Primăria Şieu
37040 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Ioan-Sebastian Cifor-Tiniş
Viceprimar: Ioan Albuț
Secretar General: Ionel Chereja
Contabil: Monica-Tunde Suciu

Cuvântul primarului
“Participarea publică înseamnă totul. Cu participarea publică nimic nu poate da greș, fără de ea nimic nu poate reuși.“
Abraham Lincoln
Numele localităților aflate în administrație
Şieu, Ardan, Posmuş, Şoimuş
Așezarea geografică
Comuna Șieu este situată în partea de nord a Romaniei, intre paralelele 46 47' si 43 37' latitudine nordică și între meridianele 23 37' si 25 37' longitudine estică fiind încadrată de comunele la nord comuna Cetate și Dumitrița, la est comuna Șieuț, la sud comuna Teaca și comuna Batoș județul Mureș, la vest comuna Marișelu. Comuna este compusă din urmatoarele sate componente:
Șieu, Ardan, Posmus și Soimuș, distanțate față de centrul de comuna după cum urmează:
Ardan 7 km, Posmus 3 km si Șoimuș 6 km. Comuna Șieu este persoana juridică de drept public având un patrimoniu propriu și capacitate juridică deplină.
Comuna Șieu din județul Bistrița- Năsăud se află situată pe cursul superior al râului cu același nume, într- o arie geografică de relativă discontinuitate la contactul dintre aria necutată a Câmpiei Transilvaniei și zona cutelor de tip subcarpatic din Dealurile Șieului și Piemontul Calimanilor.
Comuna este străbătută de la sud- vest la nord- vest de râul Șieu, precum și de râul Ardan cu direcții de scurgere de la nord- est la sud- vest. În partea sudică a comunei curge pârâul Pintic, afluent al Dipsei care formează limita geografică dintre Câmpia Transilvaniei și zona subcarpatică internă din nord- estul bazinului transilvan, în relief predomina suprafețele monoclinale de pe axul diafirului și mai puțin relieful fragmentat caracteristic Câmpiei Transilvaniei.
Administrativ teritoriul comunei este așezat în partea de sud - est a județului Bistrița- Năsăud fiind străbătut de drumul județean care leagă reședinta județului - municipiul Bistrița de municipiul Reghin din județul Mureș. Comuna mai este străbătută și de calea ferată electrificată de pe traseul Sarațel-Deda, precum și de drumul județean care plecând din Budacul de Sus trece pe valea Șoimușului și peste înseuarea de la Poșmuș face legatura cu Câmpia Transilvaniei.
Suprafața comunei are o formă alungită pe direcția nord- sud și este de 68,4 km², ceea ce reprezintă aproximativ 1,5% din suprafața județului.
În limitele sale administrative comuna Șieu cuprinde satele Șieu - satul de reședință, Ardan, Posmus si Șoimuș. Satul Șieu este așezat pe cele două maluri ale râului Șieu între Piemontul Calimanilor și Dealurile Șieului, iar satul Posmus ocupă o suprafață deluroasă la izvoarele văii Pintic.
Satele Ardan și Soimuș se găsesc situate în niște mici bazine depresionare de contact, care țin să desprindă piemontul de zona montană a Călimanilor și care sunt străbătute de văile cu același nume.
Satele Posmus și Șoimuș sunt legate de satul de reședință printr- un drum județean (DJ 173) parțial modernizat. Satul Ardan în schimb mult mai izolat nefiind legat de reședință decât printr- un drum comunal (DC 11) asfaltat în anul 2016, cu bune condiții de circulație. Relativa izolare a satelor Șoimuș și Ardan a fost condiționată de condițiile social- istorice din trecut când populația românească a fost împinsă înspre munte de așezarea în valea Șieului a populației de origine germană și maghiară.
Comuna Șieu se învecinează spre nord cu comuna Cetate și comuna Dumitrița, la vest cu comuna Marișelu, la est cu comuna Șieuț, la sud vest cu comuna Teaca și o mică porțiune cu comuna Batoș, județul Mureș.
Față de reședința județului, comuna este situată la o distanță de 28 km iar față de municipiu Reghin din județul Mureș la 30 km. Râul Șieu străbate teritoriul comunei pe distanța sud est - nord vest pe o distanță de 4 km, primind o serie de afluienți dintre care mai importanți este Ardanul, unit cu Soimușul pe dreapta și care își au bazinele de recepție pe teritoriul comunei
Din punct de vedere climatic se situeaza într- un sector cu clima continental moderată, caracterizată prin ierni nu prea friguroase și veri relativ răcoroase cu precipitații care satisfac cerințele plantelor de cultură. Poziția geografică a comunei favorizează dezvoltarea unei activități agricole complexe: cultura cerealelor și legumicultura de-a lungul văii Șieului și pe pante mai domoale, creșterea animalelor în Piemontul Călimanilor și pe dealurile mai înalte, precum și pomicultura pe versanții cu expoziție sudică și sud - estică
Amplasarea comunei în culoarul Șieului și a văilor afluiente, relieful și climatul favorabil, au condiționat popularea și apariția unor localități încă din cele mai vechi timpuri.
Activitati economice si specifice zonei
Activitatea predominantă este agricultura și creșterea animalelor în proporție de 60-70%. Prelucrarea metalului, comerțul cu amănuntul, industrie mica, prelucrarea lemnului, activiți de construcții și amenajări interioare, reprezintă restul de 30%-40%.
Agricultura este ramura de bază a economiei comunei, având condiții generale prielnice pentru dezvoltarea viitoare. Comuna fiind așezată pe vaile Șieului și Pinticului și a afluienților acestora dispune de suficiente terenuri orizontale sau cu panta domoală, de fertilitate mijlocie, precum și de condiții naturale favorabile participării unei agriculturi diversificate.
În cadrul terenului agricol de 5673 ha, arabilul deține suprafața de 2249 ha, adică 38 % din suprafața agricola. Cele mai extinse suprafețe sunt răspândite în zona de luncă și pe terasele Șieului precum și pe versantele mai domoale ale vailor sus amintite, cea ce face ca terenul să se preteze la mecanizare în procent de 70 %
Prelucrarea metalului, comerțul cu amănuntul, industrie mica, prelucrarea lemnului, activități de construcții și amenajări interioare
Firme reprezentative:
Metal Fortex SRL – Șieu, nr. 285 - prelucrarea metalelor
S.C. Martinex Unic Impex SRL – Comerț cu amănuntul, servicii
S.C. Martin Emmerich SRL – Posmuș, nr. 134 – Plantații de alun, și prelucrarea producției
Arhip Sergiu PFA-Plantații de cireși-Șieu
Producători locali:
S.C. Martin Emmerich SRL- Posmuș, nr. 134- Plantații de alun
Arhip Sergiu PFA -Plantații de cireși, Șieu
Evenimente
Festivalul cântecului, jocului și portului popular de pe Valea Șieului ( sfârșitul lunii iunie – inceputul lunii iulie)
Târgul de animale și măfutri de la Șieu - în prima zi de Miercuri de la începutul fiecărei luni
Piață locală în fiecare zi de miercuri din lună
Obiective turistice
Castelul Teleki din localitatea Posmuș, nr. 12
Biserica Reformata din localitatea Șieu, nr. 295
Pădurea de Larice din localitatea Posmuș
Castelul Racoczi ( Actuala Școala Gimnazială Șieu )
Cetatea de pământ din localitatea Ardan
Oportunităţi:
Dezvoltarea industriilor prin înfințarea de ateliere sau fabrici de prelucrare a anumitor produse agricole/non-agricole:
- Fabrică de prelucrare a laptelui
- Fabrică de prelucrare a produselor din carne-
- Fabrică de procesare a fructelor ecologice
Turism, Service mașini și utilaje agricole
Facilități oferite investitorilor
Spațiile existente în administrarea Primăriei Comunei Șieu ( Clădiri, terenuri) și utilitățile necesare
Proiecte de investiții
Înființare rețea canalizare în satele Ardan, Posmuș și Șoimuș
Modernizare străzi în Ardan, Posmuș și Șoimuș
Construire capelă mortuară în Comuna Șieu -finalizat
Construire Sediu Administrativ Primărie în localitatea Șieu
Modernizare drumuri agricole în comuna Șieu
Înființare rețea de distribuție gaze naturale în comuna Șieu
Înființare rețele de apă în satele Ardan și Posmuș
Proiecte de viitor
Amenajare zonă de agrement-Ștrand comunal Șieu
Amenajare trotuare în localitățile Șieu și Posmuș
Modernizare Cămine culturale în localitățile Ardan și Posmuș
Modernizare și extindere grădiniță cu program prelungit
Modernizarea târgului de animale din localitatea Șieu
Modernizare și reabilitare fost sediu CAP în spațiu creșă pentru copii în localitatea Șieu
Construire sală de sport în localitatea Șieu