
Municipiul Dej
45608 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Costan Morar
Viceprimar:
Secretar General: Cristina Sabina Pop
Contabil: Gabriela Cuzdriorean

Cuvântul primarului
Municipiul Dej este unul dintre cele mai vechi oraşe cu atestare documentară din Transilvania.
Situat la confluenţa Someşurilor, la răscruce de drumuri, oraşul se profilează ca un imens amfiteatru, în care vestigiile trecutului se ingemănează cu amprenta lumii moderne, creînd o îmbinare aparte ce conferă unicitate şi farmec aşezării.
Cu rădăcini adânci în istoria locală, zonală şi naţională, fost bastion al Comitatului Solnoc şi privilegiat prin bogația zăcămintelor de sare, Dejul a traversat momente cruciale ale istoriei, momente care alături de oamenii care au creat valori trainice şi originale, i-au definit identitatea.
Dacă trecutul și-a spus cuvântul, lăsând în urmă valori în oameni, opere de arhitectură și artă, astăzi prin tot ceea ce facem continuăm să construim Dejul pe care cu toții ni-l dorim.
Un oraș și mai atractiv din punct de vedere al calității vieții și al nivelului de trai. Un oraș unde copiii și nepoții noștri sunt mai feriți de pericolele unui oraș mare, unde bunicii au confortul vieții tihnite a unei localități mici, dar și orașul care oferă celor tineri motive temeinice pentru a alege să își construiască o viață prosperă aici în Dej.
Numele localităților aflate în administrație
Şomcutu Mic, Pintic
Așezarea geografică
Municipiul Dej este situat în partea de nord-est a județului Cluj, la 60 km de orașul reședință de județ pe coordonatele: 47°05′12″N 23°48′19″E
Se situează pe locul al treilea ca număr de locuitori, între cele șase orașe, cu același rang administrativ din județ. În componenta municipiului intră și localitățile Somcutul Mic si Pintic. Orașul se află la confluența Someșului Mic cu Someșul Mare și la întersecția unor importante căi de comunicație, atât feroviare cât și rutiere, prin care municipiul se leagă de Cluj-Napoca, Satu Mare și Bistrița.
Cum se ajunge in localitate
Căi rutiere Din/ spre Cluj Napoca- DN1C( E 576)
Din /spre Bistrița - DN17
Din/ spre Baia Mare- DN1C( E 58)
Căi feroviare
Fiind nod de căi feroviare prin Gara Dej Călători, municipiul este legat de Cluj-Napoca, Satu Mare și Bistrița
Activitati economice si specifice zonei
Minerit (exploatarea sării - Salina Ocna Dej)
Agricultură: creşterea animalelor, cultivarea cerealelor, a pomilor fructiferi şi a viţei de vie
Industria prelucrătoare: hârtie, lemn, mobilă, auto
Industria alimentară: panificaţie, prelucrarea cărnii, laptelui, fructelor şi legumelor
Mică industrie: textilă, cablaj auto, papetărie, mase plastice, ambalaje, detergenți
Servicii şi comerţ
Firme reprezentative:
SALINA OCNA DEJ
SAMUS TEC SA
PEHART
TIGER SOMEȘ S.A
FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA
TRELLEBORG AUTOMOTIVE DEJ SRL
CORTUSA
SAUTER TURNING PROCESS
IMM HIDROEST
METALICPLAS
Producători locali:
Kazal - Producator Produse Lactate
Lactate Somesene SRL
Pro Terra Plant
Produse locale:
Produse lactate KAZA
Produse lactate Țarina
Produse agricole
Evenimente
Ziua Culturii Naționale
Ziua Brâncuși
Ziua Drapelului
Ziua Iei
Festivalul Culturii Populare Someşene “SAMVS”
Zilele Municipiului Dej
Festivalul de teatru francofon
Toroc Fest
Ziua recoltei
Ziua Națională a României
Magia sărbătorilor de iarnă
Concertul de colinde și obiceiuri de iarnă
LOCALITĂȚILE ÎNFRĂȚITE
Le Quesnoy, Beauvais, Dalfsen, Balassagyarmat
Specific zonal
Poziția municipiului și investițiile derulate în dezvoltarea infrastructurii supraterane și subterane, în învățământ, sănătate, turism, agrement, mediu de afaceri precum și facilitățile și sprijinul, oferite investitorilor, au avut și au obiectivul de a crește potențialul turistic și economic, de a atrage investitori și turiști.
Unul din rezultatele notabile a acestor investiții este declararea în anul 2017 a Zonei Băile Ocna-Dej stațiune turistică de interes local, statut care aduce un beneficiu atât administrației publice locale prin extinderea investiţiilor în turism şi agrement, agenţilor economici prin faptul că beneficiază de punctaj suplimentar la depunerea unor proiecte investiţionale pe fonduri nerambursabile, precum și creșterea numărului de turiști.
De asemenea odată cu finalizarea zonei pietonale centrale, turiștii vor avea la dispoziție un circuit touristic în care vor fi incluse toate obiectivele municipiului.
Obiective turistice
Parcul Balnear Toroc este staţiune turistică de interes local din 16 februarie 2017. Investiţia realizată prin proiect european în anul 2010, a fost modernizată în anul 2016 prin amplasarea de tobogane acvatice, construirea de piscine exterioare cu apă dulce şi apă sărată și extinderea plajei. Toate acestea, precum şi atestarea de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie a calităţilor apei din lacul Toroc, care o recomandă în tratarea afecţiunilor reumatologice şi neurologice, i-au adus recunoaşterea ca zonă cu potenţial turistic. Pentru realizarea unei cure optime cu apă sărată, vizitatorii din țară sau din străinătate, au posibilitatea de a se caza în incinta Parcului Balnear Toroc sau în hoteluri de 2, 3 și 4 stele (“Someș, ,,Park House” „Rex Parc”, „Gold Imperial Class”, „Black Tulip”), pot servi masa într-o ambianță deosebit de plăcută și relaxantă la Restaurante („Elion”, „Rex Parc”, „Gold Imperial Class”, „Black Tulip”, „Dacia”, „Selena”, ,,Escape”, ;Souvenir de Paris”) și Pensiuni („Daria”, ,, Domnika”, „R&R Gaz”, „Nova”, „Traffic”).
Mina de sare și Biserica "Sfânta Varvara" construită în interiorul minei din Salina Ocna Dej în anul 2000, mina este situată la o adâncime de circa 80 metri, cât cinci etaje sfredelite în sare. Numele bisericii a fost ales după Sfânta Varvara, care este protectoarea lucrătorilor din adâncuri. Catapeteasma a fost sculptată în lemn de tei, în stil bizantin, iar pereţii din sare sunt sculptați în stil brâncovenesc.
Muzeul Municipal Dej- înfiinţat în anul 1925, instituția a avut numeroase spații în care a funcționat, iar începând din anul 2018 funcționează într-un spațiu propriu adecvat valorilor pe care le găzduiește: colecții de arheologie, istorie, numismatică, artă plastică și decorativă, artă populară și etnografie.
Muzeul Militar- amenajat în centrul municipiului Dej, în şapte săli din complexul de clădiri ocupat de Cercul Militar, muzeul este filială a Muzeului Militar Naţional şi dispune de o expoziție permanentă, incluzând obiecte specifice militare din patrimoniul național, în proporție de 90% originale: documente, reprezentări grafice, diorame, drapele de luptă, registre istorice şi jurnale de operaţiuni, arme şi medalii.
Biserica "Adormirea Maicii Domnului"- a fost construită între anii 1883-1896, din donaţii, ale enoriaşilor pe strada Avram Iancu (azi Regina Maria). În 1897 au fost instalate trei clopote, confiscate în 1917 pentru fabricarea de muniţie. În spatele bisericii a fost construită o clădire în care, din 1852, a funcţionat şcoala confesională românească
Biserica nouă, cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" - a fost zidită între anii 1900-1905 pe strada Gutinului. De-a lungul timpului, biserica a fost de mai multe ori restaurată, iar extinderea ei s-a realizat între anii 1990-1993.
Biserica reformată "Sfântul Ştefan" - Construită la începutul secolului XV în stil gotic târziu, din piatră şi cărămidă, situată în centrul municipiului are un turn clopotniţă cu o flesă înaltă de 73 m.
Biserica şi Mănăstirea Franciscană “Sfântul Anton de Padova”- construcţia ansamblului a început în anul 1718 iar ridicarea acestor edificii s-a realizat în mai multe etape, finalizându-se în anul 1780. Biserica, ridicată în stil baroc poartă hramul Sf. Anton de Padova iar interiorul impresionează prin decoraţiile în stil baroc.
Sinagoga– construirea edificiului de cult a început în anul 1907 şi a fost inaugurat în anul 1909, de sărbătoarea Pesach. Este una dintre cele mai frumoase sinagogi din Transilvania.
Muzeul de Locomotive- a fost înfiintat în anul 1992 la iniţiativa unor angajaţi de la Depoul de Locomotive CFR Marfă din Dej. Singurul muzeu de acest gen din Transilvania, deţine peste 20 de exponate, locomotive cu abur, electrice si vagoane, recondiționate.
Facilități oferite investitorilor
Existența unui parc industrial
Dezvoltarea turismului și agroturismului
Terenuri pentru construcţii
Asigurare utilităţi
Parteneriat public – privat
Centru de consultanţă şi afaceri
Asistenţă pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor pentru începerea investiţiei
Proiecte de investiții
FINALIZATE
Modernizare infrastructură străzi pentru accesul între zona centrală și Ocna Dej - străzile Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor, Pinticului
Extindere şi reabilitare rețele de apă şi canalizare
Amenajare zona ”Baltă”
Construire Bazin de înot
Construire săli de sport: Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” și Liceul Tehnologic ” Constantin Brâncuși”
Modernizare Grădinița Arlechino, Lumea Piticilor, Junior
Modernizare Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”, ,,Mihai Eminescu”, Gen.1 , Liceul ,,Someș Dej”
Free Wi-Fi 4EU Portal
Soluții informatice integrate pentru simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației la nivelul Municipiului DEJ
Management performant și proceduri administrative simplificate pentru cetățenii Municipiului Dej
ÎN DERULARE INFRASTRUCTURĂ SPRATERANĂ ȘI SUBTERANĂ
Modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană reprezentat de str. Unirii, str. Dobrogeanu Gherea, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Avram Iancu, str. George Coşbuc, str. Regina Maria, str. Mircea cel Bătrân, str. Mărăşeşti (între Mircea cel Bătrân si Gheorghe Şincai), str. Gheorghe Şincai, str. 1 Mai (între str. George Coşbuc și str. I.P.Reteganul), str.Crângului
Îmbunătăţirea transportului public şi nemotorizat în municipiul Dej
Modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană reprezentat de str. 1 Mai (tronson 1 Mai 182 - intersecție str. Ion Pop Reteganul) – str. Ion Pop Reteganul – pod Someş - str. Libertății - str. Bistriței până la limita administrativ teritoriala a municipiului Dej, inclusiv acces către autobaza Transurb Dej şi modernizarea autobazei Transurb S.A.
Amenajarea zonei pietonale centrale
Dezvoltarea infrastructurii de transport alternativ în municipiul Dej- punte pietonală şi modernizare coridor infrastructură integrată în Ocna Dej
Modernizare străzi în municipiul Dej
Modernizare iluminat public
SĂNĂTATE
Renovare energetică moderată a clădirii publice corp C1 din cadrul Spitalului Municipal Dej
Dotarea unității de asistență medicală ambulatorie a Spitalului Municipal Dej
ÎNVĂȚĂMÂNT
Construirea și dotarea unei clădiri noi cu destinația școală pentru clasele V-VIII pentru Școala gimnaziala nr. 1 Dej
Modernizarea Liceului Tehnologic ,,Constantin Brâncuși”
Renovare energetică moderată a clădirii publice Grădinița cu program prelungit ,,Paradisul Piticilor”
AGREMENT ȘI SPORT
Modernizare Parc Balnear Toroc
Amenajare Pădurea Bungăr
Construirea unui centru cultural – recreativ în cartierul Dealul Florilor
Modernizare Baza Sportivă Obor
Modernizare locuri de joacă și zone de recreere
Digitalizare - Pași spre Smart City în municipiul Dej
SOCIAL
Construire bloc ANL
Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială prin îmbunătățirea infrastructurii publice în zona urbană marginalizată din municipiul Dej
ECONOMIC
Decontaminare sit CESOM și integrarea economică a acestei zone în circuitul platformelor/parcurilor industriale dezvoltate la nivelul județului Cluj
PROIECTE DE VIITOR
Modernizarea, reabilitarea și dotarea clădirii Pavilion II a Spitalului Municipal Dej
Construirea și dotarea a două noi clădiri cu destinația creșă în zona Dealul Florilor, respectiv zona centrală a orașului
Construirea de parcări în zona centrală a orașului și în zona cartierului Dealul Florilor
Regenerarea urbană a cartierelor Dealul Florilor, 1 Mai, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Dej-Triaj, Liviu Rebreanu prin amenajarea de spații verzi, alei pietonale, iluminat arhitectural, mobilier urban
Amenajarea ca zonă de promenadă a cursului de apă Valea Salcă ce traversează municipiul Dej, prin executarea unor lucrări de casetare -Centura de ocolire a Dejului.
Știri
MUNICIPIUL DEJ în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

Afaceri Locale

LEMNUL VERDE COFETARIE SRL
Vezi detalii