Primăria Fundata

44024 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Marian Florin Pâtea
Viceprimar: Dănuţ Căciulă 
Secretar General: jr. Daniela Nicoleta  Preda 
Contabil: Simona Elena Sarameț 
 

Numele localităților aflate în administrație

Fundata este formată din satele Fundata (reședința), Fundățica și Șirnea.

Așezarea geografică

Comuna Fundata este una dintre cele mai pitorești comune din România, fiind situata la cea mai mare altitudine din România, ceea ce o face și localitatea cu cel mai curat aer din țară, in plus apa de la Şirnea este una dintre cele mai pure. Pe vremea lui Ceaușescu a fost luată drept un etalon pentru Europa de Sud-Est, fiind declarată cea mai pură apă din această zonă. Altitudinea ajunge chiar și la 1.400 de metri, astfel că priveliștea este una de vis: pajiști, păduri de molid și brad, cu panorame asupra Munților Bucegi, Leaota, Piatra Craiului. Iar atunci când cerul senin de vară permite, priveliștea ajunge și până asupra Munților Făgăraș.         
Fundata este o comună în județul Brașov, formată din satele Fundata, Fundățica și Șirnea. Fundata a fost atestată documentar în 1732. Pe lângă peisajele superbe și tradițiile locale, comuna noastra a devenit una dintre destinațiile preferate pentru amatorii de turism montan, ecoturism sau turism rural. Este o destinatie de vacanta ideala pentru relaxare si recreere, iar pentru aceia dintre dvs. care preferati o vacanta activa va recomandam activitati precum: drumetiile in natura sau sporturile de iarna. Gastronomic, va puteti delecta cu preparate traditionale gustoase, apreciate atat in tara, cat si in strainatate: cas afumat, branza de burduf sau branza in coaja de brad, pregatite dupa retete traditionale, transmise din generatie in generatie.
Satul Sirnea a fost primul sat turistic din România în 1970, înfrățit, încă de pe vremea lui Ceaușescu, cu satul Rodemack din Franța.
Aici s-a scris istoria, aici s-au pierdut primele vieți ale românilor care au luptat în Primul Război Mondial, pentru eliberarea satului de pe granița Imperiului Austro-Ungar cu România de atunci, unde oamenii trăiau în gospodării care se întindeau uneori și de o parte și de alta a graniței. Tot aici oamenii își continuă viața pastorala si pastreaza cu sfiintenie tradițiile mostenite.
Fundata a fost declarată „Destinația anului 2023” de Clubul Presei de Turim FIJET România conform unui clasament realizat pe baza voturilor jurnaliștilor de specialitate.
Profil geo-morfologic
Relieful comunei este destul de variat, cotele cele mai joase scăzând sub 800 metri altitudine, în timp ce cotele cele mai înalte tind spre 2000 metri altitudine. Punctul cel mai înalt locuit este dat de pasul Giuvala, aflat pe teritoriul satului Fundata, care este situat la 1235 metri altitudine.
Reţeaua hidrografică este slab reprezentată şi inegal repartizată. Comuna Fundata este străbătută de pârâurile Fundăţica (afluent al râului Dâmboviţa), Şirnea şi Rogozu (afluenţi ai râului Zbârcioara), care nu reprezintă un important potenţial hidroenergetic.
Clima din comuna Fundata este temperat-continentală, specifică aşezării geografice a României pe continentul european şi reliefului muntos în care este poziţionată. Valorile medii ale temperaturii aerului în cursul anului cunosc o amplitudine anuală de 18,9°C la staţia Fundata. Media temperaturii aerului anuale se situează în jurul valorii de 4-5°C. Numărul mediu anual al zilelor de vară cu temperatură maximă este de 20-0 la Fundata. În comparaţie cu aceste date, temperaturile medii anuale din România oscilează între 22°C şi 24°C în timpul verii, respectiv între -3°C şi -5°C, în timpul iernii.
Precipitaţiile sunt abundente, mai ales primăvara şi toamna, cu o medie anuală de 1200 milimetri/an. Aceste valori ale precipitaţiilor se situează în trendul naţional caracteristic zonelor montane, ce are valori ridicate, cuprinse între 1000 milimetri/an şi 1400 milimetri/an. Predominarea precipitaţiilor sub formă solidă atrage după sine creşterea grosimii stratului de zăpadă şi a duratei menţinerii lui (aproximativ 140-200 zile). Acest fapt explică existenţa unor ani în care iarna durează mai mult de şase luni. Prima ninsoare se înregistrează la mijlocul lunii octombrie în zonele mai joase, ea devenind din ce în ce mai timpurie în raport cu creşterea altitudinii.
Frecvenţa calmului are o valoare medie de 11% la staţia Fundata. În ceea ce priveşte intensitatea (viteza) medie a vântului, ea creşte cu altitudinea, variind în funcţie de direcţia lui.
Solurile sunt de tip podzolic, sărăcăcioase şi subţiri, ceea ce face ca seceta să se instaleze repede în condiţiile în care nu plouă câteva saptămâni.
Flora este cea specifică zonei montane şi sub-montane şi cuprinde plante ocrotite prin lege, precum bujorul galben, garofiţa Pietrii Craiului, sângele voinicului.
Fauna este reprezentată de animale caracteristice zonelor temperat-continentale, precum lupi, urşi, vulpi, mistreţi, căprioare, viezuri, jderi, iepuri, cocoşul şi găinuşa de munte, păstrăvi

  • Suprafață: 3681 ha
  • Intravilan: 624 ha
  • Extravilan: 3057 ha
  • Populație: 845
  • Gospodării: 774
  • Nr. locuințe: 774
  • Nr. grădinițe: 1
  • Nr. școli: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    Căi de acces
    Principala cale de acces în comuna Fundata este drumul naţional 73, comuna aflându- se pe una dintre cele mai vechi căi de acces între cele două provincii româneşti Transilvania şi Ţara Românească, urmând Depresiunea Ţării Bârsei cu Rucăr – Dragoslavele.
    ​În Fundata poţi ajunge cu: maşina, pe DN73 care face legătura dintre Braşov şi Piteşti prin culoarul Rucăr-Bran autobuze care pleacă din Braşov, Autogara 2 - Codreanu, informaţii la tel. 0268426332 autobuze care pleacă din autogara Montana din Campulung-jud. Argeş, informaţii la tel. 0248533351

    Activitati economice si specifice zonei

    Turism şi comerţ
    Agroturism
    Creşterea animalelor

     

     

    Evenimente

    Iarna la Şirnea - la sfârșitul lunii ianuarie, acest eveniment captivant are loc în pitorescul sat Şirnea, invitând vizitatorii să se bucure de frumusețile naturii înveșmântate în straie de iarnă.
    Măsura laptelui - în 29-30 iunie 2024, satul Șirnea își redeschide porțile pentru a găzdui tradiționala sărbătoare „Măsura laptelui“, oferind o celebrare autentică a obiceiurilor locale.
    Focul lui Sumedru - la Fundata și la Șirnea, în ziua de Sfântul Dumitru, localnicii aprind focuri mari, continuând o tradiție străveche ce simbolizează purificarea și protecția comunităților.
    Nedeea Munților - Pe 1 septembrie 2024, sărbătoarea „Nedeea Munților“ va aduna în inima naturii iubitori ai culturii și tradițiilor, pentru a participa la unul dintre cele mai frumoase festivaluri folclorice din zona montană.

    Obiective turistice

    Biserica Ortodoxă Veche din Fundata, înființată în anul 1830, reprezintă un simbol istoric și spiritual important pentru comunitatea locală. Conservarea arhitecturii sale autentice oferă vizitatorilor o fereastră către trecut și adâncește înțelegerea tradițiilor și valorilor culturale ale zonei.
    Traseele ecoturistice Sirnea-Fundata-Fundatica invită iubitorii de natură să exploreze peisaje pitorești și să descopere flora și fauna specifică regiunii. Aceste trasee oferă oportunități excelente pentru drumeții, observarea păsărilor și fotografia de peisaj, promovând totodată turismul sustenabil și educarea publicului despre importanța conservării mediului înconjurător.
    Monumentul Eroilor Căzuți în Primul Razboi Mondial din Fundata aduce omagiu curajului și sacrificiului soldaților care și-au dat viața în timpul razboiului. Acest monument stă mărturie a respectului profund față de cei care au luptat pentru libertate și pace, fiind un punct de referință pentru comemorarea eroismului istoric local.
    Muzeul "Nicolae Fruntes" din Șirnea, constituie un sanctuar cultural ce promovează păstrarea și valorificarea patrimoniului tradițional românesc.
    Monumentul Primului Război Mondial din Fundata - Șirnea este un alt punct de interes istoric care comemorează durerea și speranța perioadei. Acesta reprezintă un loc de reculegere și reflectare asupra impactului pe care războiul l-a avut asupra comunităților locale și a contribuției lor la efortul național și internațional de luptă pentru pace.

    PRIMĂRIA FUNDATA în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză

    Afaceri Locale