
Primăria Cristeşti
38430 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Kovács Edit
Viceprimar:
Secretar General: Voniga Emőke-Melinda
Contabil:

Cuvântul primarului
Îndeplinesc funcția de primar al comunei Cristești din 2016, în spiritul și cu convingerea că în zilele noastre, pentru a conduce o unitate administrativ teritorială cu succes, este nevoie în primul rând de o pregătire profesională adecvată și de oameni care sunt conștienți, că această calitate implică multă responsabilitate și sarcina clară de a conduce comuna pe calea dezvoltării, punând în față un singur interes. Cel al comunității.
Pe tot parcursul vieții mele de până acum, soarta și dezvoltarea mea au fost influențate de aceleași elemente: deschiderea la provocări, curiozitatea pentru nou, dorința permanentă de lărgire a orizontului extern și intern, voința de a ajuta și convingerea, că viețile noastre au un scop, nu trăim doar într-o lume mecanică vulnerabilă, ci facem parte dintr-un tot, un univers care poate supraviețui doar datorită adevărului, dreptății și înțelepciunii.
Nu am trecut politic, dar în ultimii ani am avut ocazia să urmăresc și mai îndeaproape evenimentele din viața politică. Din păcate nu putem să nu constatăm că politica se îndreaptă adesea într-o direcție greșită, uneori chiar în detrimentul oamenilor, fiindcă politica în loc să unească, creează doar prăpastii între oameni și destramă comunitatea în grupuri de interese.
Există totuși și un alt mod de a face politică, politica oamenilor, în beneficiul cetățenilor. Prioritatea nr. 1 în instituția noastră este omul, cetățeanul care apelează la noi. Luăm măsuri stricte în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor din cadrul primăriei – pentru o administraţie publică locală real orientată către om, transparentă și serviabilă. Nu cetăţeanul a fost creat pentru a servi primăria, ci instituţia primăriei a fost creată pentru a-i fi utilă și pentru a acorda sprijin locuitorilor comunei. Absolut toate serviciile oferite de aceasta, trebuie să se bazeze pe acest principiu! Din acest motiv, în 2024, din fondurile europene deja câștigate, am implementat cel mai modern sistem de digitalizare existent astăzi, care simplifică și îmbunătățește semnificativ calitatea serviciilor oferite cetățenilor.
O administrația publică adevărată urmărește în permanență performanța în toate domeniile de care este responsabilă, inclusiv în privința respectării regulilor de către toți.
Siguranța în comună este asigurată de Poliția Locală și amplificată de cele 600 de corpuri de iluminat stradal cu tehnologie LED și de cele 130 de camere de supraveghere, al căror număr în curând va crește tot datorită fondurilor nerambursabile atrase.
Pe plan educațional instituțiile de învățământ au un rol esențial și o sarcină decisivă. Pe lângă grădinița cu program prelungit construită în 2019, am finalizat grădinița cu program normal din satul Cristești, s-au finalizat lucrările privind extinderea și modernizarea Școlii Gimnaziale Cristești. Următorul pas îl constituie construirea creșei. Pentru acesta avem deja finanțare asigurată și este deja desemnat proiectantul și executantul lucrării. Iar pe de altă parte, planificăm deja construirea unei baze sportive în curtea fostei balastiere.
Referitor la viața culturală consider că sufletul și spiritul unei comunităţi dau viaţă și valoare unei comune. În comună numărul asociațiilor culturale este în creștere și se organizează evenimente pentru toate categoriile de vârstă. Majoritatea evenimentelor se desfășoară în incinta Căminului Cultural din Cristești. Se organizează anual Târgul de Primăvară, Ziua Copilului, Ziua Comunei, Ziua Vârstnicilor, Târgul de Crăciun. Copiii care vor să facă mișcare pot opta pentru dansuri tradiționale românești, dansuri populare maghiare, dans modern, antrenamente de fotbal sau judo, iar adulții pot participa la activități de fitness sau pot închiria terenul de sport.
Recunosc, că satul meu natal a ocupat și mereu va ocupa un loc special în inima mea. Azi, ajungem la Vălureni pe un drum asfaltat, conductele din reţeaua de apă și canalizare sunt la locul lor, avem acces la o comunicaţie modernă, întrucât 3 furnizori de servicii de telefonie mobilă asigură semnal de calitate în sat. A fost construită prima capelă mortuară și noi trotuare. Chiar și căminul cultural se poate mândri cu echipamente și mobiliere noi.
Un autobuz școlar nou, sigur și confortabil transportă copiii la Școala Gimnazială din Cristești. Am câștigat fonduri pentru renovarea energetică a școlii, pentru a transforma terenul de fotbal în unul modern, cu gazon artificial și, de asemenea, plănuim să renovăm spațiul de joacă din curtea școlii.
În curând finalizăm unele investiții cum ar fi asfaltarea străzilor Morii, Vânătorilor, strada Combinatului în Cristești, am reușit să achiziționăm și să amplasăm doi stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, școlile din comună au fost dotate cu mobilier și echipamente digitale noi, am montat 8 stații de autobuze inteligente, am pus la dispoziția locuitorilor de la blocuri containere inteligente pentru a încuraja colectarea selectivă a deșeurilor, am modernizat parcul de joacă de pe strada Principală nr. 537.
Nu există comună fără probleme. La noi, unul dintre cele mai mari neajunsuri pentru localnici constă în calitatea necorespunzătoare a serviciilor de transport public de persoane, atât în privința numărului de curse zilnice, cât și cele legate de condițiile de călătorie. Dar în sfârșit, putem prelua organizarea transportului public la nivel local și vom face tot posibilul pentru ca acest serviciu să fie demarat cât mai curând posibil. În al doilea rând, deși s-au făcut pași mici și în direcția incluziunii sociale, ne confruntăm cu problemele sociale, care sunt din ce în ce mai numeroase.
Cu toate acestea astăzi, datorită fondurilor nerambursabile, a căror valoare depășește cu mult suma de 10 milioane de euro, comuna Cristești a cunoscut o dezvoltare reală, cu numeroase schimbări pozitive, ajungând pe lista celor mai moderne comune din județ.
Numele localităților aflate în administrație
Cristești, Vălureni
Așezarea geografică
Comuna Cristești – județul Mureș, este situată în centrul Transilvaniei, pe malul stâng al Mureșului, pe Podișul Transilvaniei, la 5 km sud-vest de Târgu Mureș.
Cum se ajunge in localitate
Comuna Cristești este situată în centrul județului Mureș, în imediata apropiere a municipiului Târgu Mureș. Raza teritorială a Comunei Cristești este tranzitată de reţeaua rutieră (autostrada A3, drumul internaţional E60, drumul naţional DN15, drumul comunal DC 66) și de reţeaua feroviară.
Activitati economice si specifice zonei
Comparativ cu alte comune, rata șomajului este mică, agenții comerciali din zonă absorbind aproape în totalitate persoanele apte de muncă.
Ambele localități componente ale comunei sunt racordate la sistemele de alimentare cu gaz metan și energie electrică, gospodăriile beneficiind de asemenea de telefonie și televiziune prin cablu. Atât în Cristești, cât și în Vălureni, funcționează școli generale și grădinițe. În localitate își desfășoară activitatea trei dispensare medicale cu medici de familie, trei cabinete stomatologice și două farmacii.
Numărul agenților economici din localitate este semnificativ, majoritatea furnizând servicii către populație.
Avem pe raza comunei firme de construcții, stații de carburanți, firmă de piese auto, laborator de cofetărie, sere de flori, moteluri și restaurante, firme de exploatare a produselor de balastieră, firme profilate pe agricultură.
Pe raza comunei se află stația CFR Târgu Mureș Sud, stația de epurare a apelor uzate, stația de sortare a deșeurilor, precum și Registrul Auto Român al județului Mureș
Firme reprezentative:
SC Materom SRL
SC Geiger Transilvania SA
Via Oil Petroleum
Fomco Truck Service
Murpop Serv SRL
Leco Impex SRL
All Star Prod SRL
Muri Benz Oil SRL
SC Rominsta SRL
Elektromodul România Srl
FrieslanCampania- depozit
Producători locali:
Fechete Ioan
Fülöp Luijza
Ugrean Elisabeta
Fülöp Rozália
Lakatos Dominik
Florea Anica
Arczfalvi Gabriella
Ambrus Matild
Molnár Katalin
Babota András
Câmpean Aurica
Mărginean Adrian
Szász Anna
Dorin Ignat
Produse locale:
Legume sezonale, flori și produse apicole
Evenimente
Târgul miresmelor de flori
Ziua copilului
Ziua comunei Cristești
Ziua Vârstnicilor
Ziua națională a României
Târgu de Crăciun
Specific zonal
Comuna Cristești este una dintre cele mai mari comune din județul Mureș, cu o veche tradiție socială, culturală, educațională, economică în special agricolă și industrie prelucrătoare. În localitate sunt străzi asfaltate, chiar și în câmp, numeroase drumuri agricole și poteci pe care localnicii le folosesc pentru a ajunge la terenurile agricole, așadar în zonă, nu există locuri inaccesibile.
Teritoriul administrativ al comunei Cristești este situat în imediata apropiere a municipiului Târgu Mureș și este conectat prin diferite sisteme de transport cu orașul Ungheni, comunele Pănet și Sâncraiu de Mureș, Gheorghe Doja, Crăciunești și municipiul Târgu Mureș.
Comuna Cristești este parte constitutivă în ADI Aqua Invest Mureș, ADI Ecolect Mureș, Asociația Zona Metropolitană Târgu Mureș, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public Târgu Mureș. Tradițiile locale reprezintă factorii esențiali în cadrul afirmării identității naționale pe de-o parte, iar pe de altă parte contribuie la majorarea gradului de atractivitate al comunei Cristești. La nivelul comunei nu există tradiții unice, deoarece de-a lungul anilor acestea s-au pierdut, nefiind promovate de noile generații.
Facilități oferite investitorilor
Comuna Cristești este în continuă dezvoltare din punct de vedere economic, funcțional și al infrastructurii, având un sector comercial diversificat, cu peste 120 de societăți comerciale. Sunt promovate noi locuri de muncă, precum și oportunitatea de dezvoltare profesională, oferită de societățile care își desfășoară activitatea pe teritoriul comunei. Printre oportunități se numără crearea de parteneriate între IMM-uri, centrul universitar și parteneri străini pentru valorificarea potențialului de dezvoltare al cercetării în domeniile producției. De asemenea, se urmărește accesarea fondurilor europene pentru crearea de noi zone de agrement în mediul rural. În ceea ce privește măsurile propuse pentru urmarea direcțiilor de dezvoltare, se urmărește încurajarea tinerilor în direcția înființării și a dezvoltării unor firme din fonduri europene.
Proiecte de investiții
Elaborarea în format GIS al PUG-ului comunei Cristești, județului Mureș
Implementarea unor sisteme inteligente pentru îmbunătățirea serviciilor publice în Comuna Cristești (TIC)
Reabilitare termică a clădirii Școlii primare Vălureni
Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comuna Cristești, județul Mureș
PUZ Amenajare Bază Sportivă Cristești
Reamenajre parc de joacă, Str. Principală, nr. 537 din Cristești, jud. Mureș
Eficientizare energetică clădiri rezidențiale multifamiliale din localitatea Cristești
Eficientizarea și modernizarea iluminatului public în comuna Cristești, județul Mureș
Capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum în comuna Cristești, județul Mureș
Stație de reîncărcare pentru autovehicule electrice în comuna Cristești (AFM)
Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde
Construire clădire parking în localitatea Cristești, județul Mureș
Modernizări stradale în satul Vălureni, comuna Cristești, județul Mureș
Modernizarea str. Gării, Combinatului, Vânătorilor și Morii, localitatea Cristești, județul Mureș
Program privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – Stație de reîncărcare pentru autovehicule electrice în Comuna Cristești
Construire creșă mică, sat Cristești, comuna Cristești, județul Mureș
Reabilitare șanțuri și podețe de scurgere a apei pluviale în comuna Cristești
PRIMĂRIA CRISTEŞTI în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

Afaceri Locale

UNIVERSAL TOP SRL
Vezi detalii

ZAROX Pumpyard - Pumptrack Modular Romania
Vezi detalii

NELMARC SRL
Vezi detalii

THOBAN PREST SRL
Vezi detalii