Primăria Beclean

47781 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Primar: Nicolae Moldovan
Viceprimar: 
Secretar General: Mariana Mureșan
Director economic: Adriana Gârjan 

imagine primar

Cuvântul primarului

Orașul Beclean are potențialul să devină un centru al inovației și oportunităților, asigurând în același timp stabilitate economică pentru toți locuitorii. Totul, datorită viziunii de dezvoltare pe termen mediu și lung pe care o avem pentru orașul nostru, care implică accesarea de proiecte de dezvoltare din fonduri europene, și nu numai, în toate domeniile cheie: infrastructură, industrie, agricultură, servicii publice și comerciale, resurse umane, asistență socială, educație, sănătate, siguranţa cetăţeanului, și nu în ultimul rînd, turism.
Expertiza noastră în accesarea fondurilor europene pentru proiecte de interes public în orașul Beclean reprezintă de altfel un punct forte pe care intenționăm să-l valorificăm în continuare.
​Am încredere că orașul Beclean va rămâne un oraș etalon în ceea ce privește bunele practici de dezvoltare din fonduri europene, dar totodată și buna colaborare cu toții cetăţenii, fiind o comunitate activă, dinamică şi implicată. Parteneriatul nostru cu cetățenii reprezintă cheia succesului în atingerea tuturor obiectivelor propuse pentru anii care urmează.

Numele localităților aflate în administrație

Figa, Rusu de Jos, Coldău

Așezarea geografică

Oraşul Beclean, cunoscut şi ca Beclean pe Someş este un oraş în judeţul Bistriţa-Năsăud, Transilvania, România cu o populaţie totală de circa 13.000 de locuitori. Este situat în podişul Transilvaniei, pe culoarul râului Someşul Mare, în aval de confluenţa Someşulul Mare – Şieu, în zona de separare a două mari unităţi de relief, Câmpia Transilvaniei şi Podişul Someşan. Este amplasat pe un teren plan, cu mici ondulaţii, la altitudinea de 251 m.
​Din punct de vedere administrativ, oraşul Beclean este format din localitatea componentă Beclean (reședința), și din cartierele aparţinătoare Beclenuţ, Valea Viilor, Coldău, Podirei, Figa și Rusu de Jos.
LOCALITĂȚILE ÎNFRĂȚITE
​Orașul Glodeni din Republica Moldova
​Oraşul Siepraw din Polonia

  • Suprafață: 5857,49 ha
  • Intravilan: 957,4 ha
  • Extravilan: 4900 ha
  • Populație: 12166
  • Gospodării: 5520
  • Nr. locuințe: 6020
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 1
  • Nr. licee: 2
  • Nr. universități: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    Becleanul se află la o distanţă de 36 km faţă de Bistriţa, reşedinţa judeţului Bistriţa-Năsăud și este străbătut de DN 17, fiind totodată un important nod de cale ferată: Baia-Mare – Bucureşti, Iaşi – Cluj – Timişoara şi Bucureşti – Sighetu-Marmaţiei.

    Activitati economice si specifice zonei

    În oraşul Beclean funcţionează în jur de 600 agenţi economici. Ramura cu o pondere importantă în economie este industria metalurgică, urmată de industria textilă, procesarea laptelui şi creşterea păsărilor. Cea mai mare parte a producţiei industriale sunt operatorii economici cu capital privat. În afara zonei industriale, la nivel de oraş ponderea cea mai mare o ocupă comerţul cu capital privat, iar în ultimii ani turismul este o ramură economică importantă.
    Odată cu înfiinţarea, extinderea şi dezvoltarea Complexului Balnear Băile Figa, devenit prin Hotărârea de Guvern nr. 343 din 19 martie 2021 stațiunea turistică de interes local, Zona de Agrement Băile Figa – Oraşul Beclean, de mare importanţă pentru activitatea economică a oraşului şi pentru veniturile comunităţii locale au devenit în ultimii ani şi activităţile turistice.
    Firme reprezentative:
    Megatitan, Metrem, Romfulda, Euroservice, Fileca Industry, SandyCola, Serenia, Neira, Profing Dr SRL, Corex, Brutăria Deneș, Brutăria Valibya, Transorbatika, Moara Panfood
    Producători locali:
    ​Gold Juice - producători de sucuri naturale

    Evenimente

    Zilele oraşului Beclean – sărbătoare tradiţională, a cărei date de desfăşurare se stabilesc în fiecare an de către Consiliul Local Beclean. Este o sărbătoare anuală, cu durata de trei zile (vineri, sâmbătă, duminică) dedicată primei atestări documentare a oraşului Beclean.
    Sărbătorile Haiducilor – Beclean – Băile Figa
    Pe platoul din fața sediului GAL Ținutul Haiducilor de la Băile Figa, se desfășoară anual la sfârşitul lunii august un eveniment cu totul special: Sărbătorile Haiducilor. Organizatorii evenimentului care are loc pe durata a trei zile, îşi propun să pună în valoare oamenii, produsele și poveștile din cele 19 unități administrativ-teritoriale care fac parte din Ținutul Haiducilor. Programul este unul variat și include numeroase activități pentru copii, dezbateri și prezentări pe tema proiectului Ținutul Haiducilor”. În program sunt incluse şi dezbateri istorice sau literare, dar și concerte de muzică folk și muzică populară susținute de artiști locali din Ținutul Haiducilor și invitații acestora. Toate evenimentele se desfăşoară pe Platoul Băile Figa, sediul GAL „Ţinutul Haiducilor”.
    Sărbătoarea „Înstruţatul boului” de la Figa
    Este un spectacol folcloric al încrederii omului în triumful Soarelui a cărui energie dă siguranţa belşugului şi speranţa de bunăstare. Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor, care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşează spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului. Localnicii din Figa, sat ce aparţine din punct de vedere administrativ de oraşul Beclean, mai păstrează încă, la loc de cinste, o serie de obiceiuri si ceremonii populare ancestrale, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, cu ocazia sărbătorilor de Rusalii, sătenii împletesc cununi de grâu şi flori de câmp ce urmează sa fie purtate de tineri la oficiere căsătoriilor.
    ​Festivalul ,,Vânătoare la ceaun” – Beclean – Băile Figa
    Festivalul “Vânătoare la ceaun” adună de regulă an de an zeci de vânători profesioniști sau amatori din țară și din străinătate, cu toții întrecându-se în diferite competiții, menite să le aducă tuturor recunoaștere de breaslă. De asemenea, mulți vânători își expun în cadrul festivalului unele dintre cele mai frumoase trofee. Tradiționalul festival vânătoresc cuprinde savurosul concurs de gătit carne de vânat, prezentarea unor rase de câini de vânătoare, alegerea celei mai vânătorești dintre pălăriile celor prezenți la festival, a celor mai frumoase standuri cu trofee.
    Festivalul Celtic Transilvania - Băile Figa – Beclean
    În cadrul acestui eveniment, organizatorii își propun să aducă în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților și a altor civilizații antice, care între sec. VI. I.Hr. – IV D.Hr. au trăit în imediata apropiere a orașului Beclean. Activitățile sunt susținute de trupe de reenactment din țară și străinătate, alcătuite în principal din specialiști, arheologi și istorici, pentru o reconstituire istorică cât mai fidelă. Reconstituirile se desfășoară pe baza informațiilor și datelor științifice provenite din cercetări.Pe lângă activitățile demonstrative și interactive, un loc important în cadrul festivalului îl ocupă și activitățile concertistice, grupate pe genuri muzicale – folk, celtic și rock, activități cărora li se vor alocă câteva ore în fiecare seară a festivalului.
    Tabăra naţională de Robotică Beclean
    Prima tabără naţională de robotică din România pentru elevii de liceu se desfăşoară în fiecarea vacanţă de vară la Campusul Colegiului Naţional ,, Petru Rareş” din Beclean, în două serii de câte o săptămână, prima serie la sfârşit de iulie, a doua serie în luna august. Timp de o săptămână elevii participanţi se întrec în meciuri amicale de roboţi creaţi chiar de ei şi iau parte la workshop-uri tehnice în campusul de la Colegiul Naţional. Participanţii se bucură şi de un mare foc de tabără, participă la o paradă prin centrul localităţii şi se pregătesc pentru competiţiile viitoare. Evenimentul de la Beclean este prilejul unei metode diferite de predare, una bazată pe socializare, dezvoltarea relaţiilor umane, pe creştere, contextul în care robotica se pliază pe sufletul fiecăruia dintre cei peste 130 de participanţi, elevi de liceu şi mentorii lor şi pune accentul pe abilităţile comunicative dezvoltate într-o tabără cu profil tehnic, într-un domeniu dominat de educaţia STEM, rezultată din punerea în practică a cunoştinţelor din mai multe paliere: ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică

    Specific zonal

    Fiind aşezat într-o zonă de interferenţe a culturii populare, la interferenţa subzonelor etnofolclorice Someş - Câmpie şi Someş - Maramureş (Ţara Lăpuşului), Becleanul este depozitarul unor impresionante obiceiuri folclorice și tradiţii populare.
    Amintim numai de existenţa în oraş a două ansambluri de valorificare a folclorului local şi zonal, "Someşul" al Casei Orăşeneşti de Cultură şi "Cununiţa" al Clubului Copiilor şi Elevilor, ansambluri renumite în ţară şi străinătate, fără să uităm de existența unei bogate mişcări literare în oraşul Beclean.
    Mai mult decât atât, odată cu înfiinţarea, extinderea şi dezvoltarea Complexului Balnear Băile Figa, devenit prin Hotărârea de Guvern nr. 343 din 19 martie 2021 stațiunea turistică de interes local, Zona de Agrement Băile Figa – Oraşul Beclean, de mare importanţă pentru activitatea economică a oraşului şi pentru veniturile comunităţii locale au devenit în ultimii ani şi activităţile turistice.
    Băile Figa, care este o superbă amenajare balneară vizitată de sute de mii de turiști anual, întinsă pe 15 hectare şi aşezată într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar 3 km de Beclean. Construite cu ajutorul unor fonduri europene în 2010, în 2021 au devenit oficial stațiune turistică de interes local.
    În completare, există Centrul Recreativ Legacy - complex multifuncțional cu bazine de înot, camere de termorelaxare și mediu salin, ateliere creative, de care beneficiază gratuit anumite grupuri defavorizate, și contracost alți vizitatori pe tot parcursul anului calendaristic.
    ​Mai avem un Sit arheologic cu vestigii de sare, Herghelia Beclean, punctul de belvedere „La Cruce”, Muzeul „Casa de Vânătoare”, Biserica Reformată Calvină, Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Ştefan” și castele – foste reşedinţe ale familiei nobiliare Bethlen.

    Obiective turistice

    Stațiunea Turistică Băile Figa –Complex balnear cu o superbă amenajare cu multe spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, plaje cu nisip şi cu iarbă, un centru spa, piscină acoperită, jacuzzi, saună, două piscine exterioare cu apă dulce şi una cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, un lac sărat şi un râu leneş, pe care turiştii pot pluti relaxant, pe colace şi bărcuţe gonflabile. De asemenea, toboganele uriaşe cu jet de apă au devenit unul din locurile favorite ale tuturor celor ce se bucură de vacanţe şi timp liber la Figa, copii şi adulţi savurând plini de energie şi bucurie aceste facilităţi de divertisment, precum şi celelalte facilităţi de tratament şi agrement, care pun în valoare apele sărate şi nămolurile sapropelice de aici, resurse naturale ale Becleanului, ce prezintă importante proprietăţi şi virtuţi curative pentru numeroase boli ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic precum şi pentru alte afecţiuni ale organismului omenesc. În cei doisprezece ani de funcţionare ai staţiunii aproape 2.000.000 de turişti au trecut porţile parcului balnear de la Beclean. Parcul balnear Băile Figa se află într-o continuă dezvoltare şi modernizare, fiind una din atracţiile turistice principale din nordul României.
    Situl arheologic de la Băile Figa – cu vestigii ale exploatării de sare şi ale locuirii încă din Epoca bronzului, apoi din perioadele dacice şi romane. Aici au fost descoperite, păstrate în depozitele de mâl şi sare, în stare perfectă de conservare, unelte, vase, accesorii şi alte obiecte de mare importanţă istorică şi arheologică.
    Herghelia Beclean – un loc în care se cresc două rase de cai: Lipiţan şi Semigreu Românesc. Rasa Lipiţan este reprezentată în Herghelia de la Beclean de liniile Maestuoso, Siglavy-Capriola, Neapoletano, Pluto, Conversano, Tulipan şi Incitato. Armăsarul fondator al liniei Incitato s-a născut pe aceste meleaguri şi chiar dacă el a fost apoi transferat la Mezőhegyes, linia s-a păstrat în permanenţă şi în zona noastră, prin descendenţii repatriaţi, iar evoluţia ei ulterioară a fost realizată aici prin următorii armăsari Incitato născuţi la Beclean. Herghelia Beclean este una din puţinele din lume unde se ameliorează rasa Lipiţan Negru, aici putând fi văzute câteva exempare foarte valoroase, atât Lipiţan cât şi Lipiţan Negru
    La Cruce – impresionant punct de belvedere, situat pe culmea dealului Bileag, de unde turiştii pot avea o imagine panoramică impresionantă asupra întrgului oraş, asupra văii râului Someş şi asupra împrejurimilor oraşului
    Muzeul ,,Casa de Vânătoare,, - amenajat într-o clădire care a găzduit pe vremuri fosta casă de vânătoare a familiei nobiliare Bethlen, prezintă vizitatorilor o expoziţie atractivă şi interesantă de exponate cinegetice şi trofee vânătoreşti, prilejuind o incursiune de neuitat în lumea animalelor şi a vânătorii.
    Monumente istorice:
    a) Biserica reformată calvină - situată în Piaţa Libertăţii, a fost construită în secolul al XV-lea în stil gotic.
    b) Biserica romano -catolică „Sfântul Ştefan”- biserică în care se regăseşte din plin stilul gotic, specific acestor lăcaşe de cult. A fost construită în secolul XIX.
    ​c) Patru castele - foste reşedinţe ale familiei nobiliare Bethlen. Castelele datează din secolele XVI - cel mai vechi, castelul medieval, şi până la secolul XX- cel mai recent. O atracţie turistică şi arhitecturală deosebită prezintă mai ales castelul medieval şi castelul baroc, care fac parte dealtfel din patrimoniul naţional. Prima atestare documentară a aşezării Beclean apare în forma de Bethlem în anul 1305.

    Facilități oferite investitorilor

    Prin încrederea ce am oferit-o investitorilor s-au construit în mediul privat tot cu ajutorul fondurilor europene: Fabrică de lactate, Fabrică de oțet, Fabrică de prelucrare a pieilor, marochinărie curele etc. Chiar acum suntem în implementarea unui parc industrial construit din fonduri europene care va deveni un centru de inovație și dezvoltare pentru diverse domenii de producție, oferind astfel facilități pentru investitori.
    De asemenea, în continuare, Turismul reprezintă un element central al politicii de dezvoltare durabilă a orașului Beclean, iar potențialul turistic al zonei rămâne în continuare un element care poate fi valorificat.
    ​Valorificarea acestuia în paralel cu inițierea, susținerea și materializarea unor demersuri acționale și investiționale se poate realiza prin atragerea de surse publice și private pentru dezvoltarea orașului și a mediului de afaceri.

    Proiecte de investiții

    Becleanul a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare pe mai multe planuri, în principal datorită fondurilor europene de zeci de milioane de euro pe care am reușit să le atragem în orașul nostru în toate domeniile: mobilitate urbană prin cele două Proiecte de Mobilitate Urbană Durabilă, infrastructură mare prin Varianta Ocolitoare a orașului Beclean, infrastructură stradală prin asfaltări de străzi și construcție de piste de biciclete, cultură prin Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, sănătate prin modernizarea Ambulatoriului Spitalului orășenesc Beclean și construcția Centrului Social de Zi, servicii publice prin Centrul Recreativ Legacy, turism prin extinderea Stațiunii Turistice de interes local Băile Figa.
    ​Investițiile administrației locale sunt completate în plan privat de către investitorii din industria metalurgică, servicii, construcții, dar mai ales pe plan turistic. Faptul că am reușit să atragem proiecte europene în domeniul turistic, realizând practic de la zero o stațiune turistică - Băile Figa - e ceva care ne aduce în continuare încredere pe care reușim să o valorificăm în continuare prin atragerea de noi investiții în domeniul turistic, amintind aici de Grădina Urbană Transilvania, un proiect de impact regional pentru zona noastră. Astfel, ne propunem prin toate investițiile pe care le derulăm, ca localitatea Beclean să se impună ca un actor local de prim rang în ceea ce privește dezvoltarea.

    PRIMĂRIA BECLEAN în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză

    Afaceri Locale

    ...

    GHELERT CAROL PFA

    ...

    BDV.BESTAUTO SRL

    ...

    CML RO SRL