Primăria Griviţa
35341 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Alina Iuliana Munteanu
Viceprimar: Ioan Dabija
Secretar General: Bogdan Constantin Vătafu
Contabil: Mariana Viorica Ianu

Cuvântul primarului
Dragi locuitori ai comunei Grivița,
De-a lungul celor 15 ani de mandat am dovedit că toată energia, expertiza, timpul și cunoștințele mele le-am pus în slujba îmbunătățirii nivelului de trai al grivițenilor din cele 3 sate componente.
Mi-am dorit să las în urmă o comună dezvoltată, nu să administrez sărăcia. Drept urmare, am găsit soluții, împreună cu echipa mea, pentru a construi un viitor mai bun pentru toți locuitorii, pe toate palierele (infrastructură, agricultură, mediu, servicii, economie, educație, sănătate, cultură etc).
Respectul și considerația față de comunitatea în care am crescut au stat la baza implementării cu succes a proiectelor de investiție, oferindu-mă mereu a fi sprijin în rezolvarea nevoilor voastre!
Vă asigur că, împreună cu echipa primăriei și colaboratorii, vom face tot ce ne va sta în putere, cu multă responsabilitate, să aducem în continuare finanțări și realizăm investițiile de care este nevoie, cât mai curând posibil!
Pentru că iubim satele pe care le administrăm, din rezultatul muncii noatre se poate înțelege că se poate face performanță administrativă și în zona rurală. Lucrăm pentru ca normalitatea care trebuie să se regăsească în fiecare sat românesc să fie realitate și în cele 3 sate ale noastre, iar cetățenii să aibă acces la servicii publice de calitate, să se bucure de dezvoltarea economică, socială și culturală a comunei noastre.
Respectăm identitatea noastră rurală, tradițiile, obiceiurile, cântul, dansul și portul românesc. Ele sunt zestrea cea mai de preț a neamului nostru și ne simțim datori să o păstrăm și să o predăm mai departe copiilor noștri dar, în același timp, și să utilizăm oportunitățile europene de a finanța actualizarea modului în care le conservăm, promovăm și transmitem! Dragi turisti și investitori,
Vă lansăm cu drag invitația de a vizita comuna Grivița din județul Vaslui, de a veni în inima Moldovei, de a păși pe urmele marelui profesor Stroe Belloescu, de a admira răsăritul de soare de după dealurile grivițene, de a cunoaște oameni sufletiști, harnici și ospitalieri!
Numele localităților aflate în administrație
Griviţa, Trestiana, Odaia Bursucani
Așezarea geografică
Grivița este o comună situată în estul țării și în sudul județului Vaslui, poziționată în Podișul Moldovei.
Cum se ajunge in localitate
Accesul în comună se poate face pe DN 24 D care face legătura între Bârlad și Galați, precum și pe calea ferată, cu stație în Grivița.
Șoseaua de centură ocolitoare a Bârladului, care face legătura între sudul și nordul țării, traversează comuna Grivița.
Activitati economice si specifice zonei
Activitățile economice principale derulate la nivelul comunei Grivița includ comerțul, agricultura, apicultura, producția de betoane, prelucrarea lemnului, serviciile de reparații și întreținere auto, serviciile de spălătorie auto etc.
Firme reprezentative:
Pe teritoriul comunei Grivița își desfășoară activitatea 27 de operatori economici, iar cei mai mulți producători sunt în domeniul cultivării cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.
Cele mai reprezentative firme sunt:
SC Agroexport SRL
SC Electricopet SRL
SC Marikaty Prod SRL
SC Maditom SRL
SC Magplant SRL
SC Triticum SRL
SC Wash Expert SRL
Producători locali:
SC Agroexport SRL
SC Magplant SRL
SC Triticum SRL
Produse locale:
Miere de albine, cereale, plante leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.
Meșteșugari:
Ion Burghele
Evenimente
Ziua Unirii Principatelor - evocarea domnitorului Al. I. Cuza al cărui prim bust din țară se află pe teritoriul comunei Grivița (24 ianuarie)
Ziua Eroilor neamului - pomenirea eroilor locali care au luptat în cele două războaie mondiale (Înălțarea Domnului)
Evocarea filantropului Stroe Belloescu, ctitor de edificii culturale și religioase (20 octombrie)
Ziua Națională a României - evocarea faptului istoric și a personalităților implicate în făurirea lui, slujba de pomenire a eroilor, momente cultural-artistice (1 Decembrie)
Tradiții și obiceiuri din perioada Sărbătorilor de iarnă
Specific zonal
Specificul local este legat de numele filantropului Stroe Belloescu, profesorul care a făcut multiple donații elevilor, cel care a ridicat primul bust din țară al domnitorului Al. I Cuza, cel care a ctitorit școala satului Grivița (astăzi Centrul cultural care-I poartă numele), biserica satului etc. Conform testamentului său, mormântul acestuia și al soției, Raluca se află în centrul zonei culturale, înconjurat fiind de propriile edificii ridicate.
De asemenea, în satul Trestiana se află situl arheologic care poartă numele satului, în care s-au descoperit locuințe, vetre, morminte, unelte, cermică etc. aparținând unor comunităţi neolitice timpurii (în prezent, expuse la Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad).
Punctele forte și avantajele competitive ale localității noastre sunt:
- proximitatea față de municipiul Bârlad (9 km)
- existența utilităților publice în localitătile componente
- suprafața arabilă mare - 65,20% din fondul funciar, cu un potențial agricol ridicat
- clima și relieful sunt favorabile agriculturii și creșterii animalelor
- resurse naturale care pot fi valorificate în vederea obținerii unor culturi ecologice.
Obiective turistice
Primul bust din țară al domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1904), ridicat la inițiativa lui Stroe Belloescu – obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii
Monumentul funerar al filantropului Stroe Belloescu și al soției sale Raluca (1912), situat, conform testamentului său, în centrul spațiului cultural, între biserica și școala ctitorite de marele profesor (în fața cărora a ridicat și statuia domnitorului Cuza) – obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii;
Fosta școală a satului Grivița ctitorită de Stroe Belloescu în 1892 (actualul Centru cultural ”Stroe Belloescu” Grivița, clădire recent reabilitată)
Biserica ctitorită de Stroe Belloescu (1904) în centrul localității Grivița, lânga fosta școală a satului
Situl arheologic de la Trestiana, (ale cărui descoperiri arhelogice sunt expuse la Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad: locuințe, vetre, morminte, unelte, cermică etc. aparținând unor comunităţi neolitice timpurii) - obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii
Biserica ”Nașterea Maicii Domnului”, Trestiana (1920)
Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, Odaia Bursucani (1903).
Facilități oferite investitorilor
Încurajarea investițiilor, dezvoltarea unui spațiu oportun pentru mediul de afaceri, alături de creșterea nivelului de trai al locuitorilor comunei, sunt obiectivele cele mai importante pe care ni le-am asumat. Accesul la utilități publice (apă, canalizare, energie electrică), infrastructura rutieră modernizată, iluminatul public modernizat, demersuri pentru creșterea atractivității turistice a comunei, posibilitatea de a concesiona terenuri pentru activități economice, dar mai ales proximitatea față de oraș (9 km) și poziționarea pe drumul national Galați- Bârlad sunt aspect importante care atrag investitorii.
De asemenea, traversarea comunei de către șoseaua de centură ocolitoare a Bârladului (în viitorul apropiat) va aduce plus valoare terenurilor și oportunități crescute de dezvoltare a mediului de afaceri.
Proiecte de investiții
Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale în comuna Griviţa, judeţul Vaslui
Extindere și modernizare rețea de alimentare cu apă în comuna Grivița
Extinderea reţelei de canalizare în satele Griviţa şi Trestiana
Modernizare și extindere sistem de iluminat public, etapa a II-a
Modernizare și extindere infrastructură de transport în comuna Grivița
Realizare sistem de colectare ape pluviale pentru înlăturarea efectelor inundațiilor
Realizare amenajamente pastorale pentru pajiştile permanente din comuna Grivița
Amenajare spații de joacă și recreative
Amenajare, modernizare, extindere și dotare unități sanitare în comună etc.
Modernizare drumuri de interes local în localităţile Griviţa şi Trestiana
Reabilitare moderată a sediului Primăriei comunei Griviţa etc.