Persoane din instituție

Primar: Bogdán Ferenc István
Viceprimar: Toth Alexandru
Contabil: Loredana Claudia Iepure

imagine primar

Cuvântul primarului

În calitate de primar al comunei Dobrin adresez un sincer bun venit tuturor celor care vor să viziteze comuna, în numele comunității acestor locuri, administrației publice locale și al meu personal.
Ca primar al comunei, doresc ca Primăria şi Consiliul Local să devină parteneri de dialog cu locuitorii în slujba cărora îmi desfăşor întreaga activitate.
În acest sens, elaborarea unei strategii de dezvoltare locală îmbunătățește semnificativ șansele de dezvoltare economică și socială durabilă, incluzivă și performantă. În contextul lipsei unei viziuni strategice pe termen mediu (2021-2027) și lung, ar duce la creșterea vulnerabilității comunității și la apariția unor riscuri sociale și economice prin imposibilitatea de a accesa fonduri naţionale, europene. Evitarea unor astfel de riscuri și vulnerabilități constituie un element definitoriu pentru a fi formulată o viziune strategică globală asupra procesului de dezvoltare a UAT Dobrin.
Strategia de Dezvoltare Locală a Comunei Dobrin pentru perioada 2021-2027 își propune să antreneze toți actorii locali importanți, cu scopul de a lua decizii favorabile dezvoltării locale, pentru a fi valorificate toate energiile și resursele locale, pentru a se atrage finanțări guvernamentale și europene sau din alte surse. În acest context, Administrația Publică Locală (Primăria și Consiliul Local al Comunei Dobrin) au rolul catalizator de a coagula toate elementele decizionale, dar și responsabilitatea principală pentru implementarea acestei strategii.
Pornind de la lecţiile învăţate ca urmare a implementării SDL în perioada 2017 – 2020 precum şi de la contextul actual, Comuna Dobrin trebuie să se pregătească pentru viitor aplicând un model de creștere inteligentă, durabilă și incluzivă, dar şi modele inovative sprijinite din fondurile U.E. ale perioadei de programare 2021-2027.
De asemenea, internetul se doreşte a fi un instrument de comunicare rapid şi eficient între primărie şi cetăţeni, dar şi o modalitate de a ne face cunoscuţi în ţară şi peste hotare. Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetățenilor, oferindu-le dreptul la informația produsă și gestionată de administrația publică locală și în același timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna și pe noi.
Pe dumneavoastră, oaspeţii noştri, vă invităm să ne cunoaşteţi tradiţiile, să ne înţelegeţi modul de viaţă, să ne fiţi alături la sărbători, să construim împreună viitorul.
Mulțumesc, în numele locuitorilor, vizitatorilor din țară și din străinătate pentru că ați avut curiozitatea și dorința de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate, că veți descoperi oportunități de afaceri de orice natură care, să sperăm că, vă vor îndemna să investiți în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existența unei administrații publice locale deschise și transparente.
​Vă așteptăm cu drag să ne vizitați pentru a cunoaște pe viu frumusețea unică a acestor meleaguri, oameni prietenoși, ospitalieri și farmecul unei comune primitoare.

Numele localităților aflate în administrație

Dobrin, Doba, Deleni, Naimon, Sîncraiu Silvaniei, Verveghiu

Așezarea geografică

Comuna Dobrin este amplasată în partea nordică a judeţului Sălaj, la o distanţă de 19 km faţă de Municipiul Zalău - reşedinţa de județ şi 14 km de cel mai apropiat oraş, Cehu Silvaniei.
Comuna Dobrin se învecinează astfel:
- în partea nordică cu comuna Sălățig
- în partea estică cu orașul Jibou și comuna Someș Odorhei
- în partea sudică cu comuna Crișeni și comuna Mirșid
- în partea vestică cu comuna Hereclean
În prezent prin proiectele pe care le are comuna cunoaşte o dezvoltare din ce în ce mai semnificativă, prin reabilitări de drumuri, construcţii, învăţământ şi cultură valorificându-şi potenţialul economic atât datorită strădaniilor locuitorilor cât şi al Consiliului Local al Comunei Dobrin în fruntea căruia se află d-l primar Bogdán Ferenc István şi d-l viceprimar Toth Alexandru

  • Suprafață: 4000 ha
  • Intravilan: 270 ha
  • Extravilan: 3730 ha
  • Populație: 1573
  • Gospodării: 1200
  • Nr. locuințe: 860
  • Nr. grădinițe: 4
  • Nr. școli: 3
  • Cum se ajunge in localitate

    Se poate ajunge doar cu mașina pe drumul județean DJ 108 D atât din partea municipiului Zalau cât și din partea orașului Cehu Silvaniei

    Activitati economice si specifice zonei

    Horticultură
    Zootehnie
    Apicultură
    Construcții
    Tâmplărie
    Comerț
    Cultura mare (porumb, floarea soarelui, grâu, cartofi)
    Firme reprezentative:
    ​SC Kun Trans SRL
    SC Fredy Building SRL
    SC Ecopig Farm SRL
    SC Tahogbal SRL
    Producători locali:
    I.I. CSAPO ALBERT – PRODUCATOR DE COACAZE
    Produse locale:
    Produse din coacaze(sirop, duceata si vin), palinca, magiun(duceata de prune), produse din lapte de oaie sau vaca(cas, urda, zer), ciuperci, căpșuni

    Evenimente

    Ziua satului Doba 21-22 noiembrie
    Ziua satului Verveghiu 5-6 septembrie
    ​Fiii satului Dobrin 22-25 noiembrie

