Primăria Avrig
37820 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: David Adrian Dumitru
Viceprimar: Ciprian Stoișor
Secretar General: Mircea Grancea
Director econimic: Simona Ioana Mărginean

Cuvântul primarului
„În calitate de primar al Avrigului, am promovat investițiile care au produs efecte în comunitatea locală, care au contribuit la o viață mai bună pentru locuitori și care vor genera în timp investiții private. Sunt de părere că Avrigul a progresat și va progresa în continuare numai dacă susținem investițiile performante. Avrigenii merită un oraș modern, curat, sigur și un trai decent.”
Așezarea geografică
Oraşul este situat pe DN 1 - E68, la 27 km de Sibiu spre Bra;ov. - Teritoriul administrativ actual al oraşului Avrig cuprinde între delimitările sale forme de relief etajate de la lunca Oltului până spre crestele Munţilor Făgăraş, vârfurile Suru (2281m), Budislavu (2371m), Ciortea (2426m), Gârbova (2230) și Scara (2308m). - Unul dintre traseele montane importante din Masivul Făgăraş pleacă din Avrig spre Cabana Bârcaciu, Lacul Avrig şi Vârful Negoiu (2535 m)
Localități înfrățite
Plerin sur Mer -Franța
Pleuc – Hermitage - Franța
Cookstown -Irlanda
Cum se ajunge in localitate
Orașul Avrig este situat la 28 km de orașul Sibiu și este tranzitat de DN 1 - E68
Activitati economice si specifice zonei
Ponderea cea mai însemnată în profilul său economic o are comerţul cu bunuri de larg consum (mobilier, alimente, textile etc.), cu cherestea, produse agricole, produse animaliere.
Firmele de construcţii ocupă locul al doilea. Fiind o zonă de tranzit (practic face legătura între Sibiu şi Braşov pe una dintre arterele de circulaţie majoră din sudul Transilvaniei), societăţile comerciale având ca domeniu de activitate transporturile, au fost de asemenea favorizate.
Un aspect particular, din punctul de vedere al numărului lor, îl oferă firmele de consultanţă, contabilitate, audit financiar, proiectare. Investiţiile în agricultură şi în alimentaţia publică (restaurante şi baruri), sub aspect numeric) ocupă locul patru.
Creșterea porcinelor
Producția de caroserii pentru autovehicule, fabricarea de remorci și semiremorci
Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice
Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice
Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate
Transport persoane
Comerț cu ridicata specializat al altor alimente, inclusiv pește, crustacee și moluște
Producția de fețe de încălțăminte și accesorii de marochinarie de lux
Firme reprezentative:
SOMAREST SRL
PREMIUM PORC SRL
OEHLER-MECANICA SRL
ADI COM SOFT S.R.L.
UZINA MECANICĂ MARSA SA
3D-EST SRL MEDI HOLDING SRL
BENZINĂRIA OCTANO FLORA TRADING S.R.L.
LAZĂR TRANS SRL
GRAMA TRADING S.R.L.
S.C. CON-A SRL
FABRICA DE BERE AUGUSTA JIFA SRL
Producători locali:
Piața agroalimentară locală beneficiează de diversitatea oferită de produsele cultivate și preparate în Avrig și localitățile aparținătoare, producătorii locali fiind împărțiți următoarele sectoare: Apicultori, Carmangerie, Legume / fructe Lactate Ouă/pui , Miere, Panificație, Siropuri și dulcețuri, , Flora spontana, Flori și arbuști.
Produse locale:
Lapte, miere, caș, lucernă, cartofi, lână, zarzavaturi, carne etc.
Meșteșugari:
Andreea Prier (ţesătoare la război orizontal)
Rodica Ispas (tesaturi)
Adrian David – Coman (obiecte lucrate artizanal din piele)
Marinică Gondec și Floriana Neamțu (pictura pe sticlă și lemn)
Adrian Stoica- obicei și port
Evenimente
Festivaluri - Florile Oltului (iulie)
Zilele Tineretului (august)
Târg – Țara Oltului în produse și tradiții (aprilie, octombrie)
Specific zonal
O trăsătură cu caracter general, cu privire la profilul economic actual al oraşului Avrig, este diversitatea domeniilor de activitate pe care întreprinzătorii locali o abordează . Avrigul se situează în prezent, în momentul conturării unei noi identităţi socio-economice, fiind nevoit să-şi creeze o linie de forţă care să-l distingă de structurile urbane similare şi să-l particularizeze. Din perspectivă istorică, însă, Avrigul a fost un loc propice al schimburilor comerciale, prin situarea sa în proximitatea «graniţei» cu Tara Românească, Transilvania şi Ţara Făgăraşului şi deprinderile şi abilităţile dobândite în timp sunt în mod expres evidenţiate şi astăzi
Obiective turistice
Situată în inima Transilvaniei, la 25 km de Sibiu, Zona turistică Valea Avrigului este destinația perfectă pentru turiștii care doresc să evadeze în natură și să schimbe rutina de zi cu zi cu un sejur care să le încarce bateriile. Aflată la poalele Munților Făgăraș, Valea Avrigului este locul în care natura își face resimțită constant prezența, iar aerul curat de munte nu se compară cu nici o altă terapie pentru o viață sănătoasă. De la gazdele primitoare, la activitățile în aer liber care sunt menite să te conecteze cu natura, zona turistică pune la dispoziție toate facilitățile unui sejur de poveste, la poalele muntelui.
