Primăria Coltău

19530 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Lajos Cendes
Secretar General: Bogdan Danciu Alexandru
Contabil: Szolosi Elisabeta

imagine primar

Cuvântul primarului

Încă din prima zi în calitate de primar al comunei Coltău mi-am dorit să mă implic în dezvoltarea acestei comunități. Am acționat în identificarea principalelor probleme cu care s-a confruntat comunitatea și cu sprijinul oamenilor am reușit să implementăm proiecte și initiative pentru procesul de modernizare. Cele mai importante realizări ale comunei pe parcursul mandatului meu de primar sunt: am construit sediu de primărie, două grădinițe, un centru multifuncțional pentru persoane aflate în situații de risc, am reabilitat castelul Teleki, am reabilitat și modernizat două cămine culturale, am implementat proiecte de incluziune socială pentru comunități marginalizate, am construit un spital dedicat îngrijirilor paliative.
În ultimii ani am accesat mai multe fonduri europene aferente PNRR pentru diverse investiții: am realizat infrastructură pentru transportul verde, am câștigat un proiect prin care suplimentăm sistemul de siguranță și monitorizare existent cu camere de supraveghere, ce va contribui la îmbunătățirea mobilității și la creșterea siguranței locale, achiziționăm un microbuz electric pentru transportul public.
Construim un parc fotovoltaic care va asigura alimentarea gratuită cu energie electrică a clădirilor din proprietatea Comunei Coltău și a iluminatului public, înregistrăm gratuit proprietățile intravilane din comună în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, elaborăm planul nou de urbanism general P.U.G. Muzeul Petőfi Sándor din incinta castelului Teleki a obținut o finanțare externă pentru instalarea unor expoziții permanente și interactive.
Obiectivele de investiții pentru viitorul apropiat sunt: revitalizarea peisagistică a parcului castelului Teleki; elaborarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de urbanism; reabilitarea școlii gimnaziale locale; dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale ale unităților de învățământ din comună; dezvoltarea infrastructurii de apă, şi apă uzată în comună; asfaltarea drumurilor; consolidarea podețelor; reabilitarea sălii de sport; înființarea unui adăpost pentru câinii fără stăpân și altele. La final un plan deosebit: suntem în negocieri avansate pentru construirea unei instituții de cercetare și anatomie oncologică, de terapie pentru tratarea cancerului și de transplant de celule stem - toate la un singur loc la Coltău!
Punctul forte al comunei este castelul Teleki reabilitat recent din fonduri europene. In incinta castelului funcționează muzeul literar Petőfi Sándor dedicat poetului maghiar renumit, care a vizitat de mai multe ori castelul și contelui Teleki Sandor – fosta gazdă a castelului. Camerele muzeului conțin expoziții permanente interactive și moderne. Un avantaj competitiv al localității este faptul că turiștii care vizitează castelul pot fi cazați în pensiuni agroturistice locale, unde sunt tratați cu ospitalitate în condiții exigente și serviți cu bunătăți și specialități tradiționale locale.
​Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să ne vizitați și să investiţi în comuna noastră. Cu stimă Lajos Cendes Primarul comunei Coltău

Numele localităților aflate în administrație

Coltău, Cătălina

Așezarea geografică

Comuna Coltău se situează pe terasa râului Lăpuș la 10 km sud de municipiul Baia Mare, reședința județului Maramureș. Se compune din localitatea Coltău, reședință de comună și Cătălina – sat aparținător. La nord se învecinează cu localitatea Mocira; La sud cu localitatea Arieşul de Pădure; La est cu Săcălăşeni şi Culcea; La vest cu localitatea Lăpuşel.
LOCALITĂȚILE ÎNFRĂȚITE
​Tiszapüspöki, Ungaria

  • Suprafață: 1406,27 ha
  • Intravilan: 486,75 ha
  • Extravilan: 919,52 ha
  • Populație: 3109
  • Gospodării: 1007
  • Nr. locuințe: 984
  • Nr. grădinițe: 2
  • Nr. școli: 2
  • Cum se ajunge in localitate

    Comuna Coltău este situată de-a lungul drumului județean DJ184A.
    La Coltău se poate ajunge din două direcții:
    -de pe drumul DJ182B trecând prin localitățile Satu Nou de Jos și Cătălina (dinspre Baia Mare)
    -de pe drumul DJ182B trecând prin localitățile Remetea Chioarului, Săcălășeni și Cătălina (dinspre Șomcuta Mare)
    -de pe drumul E58 de la Satulung trecând prin localitățile Finteușu Mic și Arieșu de Pădure.
    ​Localizarea comunei este dată de următoarele repere geografice (GPS): COLTĂU : 47° 35´ 54" N, 23° 31´ 28" E, respectiv 47.598333, 23.524444 CĂTĂLINA : 47° 36´ 14" N, 23° 32´ 39", respectiv 47. 603889 , 23.544167

    Activitati economice si specifice zonei

    Domeniul principal de activitate este agricultura: culturi agricole și zootehnie. Un alt sector economic semnificativ este industria turismului, care este urmată de industria alimentară, prelucrarea lemnului, servicii de cazare, lucrări de construcții, activități referitoare la sănătatea umană, reparații articole de uz gospodăresc și altele.
    Producțiile animaliere și vegetale specifice zonei satisfac necesarul de consum al populației.
    Firme reprezentative:
    S.C. ACVA TRANS PETRUȚ S.R.L. – transport persoane
    S.C. AMA S.R.L. – producție și comercializare produse abrazive pe suporți
    S.C. ARNOLD SERVICE S.R.L.
    S.C. AUTOMEGA S.R.L. – service auto
    S.C. BENETUR S.R.L.
    S.C. BRIG-DOR S.R.L. – industria turismului
    S.C. CASA PRĂJITURILOR S.R.L. – produse de patiserie
    CENTRUL MEDICAL CĂTĂLINA – îngrijiri paliative, recuperare medicală, medicină fizică și balneologie
    S.C. COVORUL FERICIT S.R.L. – spălătorie covoare
    HAZULEA COSMIN I.I.” Popasul din vale “– cazare și masă
    S.C. HORSILVANIA S.R.L. – centru de echitație, școală de călărie
    S.C. ISODOORS SYSTEM S.R.L. – furnizor de uși de garaj, instalări
    S.C. JESS WOMAN S.R.L. – atelier de croitorie și tapițerie
    S.C. EVA BEAUTY CONNECTIONS S.R.L. – industria de înfrumusețare
    I.I. KIRMAJER NORBERT - Îndoirea şi cutarea foilor şi conductelor din metal
    S.C. MOBIL COM NICHITA S.N.C. – execuție mobilier
    S.C. NAȘU S.R.L.
    S.C. BIG KANTOR S.R.L. - transport mărfuri
    S.C. REMARCABIL ALES S.R.L. – servicii de deratizare, dezinfecție, dezinsecție
    S.C. REZONAL COM S.R.L. –brutărie, produse de panificație
    S.C. RIADE TRANS DEAC S.R.L. – transport internațional de mărfuri
    S.C. STEFI AGP S.R.L. – lucrări de excavare
    S.C. TERMOGUARD S.R.L. – geamuri și uși termopane
    S.C. TOMELDOR S.R.L. “Hanu lu’ Nuțu” – restaurant și cazare
    ​Producători locali:
    Fermieri: FERMA APJOK , KONCSARD JOZSEF - cultivarea de roșii bio
    APYOK CSABA , FERMA DE LEGUME BENCZE, KADAR ISTVAN, PECSI GABOR, SZOLOSI BALAZS, TAR LUDOVIC , TAR ZOLTAN – cultivarea legumelor
    TAR PETER – cultivarea afinelor
    KADAR ISTVAN, APYOK ARNOLD - creșterea bovinelor din rasa Angus
    LADANYI ALEXANDRU, MORE ROBERT, PECSI ZSOLT – creșterea animalelor
    Apicultori: SEBŐK BALLA ARPAD I.F., SZASZ ZSOLT CSABA P.F.A, BENCZE BOTOND I.I. – produse apicole
    Există multe parteneriate de G.A.L.-uri pentru sprijinirea fermierilor locali.
    Produse locale:
    Produse apicole, produse din afine, specialități de dulceață, produse de panificație, produse tradiționale din carne, produse lactate, legume bio, zacuscă.
    Meșteșugari:
    TAR BALINT – confecționare trăsuri
    LAURAN DOINA – bijuterii din mărgele
    ​APYOK ZOLTAN, BENCZE FERENCZ, EIBEN GHEORGHE, KADAR ROBERT, KISS ROBERT, INCZE TIBOR – construcții din lemn și tâmplărie

    Evenimente

    1. Festivitatea de comemorare Petőfi
    În fiecare an, în prima duminică a lunii septembrie se ţine la Coltău Festivitatea de comemorare Petőfi. Regiunea cu oaspeţii sosiţi din ţinuturile îndepărtate comemorează luna de miere petrecută aici de către soţii Petőfi. Comemorarea începe cu o slujbă religioasă, apoi cu depunerea coroanelor la statuia Petőfi-Szendrey din parc, şi în final urmează un program cultural-artistic în aer liber.
    2. Zilele Teleki – are loc în luna mai
    3. La 15 martie se organizează o sărbătoare în memoria eroilor căzuți în revoluția din 1848
    4. Festivitatea păstrătorii datinilor străvechi – conține activități de împletituri din pănuși de porumb, împletirea obiectelor din paie, țesutul maual al covoarelor, olărit, lucru manual cu mărgele, pictură, jocuri tradiționale, și altele
    ​5. Festivitatea porților deschise la muzeu – cu activități interactive cu publicul la muzeu

    Specific zonal

    Coltău are un obiectiv turistic – castelul Teleki , un monument arhitectural de categoria A, înscris în Lista monumentelor istorice la nr. 255, codul MM-II-a-A-04446, renumit atât pe plan național cât și internațional. Castelul construit de către familia nobiliară Teleki între anii 1740-1760 în stil baroc, și reabilitat din fonduri europene prin programul POR 2014-2020 a devenit loc de pelerinaj al turiștilor iubitori de literatură și istorie. Castelul se află în mijlocul unui parc dendrologic de unde se deschide o panoramă splendidă către Munții Gutâi din Carpații Orientali. Obiectivul turistic dispune de un muzeu care conține expoziții documentare dedicate familiei de conte Teleki și poetului maghiar și revoluționar din 1848 Petőfi Sándor. În acest castel marele poet și-a petrecut luna de miere cu soția sa Szendrey Júlia, timp în care poetul a scris 24 de poezii de dragoste. În parcul castelului trăiesc arbori seculari: un frasin negru de 150 de ani sub care a cântat banda lui Pócsi Laci pentru compozitorul Franz Liszt , se găsesc 3 chiparoși de baltă de peste 300 de ani și puietul cornului bătrân, sub care stă masa de piatră, pe care poetul Petőfi Sándor a scris cele mai multe poezii la Coltău.
    ​Ca și tradiție unică a localității este festivitatea anuală de comemorare a poetului Petőfi Sándor, care se ține în prima duminică a lunii septembrie.

    Obiective turistice

    Castelul Teleki, în incinta căruia funcționează Muzeul Petőfi Sándor
    Cornul și masa de piatră în parcul castelului
    Parcul de statui
    Biserica reformată
    Izvorul Vajda
    Monumentul eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial
    ​Mormintele eroilor în cimitirul reformat

    Proiecte de investiții

    Extinderea și reabilitarea infrastructurii destinată culturii, cultelor și sportului
    Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată, construirea unei stații de epurare și tratare a apelor uzate
    Asfaltarea drumurilor, consolidarea podețelor
    Dezvoltarea serviciilor medicale și de sănătate oferite cetățenilor
    Programe de incluziune socială
    Dezvoltarea și modernizarea infrastucturii sociale
    ​Crearea unui complex de agreement, parc de aventură

    Afaceri Locale

    ...

    STEFI AGP SRL