Primăria Darabani

35857 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Primar: Mihai Alin Gîrbaci
Viceprimar: Dumitru Dănilă
Secretar General: Paulică Zahariea
Contabil: Dorica  Boz

imagine primar

Cuvântul primarului

În ultimii ani, orașul Darabani a cunoscut o dezvoltare vizibilă și durabilă, urmare a viziunii clare de urmat, dobândită în urma muncii eficiente depuse de întregul aparat administrativ pe care îl coordonez. Obținerea de finanțări pentru proiectele de îmbunătățire în ansamblu a situației economice și sociale a orașului, a fost principala preocupare a noastră, rezultatele fiind de natură să aducă o schimbare benefică în viețile dărăbănenilor.
​Strategia locală de dezvoltare a orașului Darabani pentru perioada 2021-2027, are în vedere o serie de linii directoare vizând infrastructura locală, soluționarea problemelor cu caracter social, educațional, cultural, de sănătate, turism, etc., urmărind o mai bună valorificare a resurselor locale, revigorarea tradițiilor, dezvoltarea turismului, crearea/reabilitarea infrastructurilor de tip urban și punerea în valoare a poziționării geografice, aparent defavorabilă, în același timp având o atenție deosebită în respectarea normelor legale ce privesc buna gestionare a mediului înconjurător.

Numele localităților aflate în administrație

Darabani, Bajura, Eşanca, Lismăniţa

Așezarea geografică

Orașul Darabani este așezat în partea de nord-est a României, la intersecția paralelei de 48°10' latitudine nordică cu meridianul 26°36' longitudine estică. Altitudinea maximă în raza teritorială a orașului este de 264 metri, atinsă de dealul Buleandra în zona Observator. În granițele actuale ale României, orașul Darabani este cea mai nordică așezare urbană din țară, ocupă poziția nordică extremă a județului, iar teritoriul său are o formă alungită orientată pe direcția nord-vest – sud-est. Limitele sale administrative au o lungime de 95 km, și sunt atât naturale cât și conveționale.
Vecinii localității Darabani sunt:
- La nord, nord-vest statul Ucraina (granița se află pe talvegul râului Prut)
- La nord, nord-est comunele Păltiniș și Viișoara
- La est, sud-est comuna Mileanca
- La sud comuna Concești;
- La vest, nord-vest comuna Hudești
​Orașul Darabani are în componența sa mai multe cartiere: Mărgineni, Bombeni, Suseni, Cornești, Teioasa și Lucovița și satele Bajura, Lișmănița și Eșanca.

  • Suprafață: 9985 ha
  • Intravilan: 1263 ha
  • Extravilan: 8722 ha
  • Populație: 11948
  • Gospodării: 5530
  • Nr. locuințe: 4330
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 4
  • Nr. licee: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    DN 29A leagă Darabaniul de o serie de localități importante. Distanța Darabani-Dorohoi este de 36 km, Darabani-Botoșani și Darabani-Suceava 70 km, iar între Darabani și Rădăuți-Prut, unde există punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova Rădăuți-Prut – Lipcani, sunt 22 km.
    ​Nu există cale ferată în zonă, cele mai apropiate aeroporturi fiind la Suceava (70 km) și Iași (200 km).

    Activitati economice si specifice zonei

    Orașul Darabani este o localitate cu profil economic preponderent agricol. Există un număr de 806 agenți economici pe raza orașului Darabani, cu o cifră de afaceri de 221 milioane lei (44,5 milioane euro) la sfârșitul anului 2021.
    Firme reprezentative:
    SAGROD SRL
    PRACTIC COMERȚ STRUGARU SRL
    MOBILIER DELAGRAVE
    VLADIGOR TRANS SRL
    TEXTY GARMENTS
    TRANSGHE SRL

    Evenimente

    Cel mai important eveniment cultural local și regional este Festivalul „Zilele Nordului”, organizat în fiecare an în luna august, festival de arte și călătorii, cu competiții sportive (Maratonul Nordului, MTB) și culinare (Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc). În 2024 Festivalul se află la a XI-a ediție, reunind până în prezent zeci de mii de participanți și voluntari.
    În luna decembrie, pe data de 28 se organizează festivalul de tradiții și obiceiuri de iarnă „Colinda de la Darabani”, aflat în anul 2024 la a VIII-a ediție. Festivalul reunește un număr impresionant de participanți, de ordinul sutelor, din regiunea istorică de nord a Moldovei, incluzând și regiunile românești din Ucraina și Republica Moldova.
    ​Mai sunt organizate manifestări culturale de amploare de Ziua Orașului (Înălțarea Domnului), pe 1 iunie (Ziua Copilului), de ziua satelor aparținătoare (26 octombrie satul Bajura, 8 noiembrie cartierul Teioasa), de Ziua Națională (1 decembrie) și de Ziua Unirii (24 ianuarie).

    Specific zonal

    Puncte forte:
    Statut de pol urban în regiune
    Disponibilitatea resurselor naturale
    Prezența unui număr de 806 firme care activează pe raza Orașului Darabani
    Posibilitatea de calificare a forței de muncă și existența unei bune resurse umane
    Dezvoltarea brandului de NORD prin intermediul festivalului „Zilele Nordului”
    Avantaje competitive:
    Existența programelor guvernamentale de susținere a sectorului IMM
    Disponibilitatea de a încheia relații de parteneriat a autorităților locale cu investitori locali sau străini
    Creșterea asistenței financiare din partea UE pentru IMM-uri
    Existența unor proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii, aflate în derulare în localitate

    Obiective turistice

    Casa Balș , care găzduiește Muzeul de Istorie și Etnografie Darabani (Muzeul Nordului) și Biblioteca Orășenească (monument istoric, construită în 1824)
    Biserica Sfântul Nicolae (monument istoric, construită în 1840)
    Prima școală sătească de stat din Moldova (monument istoric în reconstrucție, datare 1841)
    Mănăstirea „Sfânta Treime” Eșanca
    Casa Acad. Leon Dănăilă
    Poiana celor patru stejari ai lui Ștefan cel Mare din Pădurea Teioasa (monument al naturii)
    Lunca Prutului
    34 situri arheologice documentate pe teritoriul orașului Darabani
    Obiective apropiate:
    Delta Nordului, Mănăstirea și casa memorială „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” (Horodiștea)
    Casa memorială Grigore Vieru, Pererita (republica Moldova)
    Lacul de acumulare Stânca-Costești
    Casa memorială George Enescu (Liveni)
    Memorialul Ipotești
    Muzeul de istorie naturală Dorohoi

    Facilități oferite investitorilor

    În ciuda poziționării geografice aparent dezavantajoase, orașul Darabani oferă oportunități pentru investiții, în acest sens chiar avem în vedere înființarea unui parc industrial conectat la utilități, în care antreprenorii interesați să își poată desfășura activitatea. Un alt atu al zonei noastre este existența forței de muncă, în mare parte calificată sau în curs de calificare la Liceul „Dimitrie Cantemir”, care are în oferta educațională și clase de învățământ tehnologic, în domeniile industriei textile, mecanică, industrie alimentară, mecanică și agricultură. Prin investițiile făcute pentru modernizarea localității urmărim chiar acest lucru: să atragem investitori cărora să le oferim cele mai bune condiții de desfășurare a activității, dezvoltarea fiind mai lentă în lipsa acestei componente a economiei unei localități urbane mici, așa cum este orașul Darabani.
    - Dezvoltarea infrastructurii economice și logistice (se are în vedere înființarea unui parc industrial)
    - Simplificarea procedurilor administrative și oferirea suportului necesar investitorilor
    - Promovarea inovației și colaborării (parteneriate public-privat, clustere, soluții tehnologice)
    - Dezvoltarea de parteneriate cu stakeholderi din țările învecinate (Ucraina, Republica Moldova) pentru intensificarea schimbului de experiență
    - Modernizarea spațiilor publice (regenerare urbană)