Dintre obiectivele turistice din zonă, amintim: Palatul Brukenthal Avrig, Muzeul Avrig, Bustul lui Gheorghe Lazăr, Mormântul lui Gheorghe Lazăr, Ferma de cerbi de la Poiana Neamțului, Lacul Avrig, Biserica de lemn de pe Valea Avrigului, Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, Biserica Duminica Floriilor din Avrig, Biserica evanghelică Avrig, Biserica Evanghelică Săcădate, Biserica ortodoxă Săcădate, Brambura Park și Panoramic Dino Park.
Facilități oferite investitorilor
Primăria oferă societăților comerciale care doresc să investească în orașul Avrig, facilități precum:
- Terenuri
- Utilități
- Forță de muncă
Proiecte de investiții
Contracte pe fonduri europene finalizate și recepționate:
Proiectul “Construire creșă în orașul Avrig, împrejmuire imobil și drum acces”. Valoarea proiectului este de 7.954.713 lei, din care valoare totală eligibilă 2.507.050 lei și valoare totală neeligibilă de 5.447.661 lei. Creșa are 5 săli de grupă pentru 70 de copii
Proiectul “Construcții grădinițe Regiunea Centru”, în cadrul căruia este realizată investiția “Grădiniță program normal Avrig, județ Sibiu”, finanțat prin POR 2014 - 2020, Axa prioritară 10, “Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”. Prin acordul de parteneriat încheiat între Ministerul Educației Naționale, în calitate de lider și Orașul Avrig, în calitate de partener, s-a construit o grădiniță cu program normal, cu 3 săli de grupă, în curtea Grădiniței nr. 3 din Avrig. Valoarea totală a investiției este de 1.990.962 lei – valoare eligibilă - din care 1.658.113 lei este valoarea cheltuielilor eligibile aferente Ministerului Educației Naționale și 332849,69 lei este valoarea cheltuielilor eligibile aferente Orașului Avrig
În curs de implementare:
Proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației din localitatea Mârșa” a fost depus spre finanțare în luna august 2018, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 13 - “Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”. Proiectul are două componente: ”Reabilitarea, modernizarea şi dotarea grădiniței, școlii generale și a sălii de sport din localitatea Mârșa”, aferentă liderului de parteneriat, orașul Avrig și ”Construire pistă pentru biciclete şi rigole betonate pe DJ 105G Avrig – Racoviţa - Tălmaciu – Sadu - Râu Sadului - limită jud. Vâlcea, km 0+919 – 3+050”, aferentă partenerului, Consiliul Județean Sibiu, care a fost finalizată.
Proiecte finanțate prin Programul Național Anghel Saligny:
În total, prin Programul Național „Anghel Saligny”, 20 de milioane de lei au revenit Unității Administrativ – Teritoriale Avrig:
- 16.358,650 lei au fost alocați pentru proiectul ce vizează “Reabilitarea infrastructurii tehnico – edilitare și modernizarea infrastructurii de transport pe Strada Unirii, din orașul Avrig”
- 3.641,350 lei, au fost alocați pentru proiectul “Amenajare alei în localitatea Mârșa”, alți 8,6 milioane de lei fiind alocați din bugetul local. - proiect finalizat
PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR)
COMPONENTA 10 – FONDUL LOCAL C10-I4-671 - Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) , al Orașului Avrig I.4 - Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană 26.000 EURO - APROBATĂ C10-I1.4-349
Construire pistă de biciclete pe DJ 105 F-Orașul Avrig-Valea Avrigului I.1.4 - Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivel local/metropolitan AVRIG - 1.334.000 Runda 1 - C10 1.334.000 EURO
Dezvoltarea infrastructurii ITS/TIC a Orașului Avrig I.1.2 - Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local) AVRIG - 491.500 Runda 1 - C10 491.500 EURO
Proiectul cod F-PNRR-Dotări-2023-2310, cu titlul “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din orașul Avrig”, implementat de orașul Avrig, conform contractului de finanțare nr. 901DOT/2023, finanțat în cadrul apelului “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)/ Pilonul VI.
Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 4.572.916,28 lei, din care valoarea eligibilă prin PNRR este în cuantum de 3.842.786,80 lei, valoarea TVA eligibil aferentă este de 730.129,48 lei. Termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2024.
Casa de Cultură a orașului Avrig a fost modernizată printr-o investiție derulată prin Compania Naţională de Investiţii (C.N.I.). Pe lângă finanțarea asigurată din fonduri guvernamentale, a beneficiat și de cofinanțare din bugetul local. Primăria Avrig şi-a asumat asigurarea finanţării cheltuielilor pentru racordurile la reţelele de utilităţi şi asigurarea suprafeţelor de teren necesare pentru depozitarea materialelor şi organizarea şantierului. Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 548.026,95 lei (inclusiv T.V.A.), reprezentând cofinanțare valoare investiție (214.425,91 lei, inclusiv T.V.A.), respectiv cheltuieli neeligibile, diverse și neprevăzute ale proiectului (333.601,04 lei, inclusiv T.V.A.).
PRIMĂRIA AVRIG în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor
