Primăria Baia Sprie

40537 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Primar: Bîrda Sebastian Alin
Viceprimar: Sarca Ştefan
Secretar General: Chira Felicia Maria
Contabil: Bozga Alin

imagine primar

Numele localităților aflate în administrație

Chiuzbaia, Satu Nou De Sus, Tăuţii De Sus

Activitati economice si specifice zonei

Agricultură
Prelucrare lemn
Turism


Prelucrarea produselor agricole
Turism
Prelucrare lemn
Industria uşoară confecţii
Creșterea animalelor

Evenimente

Serbările Zăpezii - februarie
Ziua oraşului Baia Sprie - 15 august

Obiective turistice

Rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia
Rezervaţia Creasta Cocoşului
Lacul albastru (Monumente ale naturii)
Lacul Bodi
Pârtii de schi
Complexul turistic Suior: este amplasat la 11 km de orasul Baia Sprie 
Pe lângă bazele turistice amenajate în jurul băii Sprii găsim şi arii naturale protejate de interes turistic.
Un astfel de loc este şi cel situat pe dealul Minei la 3 km de oraş, unde în anul 1920, prin prabuşirea unei vechi galerii de mină s-a format un frumos lac artificial. Rezidurile metalice cu abundenţă de ioni de cupru şi sulfat de fier, face ca apa acestui lac, să capete cu timpul o culoare verzuie, dar în anumite condiţii meteo şi de luminozitate, aceeaşi apă să devină albastră de aici şi denumirea lacului de lacul Albastru.
Rezervaţia geologică Creasta Cocoşului, din M-tii Gutii, a fost declarată arie ocrotită în 1954. Creasta reprezintă o porţiune dintr-un vechi crater vulcanic constituită din punct de vedere petrografic din andezite bazaltice cu piroxeni şi biotit de Gutii. Accesul la rezervaţie se poate face urmând doua trasee: unul pe Valea Suiorului şi celalalt din durmul naţional ce leagă Baia Sprie de Maramureşul istoric prin dreptul hanului PINTEA VITEAZUL urmând marcajul turistic.
O altă zona naturală protejată, de un interes aparte, este cea a Văii Chiuzbaii, unde pe versantul sudic al Vârfului Ignis pe o suprafaţă de 50 ha se află rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia.
Tautii de sus este a doua localitate aparţinătoare oraşului Baia Sprie. Aceasta face legătura la vest cu Municipiul Baia Mare. Tautii de Sus este renumit ca limită maximă de nord a arealului de păduri de castani comestibili din România.
Turism:
Oraş minier atestat documentar în anul 1329, Baia Sprie ăşi menţine în timp o individualitate aparte în zonă, oferind vizitatorilor multe obiective turistice de interes cum ar fi :
- centrul vechi al oraşului de forma unui trapez alungit ce se îngustează spre est, cuprinde un complex arhitectural deosebit cu monumente istorice şi de arhitectură veche, edificat în secolele XVIII-XIX.
- Primaria oraşului Baia Sprie, a fost construită în naul 1739 în stil baroc, pe riunele vechii clădiri a primăriei distrusă de tătari în anul 1539, emblema minieră a celor două ciocane încurcişate poate fi văzută pe bolta celor două intrări în subsolul clădirii, împreună cu înscirsul 1798.
- Biserica romano-catolica din piaţa. Libertăţii este o construcţie monumentală cu două turnuri înalte purtătoare a două cruci aurite, ridicată în stil neoclasic între anii 1847-1855, este flancata la intrare de statuile impunătoare a doi sfinţi.
- Biserica reformata a fost ridicată în anii 1889-1890.
- Biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului’’, fosta şi biserica greco-catolica a fost ridicată în anul 1793, cu altar în stil tipic rasăritean, cu acoperişul turnului mai deosebit în formă de bulb, biserica este cel mai vechi lacaş de cult din Baia Sprie.
- clădirea masivă a fostei direcţii a minelor, a fost construită în 1733 şi a găzduit în timp instituţii legate de activitatea de bază a oraşului, adică mineritul. Astăzi clădirea va fi renovată şi tranformată în hotel.
Ca edificii de importanţă istorică şi arhitecturale deosebite, mai amintim :
- clădirea actualei şcoli generale nr. 1, cunoscută şi sub numele de Zarda terminată în anul 1890;
- fântana lui Stoll situată pe latura sudică a bisericii romano catolice montaj metalic clasic realizat în a doua jumatate a secolului al XIX-lea purtând numele primarului din acea vreme ;
- casa Samuel Csaszi, casă veche şi modestă din lemn ridicată în anul 1754 probabil una din cele mai vechi case de acest fel existente în zonă
- capela Calvaria biserica ridicată în anul 1848 sub dealul Minei, o construcţie caracteristică prin forma cilindircă a altarului.

Facilități oferite investitorilor

Legislaţia privind zonele defavorizate
Terenuri

Proiecte de investiții

Reţea apă şi canalizare
Staţiune turistică de interes local
Baza de sport şi agrement
Reabilitare structuri stradale, infrastructură de străzi, accese carosabile și pietonale, amenajare spații verzi în orașul Baia Sprie

Afaceri Locale

...

BIOMASCAM SRL

...

PENSIUNEA VLAD

...

PUI DE MOROŞAN SRL