    Proiecte de investiții

    În prezent avem în implementare la nivelul orașului un număr destul de însemnat de proiecte, accesate din 2020 până în prezent, aflate în diferite stadii de execuție sau întocmire a documentațiilor necesare (proiectare, licitații pentru lucrări etc.). Cele mai importante sunt:
    - Extinderea, modernizarea și dotarea Liceului „Dimitrie Cantemir”, oraș Darabani, județul Botoșani. Valoare: 34.695.876,88 lei, finanțat prin PNDL II, aflat în curs de implementare
    - Construire locuințe sociale, orașul Darabani, județul Botoșani. Valoare: 7.287.536,82 lei, finanțat prin Programul pentru Locuințe, aflat în curs de implementare - stadiu fizic 86,2%. Se construiește un bloc P+4, cu 16 apartamente, care vor deveni locuințe sociale
    - Extindere sistem de canalizare menajeră și realizare racorduri în UAT Darabani, județul Botoșani. Valoare: 23.526.990 lei, finanțat prin PNRR C1 (proiect declarat eligibil)
    - Modernizarea străzilor de interes local, orașul Darabani, județul Botoșani. Valoare: 37.162.143 lei, finanțat prin Programul „Anghel Saligny” (contract de finanțare semnat). Prin proiect se vor moderniza străzi pe o lungime totală de 18,44 km. aflate în intravilanul și extravilanul orașului Darabani (se va face legătura cu satul Lișmănița)
    - Reabilitarea și restaurarea Monumentului Istoric Casa Balș. Valoare: 19.600.000 lei (4.000.000 euro), finanțat prin Compania Națională de Investiții (amplasament predat, avizare Comisia Tehnico-Economică din MDLPA)
    - Construirea și dotarea unui Centru de Zi pentru copiii aflați în situație de risc de separare de părinți în Orașul Darabani, județul Botoșani. Valoare: 2.550.069,41 lei, finanțat prin PNRR C13, buget local (în implementare, achiziție lucrări). Se propune construirea unui centru de zi pentru copii cu risc de separare de familie, cu vârste cuprinse intre 3-16 ani
    - Asigurarea serviciilor de îngrijire adaptate nevoilor persoanelor vârstnice vulnerabile prin construirea și operaționalizarea unui centru de zi în Orașul Darabani, județul Botoșani. Valoare: 7.462.056,07 lei, finanțat prin PNRR C13, buget local. (aflat în procedura de achiziție lucrări). Această investiție presupune construirea unei clădiri, cu instalațiile, amenajările și dotările aferente
    - Construire creșă mică, strada Școlii nr 37, în orașul Darabani, județul Botoșani. Valoare: 9.300.000 lei, finanțat prin CNI (contract de execuție atribuit)
    - Construire locuințe pentru tineret destinate închirierii, orașul Darabani, județul Botoșani, strada Fragilor, nr. 2, Etapa II. Valoare: 10.245.036 lei, finanțat de ANL (contract de execuție atribuit). Se propune construirea unui bloc de locuit de tip ANL cu regim de înălțime P+4E
    - Clădire administrativă Serviciu Voluntar și Centru de Pregătire pentru Situații de Urgență al Orașului Darabani, județul Botoșani. Valoare: 5.458.028 lei, finanțat prin MDLPA, Programul INTERREG România-Moldova (cerere depusă în luna februarie 2024).
    Cel mai important obiectiv de investiții din perioada imediat următoare este un proiect denumit „Creșterea atractivității orașului Darabani prin investiții multisectoriale teritoriale integrate care vizează regenerarea și revitalizarea urbană”. Acesta vizează restaurarea Bisericii Sfântul Nicolae (componenta de restaurare), iar componentele de regenerare urbană sunt: reamenajarea/reabilitarea pietonalului de pe str. Pieței, reamenajare Piață agroalimentară, pietonalizarea str. Theodor Balș (pentru a facilita accesul la monumentele istorice Casa Balș și Prima Școală), adaptarea pentru găzduirea de evenimente a Casei de Cultură „Theodor Balș” Darabani, reamenajarea terenului de sport dintre blocurile din fața Primăriei. Valoare: 34.300.000 lei (7.000.000 euro), finanțare prin Programul Regional Nord Est, Prioritatea 7, buget local, buget de stat. Proiectul se referă la regenerarea urbană a zonei centrale a orașului, reamenajarea acesteia, fiind complementar cu toate proiectele de mobilitate urbană și de îmbunătățire a infrastructurii.
    Proiectul este aflat în stadiul de pregătire a cererii de finanțare.
    ​Un alt proiect important, care este în pregătire de depunere a cererii de finanțare este cel care vizează construirea unui Ambulatoriu Spital. Valoare: 19.600.000 lei, proiect finanțat de MIPE prin Programul de Sănătate. Ne propunem construirea de la zero a unui ambulatoriu modern, în care să poată fi oferite servicii medicale de calitate.

    Afaceri Locale