
Primăria Hăşmaş
33970 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Cornel Popa
Viceprimar: Ioan Ovidiu Todoca-Murgu
Secretar General : Ramona Florina Bunta
Contabil: Bogdan Paul Coraș Pantea

Cuvântul primarului
În calitate de primar al comunei Hăşmaş, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal. Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.
Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiţi în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii publice locale deschise şi transparente. Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.
Numele localităților aflate în administrație
Hăşmaş, Agrişu Mic, Botfei, Clit, Comăneşti, Urviş de Beliu
Așezarea geografică
Comuna Hăşmaş, a cărei urmă de existenţă se pierde în negura vremurilor este aşezată între meridianul de 2208` şi paralela de 46030` în partea de vest a României, în nord-estul judeţului Arad, la poalele Munţilor Codru Moma.
În partea de sud se învecinează cu comuna Archiş, în partea de vest şi nord-vest se învecinează cu comuna Beliu, iar în partea de nord se învecinează cu comuna Craiva.
În partea de nord-est şi est se învecinează cu judeţul Bihor fiind comună limitrofă a judeţului Arad cu judeţul Bihor.
Cum se ajunge in localitate
Legatura comunei Hășmaș cu exteriorul este asigurată prin:
a) Căi rutiere:
- drumul județean 793 A către Arad prin Beliu, Bocsig, Ineu, Pâncota, Siria (DJ 793 A – DJ 792 A – DN 79a – DJ 709)
- drumul județean 793 A către Oradea prin: Beliu, Craiva, Tinca,les, Oradea (DJ 793 A – DJ792A – DN79
- drumul județean 793 A către Brad prin: Beliu, Bocsig, Buteni, Gurahont, Vârfuri, Hălmagiu, Brad, Deva: DJ 793 A - DJ 792 A – DN79 – E79
b) Căi feroviare:
- Bocsig Gara – Hasmas 16 km, calea ferata Brad – Santana – Arad
c) Cale aeriană:
- Aeroportul Traian Vuia Timișoara: 140 km
- Aeroportul Oradea: 80 km
- Aeroportul Cluj Napoca: 215 km
Activitati economice si specifice zonei
Dezvoltarea bazelor economiei locale pe două segmente principale: dezvoltarea agriculturii și a silviculturii; dezvoltarea turismului
a. Dezvoltarea agriculturii și silviculturii
Dezvoltarea agriculturii trebuie stimulată mai ales pe componenta zootehnică unde se remarcă deja câteva ferme mai mari, facilitate de suprafețele generoase de pășuni și de existența unei tradiții locale. Modernizarea fermelor prin asimilarea de rase noi de bovine cu productivitate superioară și colaborarea fermierilor în desfacerea producției, precum și utilizarea de tehnologii noi în procesul de creștere a animalelor pot să confere avantaj competitiv serios. Comuna trebuie să asigure în viitor un punct de sacrificare a animalelor, fie în comună, fie prin cooperare cu comuna Archiș (care se află în Zona montană defavorizată și poate dezvolta un proiect prin acest mcanism de finanțare). Acest lucru ar putea aduce câștiguri mai mari fermierilor și o dezvoltare pe orizontală a prelucrării produselor zootehnice.
Dezvoltarea de puncte gastronomice locale ar putea completa lanțul de la producția zootehnică și până la produse agroalimentare locale, ca suport pentru o economie locală sănătoasă și pentru dezvoltarea turistică preconizată. Fermele de ovine care în prezent dețin rase cu productivitate scăzută și subzistă datorită costului redus cu pășunatul, trebuie să se preocupe de ameliorarea raselor de oi și modernizarea procesului pentru a își asigura o poziție favorabilă pe piață. Primăria va facilita consultanța pentru crescătorii de animale și va stimula cooperarea acestora.
Este necesară definirea unor produse locale specifice, cum ar fi produse rezultate din prelucrarea cărnii și laptelui, ciupercilor, produselor apicole și certificarea unor produse tradiționale locale.
Dezvoltarea unui festival local poate constitui prilejul popularizării acestor produse, desfacerii lor și mijlocul de stimulare pentru locuitorii care doresc să dezvolte afaceri specifice.
Dezvoltarea producției bio concomitent cu certificarea unor produse locale este o opțiune serioasă, care poate conduce la un efect de multiplicare în plan local. Silvicultura este o ramură cu mare potențial, datorită suprafețelor mari de păduri și calității fondului forestier. Eficientizarea gestionării pădurilor comunei este foarte necesară. Pe de o parte se pot stopa exploatările iraționale de masă lemnoasă și pot crește veniturile comunei. Pe de altă parte, comuna poate dezvolta o întreprindere locală de prelucrare (chiar primară) a lemnului, ceea ce ar putea conduce la valorificarea unei resurse proprii în plan local și la crearea de locuri noi locuri de muncă. Exploatarea ciupercilor care în prezent se vând prin achizitori, necesită o altă abordare. Construirea de depozite frigorifice și a unor linii de prelucrare a ciupercilor prin asocierea unor agenți economici locali și accesarea de fonduri structurale constituie soluții realiste și premisa a unor câștiguri mai mari și a unei mai bune ocupări a forței de muncă locale. Un Festival local al ciupercilor ar putea fi un bun mijloc de promovare. Activitățile de vânătoare, de gestionare a fondul cinegetic, trebuie să fie conectate la viața economică a comunei.
b.Dezvoltarea turismului
Turismul local poate stimula producția și desfacerea de produse locale și poate oferi locuri de muncă de calitate pentru forța de muncă mai calificată, care în prezent emigrează. Integrarea unor inovații tehnologice în funcționarea acestui model de valorificare a produselor și culturii locale prin turism, poate să aducă un câștig atât din perspectiva eficienței, cât și din cele ale cooperării locale, resursei umane și marketingului. Este necesar să se constituie la nivel local un grup de lucru sau o asociație care să preia rolul de promovare a turismului, de definire a produselor turistice, de mobilizarea oamenilor prin informare, cursuri de formare, consultanță în domeniu. Este important de promovat ideea unei dezvoltări relevante în agroturism, care să asigure prin cooperare un număr suficient de locuri de primire (cazare) și servicii de calitate care se pot realiza doar prin cooperare.
Inițiativele concrete ale acestui grup trebuie să constituie modele de urmat pentru alți potențiali întreprinzători. Autoritățile locale trebuie să sprijine și să încurajeze crearea unor structuri de primire în gospodării tradiționale și structurarea cooperării deținătorilor în oferirea de produse turistice locale. Crearea de evenimente culturale sau sportive locale poate susține ideea de dezvoltare turistică locală. Accesarea de fonduri europene pentru valorizarea peisajelor din comună ar putea crea un avantaj competitiv important (continuarea de amenajări, marcarea de trasee de biciclete și drumeție în cooperare cu comunele învecinate, inclusiv din jud. Bihor). Mai multe unități de cazare individuale pot utiliza produsele turistice din comunitate în același timp sau în mod programat. În acest context câteva puncte gastronomice locale sunt absolut necesare pentru a asigura serviciile de alimentație publică pentru turiști.
Dezvoltarea unui brand local împreună cu comunitatea de afaceri din comună este esențială pentru marketingul comunei și pentru dezvoltarea unei imagini atractive, precum și pentru creșterea coeziunii interne și a funcționalității economice. Acest brand se poate dezvolta în jurul unui eveniment anual major a cărui organizare să aibă la bază un produs local integrat, adică valorizarea cadrului natural integrarea produselor și tradițiilor locale, a patrimoniului construit a celui natural (relieful și peisajele excepționale) și utilizarea capitalului uman local existent.
Este foarte importantă o strategie de marketing care să aibă ca obiectiv dezvoltarea locală, prin integrarea activităților de dezvoltare a resurselor și valorilor specifice zonei, precum și de promovare a acestora în exterior, pentru atragerea investițiilor în special în turism și activități comerciale și de servicii conexe. Strategia de marketing poate ajuta comuna să se promoveze de la situația în care este doar furnizoare de materii prime fără un brand bine definit, la aceea de deținătoare de brand și destinație cu brand (Anholt, 2002).
Firme reprezentative:
S.C. LUC DAN SILVA S.R.L. exploatare forestieră
SC LUCA AGRICOL S.R.L. creșterea animalelor SC ADY TREND CONS S.R.L. constructii civile SC ANDRA & ANDREI SILVIC S.R.L. exlpoatare forestieră
SC AURMAR & MARIO FOREST S.R.L. exlpoatare forestieră
PFA CIORBA DANIEL IULIU creșterea animalelor
CIORBA LIDIA II creșterea animalelor
II URS IOAN COSMIN creșterea animalelor
PFA MOT ADINA DIANA creșterea animalelor
Evenimente
Promovarea și valorificarea tradițiilor populare codrenești, editia a IX august 2024 (Ziua Comunei Hășmaș)
Specific zonal
Amplasament geografic favorabil, condiții naturale și de climat foarte bune
Relief caracterizat în mare parte de zone de luncă și de dealuri cu altitudini medii, potrivite pentru zootehnie, horticultură, pomicultură
Zonă montană cu altitudinii moderate, favorabile silviculturii.
Suprafețe importante de fond forestier cu rol de exploatare a materialului lemnos și de protecție, constituit din păduri de foioase cu o faună cinegetice diversă
Există surse importante de apă potabilă de suprafață și de subteran
Există areale naturale deosebite care pot fi valorizate în turism local.
Oportunitati:
Conștientizarea cauzelor și efectelor negative ale schimbărilor climatice
Posibilități de accesare a fondurilor de reconstrucție ecologică
Creșterea prețului materialului lemnos și a rolului fondului forestier, de protecție a mediului înconjurător
Posibilitatea finanțării de proiecte care să valorifice cadrul natural deosebit, prin GAL.
Obiective turistice
2 cetăţi dacice în Botfei şi Clit
Câmp fosilifer la Comăneşti
Codrii seculari de la Clit
Creasta Munţilor Codru Moma 1 traseu turistic în lungime de 60 km prin toată comuna Hășmaș cu 9 puncte de interes
Refugiu turistic pe Valea Urviș
1 moară pe apă la Comănești
Facilități oferite investitorilor
Spaţii de producţie
Terenuri în extravilan şi intravilan
Alimentare cu apă în Hăşmaş şi Comăneşti
Drumuri comunale și străzi asfaltate în toate satele comunei Hășmaș
Rețea de telefonie mobile în toată comuna
Fibră optică cu internet de mare viteză
Internet în sistem WiFi cu 12 puncte de interes în localitățile: Hășmaș, Comănești, Agrișu Mic, Urvișu de Beliu și Clit
Proiecte de investiții
Proiecte finalizate:
Modernizare străzi secundare în localitățile: Comăneşti, Agrișu Mic, Botfei, Urvișu de Beliu și Clit
Reabilitare şi modernizare cămin cultural în localitatea Botfei
Reabilitare şi modernizare cămin cultural în localitatea Urvisu de Beliu
Reabilitare, modernizare și extindere Școală gimnazială Hășmaș
Capelă mortuară în localitatea Hășmaș
Reabilitare și modernizare Grădiniță cu program normal în localitatea Botfei
Construire pod nou pe Valea Botfei
Reabilitare Cămin Cultural în satul Clit
Amenajare drum acces, parcări, alei și platformă capelă funerară localitatea hășmaș
Digitalizarea serviciilor publice ale comunei Hășmaș, județul Arad
Proiecte in curs de realizare:
Înființare sisteme de alimentare cu apă în localitățile Agrișu Mic, Botfei, Urvisu de Beliu, Clit și asigurare sursă de apă pentru localitățile Hășmaș și Comănești, comuna Hășmaș, județul Arad
Reactualizare și transpunere în format GIS al Planului Urbanistic General/P.U.G. al comunei Hășmaș, județul Arad
Renovare energetică moderată a clădirii căminului cultural din localitatea Hășmaș, comuna Hășmaș, județul Arad
Renovare energetică moderată a clădirii Primăriei din localitatea Hășmaș, comuna Hășmaș, județul Arad
Construire Cămin Cultural în satul Comănești, comuna Hășmaș, județul Arad
Realizarea a două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în comuna Hășmaș, județul Arad
Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a sălilor de clase din Școala Gimnazială Hășmaș
Realizarea unui parc fotovoltaic pentru autoconsumul energetic al comunei Hășmaș
Construirea unei platforme comunitare de depozitare a gunoiului de grajd în comuna Hășmas, județul Arad – Comuna Hășmaș, Județul Arad.
PRIMĂRIA HĂŞMAŞ în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor
