Consiliul Judetean Iasi

5360 Vizualizări
Tip: Municipiu
...

Persoane din instituție

 

 

Președinte: Costel ALEXE

Vicepreședinte: Marius Sorin DANGĂ

Vicepreședinte: Sorin Alexandru AFLOAREI

Secretar general: Lăcrămioara VERNICĂ-DĂSCĂLESCU

imagine primar

Cuvântul primarului

Președintele Consiliului Județean Iași, Domnul Costel ALEXE

Numele localităților aflate în administrație

Din punct de vedere administrativ, judetul Iasi are in componenta sa 2 municipii (Iasi, Pascani), 3 orase (Targu Frumos, Harlau, Podu Iloaiei) , 93 comune si 418 sate.  

Așezarea geografică

Municipiul Iasi, resedinta de judetului reprezinta un punct de interes economic si cultural atat pentru regiunea Nord Est cat si pentru Romania.

Clima. Teritoriul zonei se incadreaza intr-un climat de tip temperat-continental, de nuanta mai excesiva in zona colinara si mai moderata in zona de podis, caracterizat prin diferentieri ale elementelor climatologice atat in timp cat si in spatiu.=

Resurse turistice ale judetului Iasi

Judetul Iasi se bucura de un numar impresionant de atractii turistice si se remarca prin:

• Cea mai veche biserica din Moldova care a avut pictura exterioara - Biserica Sf. Gheorghe Harlau

• Cel mai vechi lacas de cult din Iasi - Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", ctitorita de Stefan cel Mare intre anii 1491 - 1492

• Cea mai veche dintre casele de rugaciune evreiesti din Romania - Sinagoga Mare

• Cea mai mare biserica armeana din Romania, cu o vechime de peste 600 ani - Biserica Armeana

• Primul muzeu memorial de literatura din Romania - Muzeul "Ion Creanga" (Bojdeuca)

• Primul spectacol de teatru in limba romana, organizat de carturarul Gh. Asachi la Iasi Teatrului National din Iasi

• Prima tiparnita din Moldova, in perioada lui Vasile Lupu si a lui Varlaam - Biserica "Trei Ierarhi"

• Cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitu?ionale cunoscut ca Obeliscul cu lei realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gh. Asachi - Parc Copou

• Prima Gradina Botanica din Romania - infiintata la Iasi, in anul 1856 de catre medicul si naturalistul Anastasie Fatu

• Prima piesa de teatru in limba romana s-a jucat in 1817 in salonul Casei Bals, astazi Filarmonica Moldova

• Primul monument in piatra din Iasi - crucea lui Ferentz

• Cea mai veche institutie de invatamant superior din Romania - Universitatea ``Alexandru Ioan Cuza`` (1860)

• Ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare - Manastirea Dobrovat din comuna Dobrovat.

Activitati economice si specifice zonei

Baza de agrement Ezareni

Distracti si buna dispozitie sunt ceea ce conteaza aici la Ezareni. O doza maxima de adrenalina ofera jocul de paintball, cu echipament special si teren amenajat de adevarati scenaristi. Plimbarile pe apa cu ambarcatiuni cu motor sau cu vasle si hidrobiciclete, va garanteaza o clipa de liniste si libertate in mijlocul naturii.

Baza de agrement Ciric

Va puteti petrece timpul liber intr–un cadru natural deosebit, sa va plimbati pe malul lacului sau sa savurati un picnic de neuitat pe care putem sa vi–l pregatim. Puteti solicita de la receptie biciclete pentru plimbari in natura sau instrumete de pescuit pentru o relaxare pe malul lacului sau va puteti plimba cu barca in linistea naturii. Caleasca noastra va sta la dispozitie daca doriti sa impresionati iubita cu o plimbare romantica sau daca vreti sa fiti speciali in ziua nuntii. Pentru iubitorii de echitatie caii va pot oferi o distractie pe cinste.


Obiective turistice

Biserica Sf. Nicolae - Copou

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae se află în cartierul Copou, în partea nordică a Iaşului. La această biserică se ajunge mergând pe Bulevardul Carol, din vecinătatea Parcului Copou. Ctitorul principal al bisericii este părintele Manole Petru. Unul din ctitorii bisericii este şi istoricul Nicolae Iorga. Lucrările de construcție au început în anul 1937 şi s-au încheiat în anul 1943, la data de 16 aprilie, când aceasta a fost sfințită de către mitropolitul Irineu Mihălcescu.

 

Biserica Sf. Nicolae Domnesc

Biserica “Sf. Nicolae Domnesc” a fost ctitorită de Ştefan cel Mare între anii 1491 – 1492 şi este cel mai vechi lăcaş de cult din Iaşi. Este plasat în apropierea fostei Curţi Domneşti (unde acum se află Palatul Culturii), motiv pentru care, aici au fost unși în domnie majoritatea domnitorilor Moldovei, de la Despot Vodă până la Alexandru Ioan Cuza. De aceea bisericii i s-a spus Sf. Nicolae – Domnesc.

 

Catedrala Mitropolitana

Actuala Catedrală mitropolitană, construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, este situată într-un perimetru plin de mărturii privind reşedinţa mitropoliţilor Moldovei. Catedrala a fost construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: biserica Albă (sec. XV), biserica Stratenia (sec. XVII).

 

Manastirea Sf. Trei Ierarhi

Monument inconfundabil, veche vatră a culturii şi spiritualității din Moldova şi nu numai, Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi este situată în centrul tradițional al Iașului, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - fosta Uliţă Domnească - pe partea dreaptă venind dinspre Catedrala Mitropolitană, foarte aproape de Palatul Culturii. Concepută ca un ansamblu mănăstiresc tradițional Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur)este până astăzi unul dintre cele mai renumite complexe de artă feudală românească, o capodoperă arhitecturală trecută în legendă şi care nu încetează a uimi vizitatorii din întreaga lume.

 

Manastirea Vladiceni

Mănăstirea este construită la marginea Iaşilor, pe locul numit în cronici "Poiana Vlădicăi". Potrivit tradiţiei, domnitorul Alexandru cel Bun şi mitropolitul Iosif Muşat au întâmpinat la Iaşi, în 1415, alaiul care duceamoaştele Sf. Mucenic Ioan din Trapezunt către Suceava, capitala de atunci a Ţării Moldovei. De altfel tradiţia spune că hramul bisericii Nicoriţă se datorează aceluiaşi eveniment. Cert este că prima biserică a schitului Vlădiceni a fost înălţată la 1910, spre cinstirea Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan. Locaşul a ars opt ani mai târziu, în urma exploziei unui depozit de muniţii din apropiere.

 

Castelul de la Miclauseni

Castelul de la Miclăușeni, cunoscut si sub denumirea de Castelul Sturdza este un edificiu care datează din 1752, fiind o copie a castelelor feudale apusene. În prezent, castelul si domeniul se afla in posesia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Asemănarea frapanta a Palatului domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasacu palatul de la Miclăușeni nu este întâmplătoare, acesta fiind construit de o altă ramură a familiei Sturdza.

 

Palatul Roznovanu

Actualul sediu al primăriei municipiului Iaşi, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iașului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orașului. Clădirea impresionantă prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construită in deceniile 7-10 ale sec. XVIII-lea si restaurată între 1830-1833 de către cunoscutul arhitect Johan Freywald, cel care a proiectat si Catedrala Metropolitană.

Afaceri Locale

...

ANA IRINA SRL

...

TAAS CONSULTANCY SRL

...

ZAMBESTE SRL

...

BSM OFFICE IASI SRL

...

EMUS COM SRL

...

QUARTZ MATRIX SRL

...

BESTHERMO SRL