    Specific zonal

    Așezarea geografica a zonelor de deal, măgura și terase precum și condițiile climaterice favorabile au permis populației să practice agricultura, zootehnia, apicultura, legumicultura, păstoritul și horticultura încă din cele mai vechi timpuri până azi. Un loc important din activitățile populației ocupă și: fabricarea produselor de patiserie, tâmplărie, construcțiile, distilarea fructelor, comerțul și îngrășarea suinelor.
    Datorita zonelor și locurilor pitorești împânzite de păduri de foioase, poieni cu fânețe și lunci, traversate de pârâul Valea Sălajului este conoscută ca zonă de vânătoare (fazani, caprioare, mistreti,vulpi) iar balțile din zonă pentru pescuit.
    Puncte forte
    a.Teritoriul
    - accesibilitate bună pe drumul județean DJ 108 D care face legătura cu județul Maramureș prin orașul Cehu Silvaniei (DN 1 H localitatea Crișeni – Cehu Silvaniei – județul Maramureș)
    - apropierea municipiul Zalău – 20 km și orașul Cehu Silvaniei – 15 km
    - legătura între localitățile componente este asigurată de drumuri comunale: DC 6 Doba Mare, DC 6 B Doba Mică, DC 8 Deleni – Naimon, DC 20 Dobrin – Cuceu, DC 20 A Verveghiu; infrastructura rutieră în stare relativ bună
    - face parte din microregiunea Tövishát, fapt ce îi conferă un avantaj asupra schimburilor comunității cu exteriorul
    - comuna este traversată de drumul județean DJ108D Zalău – Baia Mare
    - identitate istorică;
    - sol propice dezvoltării ecologice fără contaminări chimice majore
    - suprafeţe mari de păşuni şi fâneţe naturale
    - condiții pedoclimatice favorabile pentru pomicultură şi viticultură
    b.Populaţia
    Diversitate etnică şi toleranţă interetnică şi religioasă cu potenţial pentru dezvoltarea turismului etnografic, cultural
    Creşterea interesului populaţiei active şi al autorităţilor pentru educaţie şi învăţarea de-a lungul vieţii
    Existenţa mai multor etnii, deci a unor culturi diferite
    Grad ridicat de toleranţă, nivel scăzut de conflicte sociale
    Rata infracționalității redusă
    c.Activităţi economice
    Sector activ în domeniul agricol cu o bună valorificare a terenurilor agricole
    Ponderea mare a populaţiei active din total populaţie rurală
    Preţul scăzut al forţei de muncă
    Tradiţie în cultura plantelor
    d.Organizare instituţională
    Există în teritoriu asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi alte organizaţii neguvernamentale active ce au ca scop dezvoltarea comunitară, furnizarea de servicii culturale sau care reprezintă interesele unor minorităţi etnice (maghiari) sau a unor grupuri vulnerabile (tineri, femei)
    Înfrăţiri şi parteneriate la nivel de unităţi administrativ teritoriale din ţară şi din străinătate
    Capacitate ridicată a Comunei Dobrin de atingere a obiectivelor din strategia de dezvoltare locală pentru perioada precendentă de programare
    Rată de colectare ridicată a taxelor şi impozitelor locale
    e.Organizare socială
    Coagularea populaţiei în jurul bisericilor şi al organizaţiilor neguvernamentale şi asumarea de către acestea a unui rol social şi educativ (acestea gestionează servicii sociale inclusiv de îngrijire la domiciliu)
    Existenţă unor lideri locali non-formali cu rol în coagularea comunităţilor
    Spirit civic şi de întrajutorare la nivelul întregii comunităţi
    Existența căminelor culturale
    Existența unei biblioteci a Comunei
    Preocuparea permanentă pentru conservarea tradițiilor prin organizarea de manifestări cu participare amplă locală, națională
    Existanța unor ONG –uri active în domeniul dezvoltării comunitare
    Cooperarea la nivel cultural cu localităţi înfrăţite din Ungaria
    f.Mediu şi climă
    Existența rețelei de apă și canalizare în comună
    Existenţa Centrului de Management a Deseurilor din Dobrin
    Existența locurilor de joacă pentru copii din localitatea Dobrin
    g.Inovare
    Proiecte de succes şi exemple de bune practici implementate de agenţii economici din Comuna Dobrin şi finanţate prin fonduri europene
    Proiecte de succes implementate de Comuna Dobrin prin GAL Tovishat şi Asociaţia de dezvoltare Intercomunitară Valea Sălajului
    h.Servicii de sănătate, protecție socială
    Prezenţa unor asociaţii neguvernamentale implicate social
    Existența a două centre de zi pentru copii
    i.Educație
    Clădirile școlilor sunt în mare parte reabilitate și dotate corespunzător
    Este asigurat transportul elevilor din satele aparținătoare la şcoala din Dobrin
    j.Turism
    Potenţial natural şi cultural pentru turism şi agroturism
    Climat blând, mediu aproape nepoluat
    Potențialul cinegetic al zonei
    Habitat rural bine conservat
    Existenţa unei pensiuni turistice în Comună
    Existența manifestărilor culturale
    Existența unei înfrățiri culturale cu localităţi din Ungaria.
    AVANTAJELE COMPETITIVE
    Disponibilitatea finanţărilor nerambursabile din fonduri europene pentru o sferă largă de intervenţii/investiţii
    Modernizarea infrastructurii de transport de la nivel naţional şi creşterea accesibilităţii la polii urbani şi economici din regiune
    Creşterea cererii pentru produse agroalimentare, cu precădere pentru cele ecologice şi tradiţionale
    Fonduri structurale alimentate prin bugetul Uniunii Europene pentru dezvoltarea rurală
    Organizarea de cursuri de formare și reconversie profesională în regiune în meserii cerute pe piața muncii
    Programe guvernamentale de subvenționare a angajării absolvenților de învățământ de orice tip
    Programe europene de dezvoltare a resurselor umane
    Oportunitatea dezvoltării de relaţiile economice, sociale şi instituţionale cu instituţii şi organizaţii din Ungaria

    Obiective turistice

    Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril din satul Doba - se află în localitatea Doba din judeţul Sălaj şi a fost ridicată cel mai devreme în veacul al 17-lea. Conform tradiţiei, ea a fost adusă din satul vecin Chilioara, aceasta este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Transilvania, deasemenea în curtea bisericuței se află mormântul soldatului necunoscut cazut la datorie în 1918 în cel de al doilea război mondial dar numele lui s-a pierdut în negura istoriei
    Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril din satul Dobrin, Biserica din lemn a fost tarnosita în anul 1720, ceea ce înseamnă că lucrarea a fost începută mult mai devreme. Se urmărește încadrarea într-un circuit turistic a celor două monumente de arhitectură şi artă, de care conducerea comunei s-a îngrijit să le ocrotească prin reparaţii şi refacere, în anul 1998, Biserica ortodoxă de lemn cu hramul Sfinţii Arhangheli, sec. al XVI-lea din Doba şi în anul 2000, cea construita în 1720, de la Dobrin, pentru a putea folosi circuitul pentru un popas al vizitatorilor şi la alte locuri turistice pe lângă care s-ar putea dezvolta pensiuni unde tradiţia artei culinare a localnicilor şi vinul bun să poată fi puse în valoare
    În anul 1999, la Naimon, s-a inaugurat Casa Memorială "Marton Gyula" Márton Gyula (1916 - 1976) – lingvist, profesor universitar, cercetător dialect, născut în satul Naimon, Comuna Dobrin unde se găsesc însemnate publicaţii din operele sale, precum şi unele manuscrise nepublicate.
    ​Biserica reformată din Sâncraiu Silvaniei, despre care se presupune că a fost construită în anul 1347 - zonele pitorești, peisajele și aerul nepoluat curat, codrii din împrejurimi sunt o binecuvântare, o adevarată încântare pentru vizitatori.

    Facilități oferite investitorilor

    Disponibilitatea finanţărilor nerambursabile din fonduri europene pentru o sferă largă de intervenţii/investiţii
    Modernizarea infrastructurii de transport de la nivel naţional şi creşterea accesibilităţii la polii urbani şi economici din regiune
    Creşterea cererii pentru produse agroalimentare, cu precădere pentru cele ecologice şi tradiţionale
    Fonduri structurale alimentate prin bugetul Uniunii Europene pentru dezvoltarea rurală
    Organizarea de cursuri de formare și reconversie profesională în regiune în meserii cerute pe piața muncii
    Programe guvernamentale de subvenționare a angajării absolvenților de învățământ de orice tip
    Programe europene de dezvoltare a resurselor umane
    Oportunitatea dezvoltării de relaţiile economice, sociale şi instituţionale cu instituţii şi organizaţii din Ungaria
    Existența a 2.000 ha teren arabil de bună calitate
    Terenuri propice dezvoltării plantațiilor pomicole și a viței de vie
    Tradiție pentru pomicultură, viticultură și creșterea animalelor
    Cadrul natural propice dezvoltării agroturismului

    Proiecte de investiții

    Vor fi derulate pe următoarele obiective strategice ale Comunei Dobrin :
    Integrarea eficientă a Comunei Dobrin în sistemul regional şi național de transport și reţelele de utilităţi
    Energie verde, mediu mai curat și exploatare durabilă a terenurilor
    Calitate ridicată a vieţii prin acces la servicii medicale, sociale şi de învăţământ decalitate
    Valorificarea diversităţii etice şi culturale a resurselor naturale şi antropice şi dezvoltarea turismului
    Dezvoltarea capacităţii administrative locale şi implicarea comunității în luarea deciziilor
    Dezvoltarea mediului de afaceri competitiv, performant, stimulativ şi generator de locuri de muncă
    Proiectele care urmează să fie derulate în perioada imediat următoare sunt:
    Renovarea energetică a sediului primăriei din localitatea Dobrin, comuna Dobrin, județul Sălaj-PNRR
    Renovarea energetică a dispensarului medical din localitatea Dobrin comuna Dobrin, județul Sălaj-PNRR
    Reabilitarea și modernizarea drumurilor de interes local în localitatile Doba, Dobrin, Naimon și Deleni în comuna Dobrin județul Sălaj- Anghel Saligny
    Construire sală de ceremonii funerare în localitatea Doba, comuna Dobrin, județul Sălaj- AFIR

    Afaceri Locale