluare
    ​Proiect pentru eficientizare energetică Liceul Hida – montare pompe de căldură, izolare termică a clădirii , schimbat geamuri și uși , montare panouri fotovoltaice, prin programul PNRR ( fază de achiziție )

    Afaceri Locale