
Primăria Cernavodă
43084 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Negoiță Liviu-Cristian
Viceprimar: Cârjali Șerif
Secretar General: Olteanu Silvica
Contabil: Andronache Raluca

Cuvântul primarului
Cernavoda, un oraș puternic!
Cuvântul primarului Liviu-Cristian Negoiță
În iunie 2016, am pornit pe un drum al schimbării, împreună cu locuitorii acestei localitați, un oraș așezat pe meleaguri încarcate de istorie, binecuvantate de Dumnezeu și de natură. Urbea noastră are o frumusețe aparte, aleasă de strămoșii noștri la mal de Dunare, ocrotită de colinele dobrogene, străjeri pentru aceste locuri, din cele mai vechi timpuri. Sunt mândru să conduc o comunitate formată din oameni deosebiți și puternici, alături de care am crescut și care mi-au călăuzit primii pași în viață.
Orașul Cernavoda nu are doar un trecut și un prezent, el are și viitor! Dezvoltarea profilului local, cu păstrarea aspectelor identitare și valorificarea creativă a potenţialului local, este printre preocupările noastre principale
Consider că parteneriatul între administraţie şi cetăţeni este esenţial, iar pentru asta este necesară o comunicare eficientă. Ne dorim un parteneriat cu cetăţenii bazat pe responsabilitate, respect şi determinare. Nu cetăţeanul a fost creat pentru a servi Primăria, ci instituţia Primăriei a fost creată pentru a-i fi utilă și pentru a acorda sprijin locuitorilor orașului. Toate serviciile oferite de aceasta, se bazează pe acest principiu.
Învățământul, creșterea și educarea copiilor noștri, a tinerei generaţii, reprezintă o îndatorire fundamentală a întregii comunitați. Școala este instituţia de bază a societăţii. Cele două creșe, 5 grădinițe, 3 școli gimnaziale și două licee oferă toate facilitățile pentru desfășurarea unor cursuri de calitate și condiții deosebite, puse la dispoziție atât copiilor cernavodeni cât și celor din localitățile limitrofe.
Pentru relansarea vieţii sociale și culturale nu este suficientă doar străduinţa administraţiei publice locale. Prin realizarea unor parteneriate cu principala structură economică de pe raza localității noastre, Societatea Nuclearelectrica, am reușit de-a lungul timpului să dezvoltăm orașul pe toate ramurile de activitate: sănătate, cultura, divertisment, infrastructură locală. Deasemenea, am reușit împreună cu SNN să realizăm o parte dintre locurile de joacă din localitate. Vom încuraja existența și funcţionarea acestor parteneriate locale publice – private, care joacă rolul cel mai important în catalizarea și activarea comunităţii în procesul de regenerare locală!
Biserica a fost și este un pilon important în viaţa comunităţii. În această calitate a lor, bisericile pot fi partenerii indispensabili ai administraţiei publice locale. Cernavoda este unul dintre modele multiculturalităţii și al interculturalităţii. Pe întinderea orașului sunt 8 unități de cult aparținând diferiteritelor culte religiase (creștin-ortodoxă, catolică, lipovenească, musulmană, penticostală, etc).
Sunt onorat să conduc o comunitate interesantă, datorită multiculturalismului, unde conviețuiesc laolaltă români, turci, tătari, romi, lipoveni. Coexistenta acestor culturi, adunate la Cernavoda, de-a lungul timpului, face ca localitatea noastră să fie unică, cu oameni mândri, urmașii celei mai vechi culturi, Hamangia, care ne-a lasat o moștenire veche, de peste șase mii de ani, prețuită de o lume întreagă și protejată de patrimonial UNESCO – “Grupul statuar Gânditorul și femeia șezând”.
Pe langă aceste moșteniri culturale mă simt onorat că în toți acesti ani de când sunt la conducerea acestui oraș, am reușit să dăm o nouă față orașului, să realizăm lucruri normale, necesare localnicilor, convins fiind că normalitatea se construiește doar dacă tu crezi în comunitatea ta, în oamenii, care, la rândul lor, au avut încredere în tine să îi reprezinți.
Orașul are până acum ce și-ar dori orice român: singura Centrală Nucleară din țară unde au fost facilitate peste 2000 de locuri de muncă și care asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al Romaniei, un spital modern, cu aparatură de ultimă generație, instituții de învățământ pentru toate categoriile de vârstă, locuri pentru petrecerea timpului liber în fiecare cartier, un stadion modern, un bazin de înot semiolimpic, un port la Dunăre, centrul muzeal Hamangia și Muzeul de Istorie Carol I, si nu în ultimul rând podul Sfânta Maria care face legatura orașului cu A2. Deasemenea, zona Via Verde, realizată în ultimul an, este un parc ce se întinde pe o suprafață de peste 7 hectare, într-o zonă arheologică, de la Dealul Sofia, de a lungul Canalului Dunare-Marea Neagră și pe toată faleza portului fluvial. Pe lângă toate acestea, am achiziționat în ultimii ani spații locative pentru a veni în sprijinul anumitor categorii defavorizate, care au nevoie de locuințe sociale.
Ca primar, am accesat programe cu finanțare europeană și voi continua să fac asta și pe viitor, să investim în infrastructură, social, sănătate, cultură, educație, dezvoltare turistică și culturală, în schimbarea imaginii orașului, cu multă încredere în puterea comunității locale și cu dorința de a transforma visele în realitate.
Le mulțumesc cernavodenilor că mi-au oferit încredere și le doresc să se bucure de tot ceea ce înseamnă acest oraș!
Cu stimă și considerație, Primar, Liviu-Cristian Negoiță
Așezarea geografică
Orașul Cernavoda este situat în Podișul Dobrogei de Sud, la confluența fluviului Dunărea cu Canalul Dunăre – Marea Neagră, respectiv cu văile Carasu, Țibrin și Siliștea.
Elementul definitoriu al orașului și teritoriului său administrativ este Canalul Dunăre – Marea Neagră, ca ax de structurare urbanistică a localității, pe care o divide în două zone distincte: zona de nord în care se găsește orașul propriu-zis și principalele obiective economice și zona de sud care cuprinde cea mai mare parte a terenurilor agricole, căile de comunicație rutiere și feroviare București-Constanța. Ca topografie generală, aceste două zone se găsesc dispuse pe dealuri specifice zonei riverane Dunării, care coboară în pante neuniforme sau versanți abrupți către Dunăre, respectiv către Canal. Față de Dunăre, orașul Cernavoda este dispus pe malul drept, la distanțe care variază între 50 și 1300 m.
Coordonatele geografice ale orasului sunt : Latitudine - 44°19’ N și Longitudine - 28°01’ E
Orase și sate învecinate:
- Seimeni 5.7 km
- Tortoman 13.3 km
- Stelnica 14.9 km
- Saligny 8.8 km
- Siliștea 13.8 km
- Fetești 16.7 km
- Mircea Vodă 13.3 km
- Rașova 14.2 km
Localități înfrățite
- Comuna Saint-Sébastien-sur-Loire, Franța
- Oraşul Krško, Slovenia
-Luleburgaz , Republica Turcia
Activitati economice si specifice zonei
Principalul generator economic al oraşului Cernavodă este Centrala Nuclearelectrică Cernavodă. Aceasta a fost concepută şi proiectată cu un profit de 5 unităţi cu o putere de 706 MW fiecare. Fiecare unitate constituie un ansamblu funcţional independent alcătuit dintr-o secţine nucleară cu anexele sale şi o secţine clasică cu instalaţiile auxiliare ale acesteia. Ansamblul obiectivului cuprinde o zonă comună pentru toate unităţile, incluzând staţii de pompare apă potabilă şi incendiu, staţii de tratare chimică a apei, centrala termică de pornire, magazii, depozite, staţii de pompare combustibili lichizi, depozite gaze tehnice, etc. Cele două unități furnizează împreună aproximativ 18% din producția națională de electricitate. Tehnologia de producere a energiei nucleare la Centrala Nuclearoelectică Cernavoda are la bază conceptul de reactor nuclear de tip CANDU (CANadian Deuterium Uranium), care funcționează cu uraniu natural și utilizează apă grea (D2O) ca moderator și agent de răcire.
În ceea ce privește producerea de energie din surse regenerabile, evoluția acestui sub- sector a fost spectaculoasă în Dobrogea, cu precădere prin utilizarea sursei eoliene. În acest context, pe teritoriul orașului au fost dezvoltate două parcuri eoliene, Cernavoda I și Cernavoda II, cu o capacitate totală de 138 MW. Cele două parcuri sunt deținute de firma Cernavoda Power SRL, cu sediul în București și controlată de Energias de Portugal (EDP).
Adițional, la baza Canalului CNE, se găsesc două centrale hidroelectrice, cu putere instalată de 3,99 MW/4,25 MVA, date în exploatare în anul 1988.
Orașul Cernavoda reprezintă o concentrare importantă a activității de construcții, atât ca număr de firme active cât și ca personal ocupat în acest sector, această situație urmând să se accentueze în perioada de realizare a unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearelectrice. Referitor la perspectivele acestui sector după finalizarea Unităților 3 și 4, reiese migrarea unui număr important de lucrători din sectorul de construcții către sectorul energetic pentru operarea celor 2 unități, în paralel cu menținerea unui număr considerabil de lucrători, pentru întreținere, reparații și alte lucrări curente.
În contextul strategiei de dezvoltare locală, sectorul construcțiilor deține un potențial de dezvoltare propriu, prin inovare, cercetare-dezvoltare tehnologică, extindere națională și regională prin parteneriate strategice, cu propriul destin economic care se va resimți, în mod special, la construirea unităților 3 și 4 ale CNE.
Firme Reprezentative:
SNN – Sucursala CNE Cernavodă;
SC Elcomex IEA SA;
SC Getnic Construct Serv SRL;
SC Obenman Contruct SRL;
Pegas Impex SRL;
SC General Concerete Cernavodă SRL;
SC Utilități Publice Cernavodă SRL;
SC Utilități Publice Gospodăria-Comunală SRL;
SC Cernavodă Shipyard SRL.
Evenimente
“Ziua copilului- 1 iunie”- Festivalul de teatru pentru copii “Pinocchio”
“Zilele Orașului Cernavoda”
Festivalul Național de Muzică Ușoară “Axiopolis”
Festivalul Folcloric “Aneta Stan”
“Zilele recoltei”- Târgul de toamnă
Festivalul de umor “Cernavoda veselă”
Festivalul Internațional de Muzică Corală “I.D.Chirescu”
Specific zonal
Comerț
Industrie
Obiective turistice
Muzeul de Istorie și Arheologie
Găzduiește grupul statuar " Gânditorul" și " Femeie șezând", capodoperă a sculpturii neolitice, descoperite la Cernavoda într-un mormânt din necropola de înhumație de pe dealul Sofia. Adresa: str. Ovidiu, nr. 9. Telefon : 0241 487 170.
Cetatea Axiopolis
Descoperire arheologică din anul 1898, situată la 4 km de Cernavoda, pe malul drept al Dunării, este o veche cetate în floare pe timpul lui Traian, dărâmată și prefacută în ruine în timpurile grele ale năvălirii barbarilor. În vecinatatea acesteia se găsesc urme ale Valului de piatra ( Valul lui Traian)
Podul "Anghel Saligny"
Este cea mai importantă realizare a inginerului Anghel Saligny - inaugurat la 14 septembrie 1895, are o deschidere de 4088 m între malul stâng și cel drept al văii Dunării. Noutățile aduse de Saligny constau în aplicarea invențiilor sale, suprastructură din grinzi cu console și tabliere de pod, din oțel moale, în loc de fierul pudlat care se întrebuința pe atunci. A fost la acea vreme, cel mai lung pod din Europa și unul dintre principalele poduri metalice cu deschidere mare
Biserica “Sf. Împărați Constantin și Elena”
Biserica de cult ortodox, construită în anii 1882-1895. Biserica aparține ca arhitectură stilului bizantin, este ridicată pe un plan în formă de cruce, în mijloc are o cupola mare din cărămidă și piatră. În anul 2001 a avut loc de restaurarea bisericii și refacerea picturilor. Este inclusă pe lista monumentelor istorice de interes național. Adresa : str. Mircea cel Bătrân nr. 3
Biserica romano – catolică cu hramul “Națterea Sfântului Ioan Botezătorul”
În 1936 a fost cumpărată de către Arhiepiscopie o clădire care a funcționat ca sediu parohial și capelă până în 1950, când a fost naționalizată de către autoritățile comuniste, iar preotul comunității, italian de origine, a fost arestat. Parohia a fost reînființată în 1991, capela aflându-se într-o stare avansată de degradare. În 1997 au început lucrările de construcție la noua biserică a comunității, care au fost definitivate în 2003. Adresa : str. Gheorghe Asachi, nr.2
Biserica ortodoxă din lemn “Sf. Apostol Andrei”
Construită în stil maramureșean, lăcașul de cult se detașează prin eleganța construcției. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2000, construcția fiind finalizată în anul 2003 Adresa : str. Medgidiei
Geamia cultului musulman
Construită în anul 1756 este declarată monument istoric. Adresa : Str. Crisan, nr. 4
Centru Hamangia și atelierul gânditorul
Facilități oferite investitorilor
Atitudine prietenoasă a administrației publice locale față de investitori
Cel mai scăzut nivel al taxelor și impozitelor locale
Creşterea interesului şi finanţării pentru programe de dezvoltare economică.
Oportunități:
Orașul Cernavodă este poarta de intrare în județul Constanța, având o poziție strategică prin situarea sa pe malul drept al brațului Dunărea Veche, în punctul de contact cu fluviul Dunărea.
Cernavodă este considerat un nod de transport de interes naţional, având în vedere magistralele de transport rutier, fluvial şi feroviar care trec prin acest oraş
În apropiere se află centrala nucleară de tip CANDU (Canada Deuterium Uranium)
Proiecte de investiții
Alimentare cu energie de joasă tensiune pentru iluminatul public și consumatorii casnici Dealul Vifor Lot1+lot2
Reabilitări și modernizări străzi ( Salciei, Energiei, Saint Semastian Sur Loiee, N. Titulescu, Călărași, cazărmii)
Via Verde Cernavodă
Bazin de înot semiolimpic Cernavodă
Reabilitare rețele termice în anul 2017 oraș Cernavodă, reabilitare rețea termica PT 13 - blocK2 Cernavodă
Modernizare spații verzi și locuri de joacă 5 buc. Lot1+Lot2+Lot3+Lot4+Lot5
Spații verzi și locuri de joacă str. N.Titulescu (Lot5)
Modernizare Stadion Ideal – Cernavodă
Reabilitare și modernizare Creșa nr. 1 Str. T. Vladimirescu nr. 10, în vederea creșterii eficienței energetice
Rețea de canalizare( menajeră și pluvială) str. Pelicanului, Corbului, G. Praporgescu
Amenajare de protecție gospodărie de apă " Canal de evacuare ape pluviale" str. Canalului - zona stadion Udeal
Stâlpi de iluminat cu celule fotovoltaice și corp de iluminat 10 buc.
Procurare foișoare (5 buc)
Amenajare platforme gospodărești subterane cu sistem hidraulic în orasul Cernavodă, județul Constanța- etapa II ( 25 Autorizații, 34 platforme subterane)
Rețea de canalizare ( menajera și pluvială) pe str. Pelicanului, Corbului și G-ral Praporgescu
Dotări independente:
- Autocontainieră multifunctională (3 Buc. )
- Lama deszăpezire ( 1 buc.)
- Container metalic 24mc
- Container metalic 7mc (10buc)
- Presa hidraulica pet/carton
- Buldozer pe șenile
- Cositoare cu braț extensibil
- Totemuri intrare în loc.(3 buc)
Reabilitare termică blocuri de locuințe - Bloc3, str. Plantației nr.3
Panouri informative intrări stadion și elemente decorative stâlpi intrare principală
Centrală termică - proiectare achiziționare și montaj- Grădinița Piticot
Achiziționare și montaj vane la Punctele Termice PT 10, PT 12, PT 13
Achiziționare și montaj ansambluli de joacă pentru copii la Grădinița nr. 5
Achiziționare și montaj ansambluli de joacă pentru copii la Grădinița nr. 4
Contorizare pentru încalzire și apă caldă la branșament blocuri locuințe Cernavodă
Achiziționare și montaj vane la punte termice, PT10,12,13
Achiziționare și monatj ansambluri de joacă pentru copii la Grădinița nr.5
Achiziționare și monatj ansambluri de joacă pentru copii la Grădinița nr.4
Stații de încărcare electrică
Expertiza tehnică Fosta Școala 1 autobuze electice
Amenajare trame stradale cartier Cohirleni ( str. Nucului)
Rețea de canalizare menajera str. Viilor
Rețea de canalizare menajeră și racorduri la consumatori, str. N Balcescu și str. Indiguireii, rețea de canalizare pluviala N. Iorga, recorduri canalizare menajeră, str. D Bolintineanu
Amenajare str. Prelungirea Seimeni ( între str. Nichita Stanescu și iesirea din localitate)
Amenajare pistă de atletism stadion Tineretului
Modernizare str. Prundului ( între str. A Iancului si Drum Centură)
Modernizare spații verzi și locuri de joacă et.II 6 buc. racord termic PT ID Chirescu la rețeaua de agent primar
Modernizare terenuri de sport și împrejmuire Club Sportiv Axiopolis
Modernizare infrastructură rutieră str. Anghel Saligny
Amenajare parcare str. Independenței ( lânga stația electrică Enel)
Dotări independente:
- Echipamente pentru fitness urban
Gard metalic locuri de joacă
Dotări independente pentru rețeaua de agent termic secundar Ecran LED Informare
Stălpi cu panou informare
Electropompă pt stația de preepurare Spital orașenesc Cernavodă
Amenajare parcare pentru autocamioane zona dane agabaritice CNE oras Cernavodă
Parcare supra etajată în orașul Cernavodă str. Salciei
Parcare supra etajată în orașul Cernavodă zona blocuri H6
Modernizare drum de centură între str. Canalului si DJ223
Parcare pentru autoturisme str. Unirii colt cu str. Crisan
Modernizare Drum public format între IE 101999 și IE 267
Construire platformă suspendată Belvedere zona Gara CFR
Amenajare str. Macelar Gheorghe Apostol Cernavodă
Știri
PRIMĂRIA CERNAVODĂ în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor
