
Consiliul Judetean Constanta
14901 Vizualizări
Persoane din instituție
Președinte: Florin Mitroi
Vicepreședinte: Răzvan Filipescu
Așezarea geografică
ISTORIC
Judetul Constanta are o veche traditie istorica ale carei inceputuri de locuire umana se manifesta odata cu procesul de antropogeneza (epoca paleolitica).
Epoca bronzului si a fierului releva inflorirea civilizatiei tracice si mai apoi geto-dacice, care reprezinta populatia de baza a Dobrogei si a judetului Constanta pentru o perioada lunga de timp. Incepand cu sec.VII i.e.n. pe tarmul vestic al Marii Negre se instaleaza primele colonii grecesti: Histria, Tomis si Calatis, aflate toate pe teritoriul judetului Constanta - civilizatia greaca, intrand intr-un dialog continuu si fructuos, cu populatia autohtona a geto-dacilor.
La sfarsitul sec.I i.e.n. Dobrogea si judetul Constanta au trecut sub stapanirea Imperiului roman - civilizatie care a durat 630 de ani. Influenta Romei si mai apoi a celei romano-bizantina facandu-se simtita din plin si contribuind esential la formarea poporului roman si limbii romane.
Perioada medievala se manifesta prin evolutia civilizatiei romanesti integrata initial Tarii Romanesti pana la sfarsitul domniei lui Mircea cel Batran, dupa care Dobrogea si judetul Constanta, timp de 400 de ani a fost sub administratie otomana. Numeroase monumente de arhitectura, releva si aceasta amprenta specifica epocii medievale.
In urma razboiului de indepedenta din 1877, Dobrogea revine la patria mama - statul national roman - iar prin tratatul de la Berlin (1878) se consacra cucerirea independentei de stat a Romaniei.
Fara indoiala ca istoria judetului Constanta este indisolubil legata de cea a orasului antic Tomis (azi Constanta).
ASEZARE GEOGRAFICA
Judetul Constanta este situat in extremitatea sud-estica a Romaniei fiind limitat de marea Neagra la est, iar la nord de judetul Tulcea. Spre vest Dunarea desparte judetul Constanta de judetele Calarasi, Ialomita si Braila, iar la sud se afla o parte din frontiera de stat a tarii noastre cu Bulgaria.
Avand o suprafata de 7.071 km2, judetul Constanta reprezinta 3% din teritoriul Romaniei, ocupand locul 8 intre judetele Romaniei. Structura administrativ teritoriala a judetului Constanta cuprinde 3 municipii, 9 orase, 58 de comune si 189 sate.
POPULATIE
Conform informatiilor disponibile in pagina de internet a Directiei Judetene de Statistica Constanta - www.constanta.insse.ro - la data de 1 iulie 2015, datele statistice referitoare la populatia cu domiciliul in judet sunt urmatoarele:
- Total persoane = 769.666, din care: 395.511 femei ( 51,39%) si 374.155 barbati (48,61%)
- Densitate = 108,8 locuitori pe kmp.
- Populatie urbana = 536.910 (69,76%)
- Populatie rurala = 232.756 (30,24%)
- Populatie civila ocupata la sfarsitul anului 2014 = 291.600 persoane (37,89%)
RELIEF
In judetul Constanta predomina relieful de podis cu altitudine redusa, cu valori sub 200m, doar in nordul judetului altitudinea atingand pe alocuri 250m.
Podisul Casimcea ocupa partea de nord a judetului, iar in partea de sud se intinde Podisul Dobrogei de Sud care seamana cu o campie inalta, avand un aspect calcaros. Litoralul Marii Negre este format la nord din cordoane de nisip, care separa lacurile de mare, iar in partea sudica se remarca o faleza abrupta formata din calcare si loess cu inaltimi de 15-30 m.
RETEA HIDROGRAFICA
In partea estica a judetului Constanta se afla Marea Neagra, cea mai importanta unitate hidrografica a judetului Constanta. Datorita asezarii geografice, Marea Neagra este o mare continentala. Suprafata Marii Negre este de 411.540 km2, iar adancimea maxima este de peste 2.211 m. Datorita configuratiei tarmului si reliefului submarin, adancimea apei este mai mica in jurul malului romanesc. Salinitatea este de 20-22 la mie la suprafata apei, iar in adancime ajunge pana la 28 la mie. Datorita aportului de apa dulce, salinitatea apei scade odata cu apropierea de tarm (pentru ca se varsa multe ape dulci in mare).
Reteaua hidrografica este formata din urmatoarele cursuri de ape: Dunarea (pe o distanta de 137 m), Valea Carasu, Valea Baciu si Casmicea. Reteaua hidrografica mai cuprinde si lacuri naturale si de lunca, lagune cum ar fi Oltina, Istria, Sinoe, Corbu, Techirghiol, Tasaul, Nuntasi, Siutghiol, Tatlageac, Mangalia, precum si limanele marine.
De asemenea, s-au dat in exploatare Canalul Dunare-Marea Neagra pe o distanta de 64,2 km, Canalul Poarta Alba-Midia pe o distanta de 27,5 km si alte canale de irigatii din Valea Carasu.
CLIMA
Regimul climatic temperat-continental caracteristic judetului Constanta este influentat de pozitia geografica, situandu-se intre Dunare si Marea Neagra, precum si de particularitatile fizico-geografice ale teritoriului. In zona litorala, climatul temperat-continental prezinta o influenta marina. Climatul maritim este caracterizat prin veri a caror caldura este atenuata de briza marii si ierni blande, marcate de vanturi puternice si umede ce bat dinspre mare.
Valorile temperaturilor medii anuale variaza intre 100C in nordul si centrul judetului si peste 110C in sud. Variatiile multianuale nu depasesc 40C.
Precipitatiile anuale variaza intre 400 litri/m2 si 500 litri/m2, zona cea mai saraca in precipitatii fiind litoralul unde valoarea cantitatii de precipitatii se situeaza sub 400 litri/m2.
FLORA SI FAUNA
In judetul Constanta s-au dezvoltat specii de plante care s-au adaptat conditiilor climatice de umiditate redusa, caracteristice vegetatiei de stepa (elemente floristice est-europene si specii mediteraneene si balcanice) si celei de nisipuri (zona ingusta de-a lungul litoralului Marii Negre).
Specificul faunei este determinat de conditiile naturale ale judetului - in zona litoralului intalnindu-se diferite specii de reptile si mai multe specii de pescarusi. Printre animalele care traiesc pe teritoriul judetului se numara iepurii, dihorii, lupii, vulpile etc.
Activitati economice si specifice zonei
REZERVATII NATURALE
Masivul Cheia
Pe malul stang al Vaii Casimcea, in dreptul satului Cheia, se gaseste masivul Cheia. Rezervatia ocupa o suprafata de 285 ha si are circa 565 specii rare de flora.
Rezervatia Fantanita-Murfatlar
Pusa sub ocrotire in anul 1932, rezervatia este situata la 1 km sud de podgoria Murfatlar, pe partea stanga a soselei Constanta-Ostrov. Rezervatia ocupa o suprafata de 19,70 ha si este inclusa in padurea Murfatlar, a carei suprafata este de 641 ha. Incepand cu anul 1962 rezervatia este ocrotita de lege si are specii rare cum ar fi: usturoiul, inul dobrogean, colilia, spinul de Murfatlar, zambila, precum si specii cu areal exclusiv dobrogean: cimbrul, pesma, migdalul pitic, bujorul de stepa, ricinul, etc. In aceasta zona traieste broasca testoasa dobrogeana, a carei arie de raspandire in tara noastra se limiteaza la cateva puncte din stepa Dobrogei.
Numeroasele specii floristice si valoarea peisagistica a zonei fac din aceasta rezervatie un important punct de atractie pentru turisti.
Dunele litorale de la Agigea
Situata in comuna Agigea, la o distanta de 50 m de litoralul Marii Negre, rezervatia ocupa o suprafata de circa 25 ha. Rezervatia ocroteste 120 de specii de plante, printre care se numara varza de nisip, carcelel, troscotul de nisip, pelinul de nisip, rogozul de nisip, lucerna si castravetele de nisip. Dintre speciile rare se gasesc volbura de nisip, cuisoara de nisip etc.
Padurea Hagieni
In Podisul Dobrogei de Sud, nu departe de lacul Mangalia, intre satele Hagieni si Albesti se intinde Padurea Hagieni. Padurea ocupa 584 ha, din care rezervatia propriu-zisa ocupa 207,40 ha.
Rezervatia forestiera cuprinde trei parti: o parte centrala de 100 ha acoperita de stejari si carpinita, care alterneaza cu poieni si este numita “Cazane”, partea de vest cu vai stancoase si poieni de colilie avand o suprafata de 28 ha si partea nordica a rezervatiei numita “Cascaia”.
Padurea Hagieni este ocrotita din anul 1962 si adaposteste numeroase specii: vioreaua, brebenelul, brandusa aurie, zambilele, ruscuta de primavara, stanjenelul, bujorul, coada soricelului, colilia, stejarul pufos, iasomia, paliurul, stanjenelul, sipica, etc.
Fauna este reprezentata in Padurea Hagieni prin: broasca testoasa de uscat dobrogeana, coluberul, vipera de padure si diverse specii de paianjen.
Lacul Techirghiol
Situata in apropierea localitatii cu acelasi nume, rezervatia este reprezentata de cel mai intins lac salin din tara noastra, cu o suprafata de 10,7 kmp.
Datorita salinitatii ridicate, lacul este populat de o microfauna care s-a adaptat mediului salin. Microfauna care populeaza apa lacului este reprezentata de bacterii, alge verzi, larve de insecte, crustacee, la care se adauga peste 124 specii de pasari.
Extremitatea vestica a Techirghiolului este bogata in izvoare dulci.
Canarelele de la Harsov
In apropierea orasului Harsova, pe malul Dunarii, langa ruinele vechiului castru roman Carsium se afla Canarelele de la Harsov. Rezervatia se intinde pe o suprafata de 5,30 ha si a fost declarata monument al naturii, datorita importantei sale stiintifice. Calcarele jurasice existente in aceasta zona au fost studiate incepand cu anul 1867, astfel identificandu-se diferite specii de corali, spongieri etc.
Pesterile de la Gurile Dobrogei
In apropierea comunei Limanu, pe malul drept al soselei Gura Dobrogei-Vistorna se gaseste rezervatia ce cuprinde pesterile Limanu, Liliecilor si La Adam. Cea mai mare pestera din Valea Casimcea este Pestera Liliecilor, care are o lungime de 480 m, unde s-au descoperit resturile a peste 20 de specii fosile. O fauna bogata de fosile cuprinzand 39 de specii a fost descoperita in pestera La Adam, pestera renumita prin fauna cuaternara.
Rezervatia adaposteste mari colonii de lilieci, precum si specii rare cum ar fi paianjenul, isopodul etc.
Punctul fosilifer de la Aliman
Situata in Dobrogea de Sud, langa comuna Aliman, in Valea Urluia, rezervatia ocupa o suprafata de 14,62 ha si adaposteste lacurile Sarpul si Vederoasa. Rezervatia are o mare valoare stiintifica, fiind declarata monument al naturii.
Punctul fosilifer Seimenii Mari
Rezervatia este situata langa comuna Seimeni, pe malul Dunarii, la 9 km de Cernavoda si ocupa o suprafata de 0,50 ha. Rezervatia adaposteste o fauna fosila specifica cuprinzand circa 60 de specii.
Punctul fosilifer Cernavoda
Situata in sudul Vaii Carasu, langa Cernavoda, rezervatia ocupa o suprafata de 3 ha. Punctul fosilifer de la Cernavoda cuprinde o fauna fosila bogata reprezentata de cele 72 de specii si a fost declarat monument al naturii.
Reciful de la Topalu
Intre Cernavoda si Harsova, pe malul Dunarii, se gaseste, la 3 km de comuna Topalu, rezervatia Reciful de la Topalu. Ocupand o suprafata de 8 ha, rezervatia cuprinde un complex de calcare de varsta jurasica a caror fauna include corali, resturi de viermi, spongieri calcarosi, etc.
Obiective turistice
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (MINAC)
- adaposteste insemnate colectii ce ilustreaza evolutia teritoriului dintre Dunare si Marea Neagra, incepand din preistorie si pana astazi
- unitati subordonate:
- Edificiul Roman cu Mozaic Constanta
- Complexul arheologic "Tropaeum Traiani" (monumentul triumfal, muzeul si ruinele orasului antic) - loc. Adamclisi
- Complexul arheologic "Histria" (muzeul si ruinele orasului antic) - loc. Istria
- Muzeul ”„Axiopolis” - loc. Cernavoda
- Muzeul arheologic "Carsium" (muzeul si ruinele orasului vechi) - loc. Harsova
____________________________________________________
Adresa: Piata Ovidiu nr.12 Constanta
Telefon: 0241.618.763 ; 0241.614.562 ; 0341.408.739
www.minac.ro ; www.facebook.com ;
minaconstanta@gmail.com
Edificiul Roman cu Mozaic Constanta
- subordonat Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta
- este situat in imediata vecinatate a sediului actual al MINAC si a fost descoperit in timpul unor lucrari edilitare initiate in anul 1959 si stopate definitiv pentru cercetarea, conservarea si restaurarea importantului monument
- a fost ridicat in contextul unui program urbanistic mai larg intre sfarsitul secolului lll p.Chr si inceputul secolului urmator
- mozaicul policrom, elaborat de mesteri mozaicari specializati la inceputul sec.IV p.Chr., acoperea initial o suprafata de aproximativ 2.000 mp, din care astazi se mai pastreaza aproximativ 450 mp., inclusiv fragmentele cazute in a patra incapere boltita si conservate in situ
____________________________________________________________
Adresa: Piata Ovidiu nr.12 Constanta
Telefon: 0241.618.763 ; 0241.614.562 ; 0341.408.739
Complexul arheologic ”Tropaeum Traiani” de la Adamclisi
- subordonat Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta
- complexul cuprinde trei obiective importante:
Monumentul triumfal Tropaeum Traiani - ridicat de imparatul Traian, intre anii 107-109 p.Chr., la sfarsitul razboaielor dacice, alaturi de altarul inchinat celor peste 3.800 de soldati romani cazuti in batalia din acest loc, dar si de mormantul unui inalt ofiter, monumentul evoca victoria romana, obtinuta cu greu de catre imparatul Traian, cu pretul unor mari pierderi
Muzeul Tropaeum Traiani - ridicat in localitatea Adamclisi pentru conservarea pieselor originale ale monumentului triumfal, adaposteste si variate colectii de piese arheologice care ilustreaza aspecte din preistoria si istoria antica a zonei
Cetatea Tropaeum Traiani - situata la 1,4 km de monument, a fost ridicata in timpul imparatului Traian si reconstruita in timpul imparatilor Constantin cel Mare si Licinius, ca urmare a distrugerilor suferite in timpul atacurilor carpo-gotice (sec.lll p.Chr.)
____________________________________________________________
Adresa: localitatea Adamcilisi, judetul Constanta
Telefon: 0241.614.562; 0241.614.563
Complexul Muzeal ”Histria”
- subordonat Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta
- una dintre cele mai vechi colonii din Marea Neagra, intemeiata in sec.Vll a.Chr. de colonistii greci veniti din Milet (Asia Mica)
- primele cercetari arheologice au fost initiate la Histria de arheologul roman Vasile Parvan, in anul 1914
- istoria sa se intinde pe aproape 14 secole de existenta neintrerupta (sec.VII a.Chr.-VII p.Chr.
- complexul cuprinde Muzeul Cetatii Histria si situl arheologic, reprezentat de cetatea greco-romana Histria, un adevarat muzeu in aer liber
- in muzeu sunt expuse piese arheologice specifice perioadelor istorice prin care a trecut Histria (greaca, romana si bizantina), dar si spatiul apropiat acesteia (din preistorie pana in perioada medievala timpurie)
____________________________________________________________
Adresa: localitatea Istria, judetul Constanta
Telefon: 0241.614.562
Muzeul ”Carsium” Harsova
- subordonat Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta
- muzeologia la Harsova isi are radacinile in eforturile fostului invatator Vasile Cotovu, de organizare a unui muzeu vechea scoala din localitate, la inceputurile sec.XX
- expozitia din sediul actual al muzeului a fost deschisa in anul 2006 si cuprinde marturii arheologice si istorice legate de traseul istoric al localitatii din preistorie pana in epoca moderna
- pieselor cu valoare deosebita ordonate in salile muzeului, reprezentative atat pentru preistoria asezarii de la Harsova-tell, cat si pentru istoria cetatii Carsium si a zonei invecinate, li se adauga elementele arhitectonice sau inscriptiile expuse in curtea din fata cladirii
_____________________________________________________
Adresa: Str.Revolutiei nr.27, Harsova
Telefon: 0241.871.033
Situl arheologic "Cetatea Capidava"
- se afla sub administrarea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta
- cetatea ocupa un loc important in sistemul defensiv roman facand parte din seria de castre si fortificatii ridicate in timpul imparatului Traian, la inceputul sec.ll p.Chr., in cadrul masurilor de organizare a limes-ului dunarean
- cercetata neintrerupt din anul 1924, Capidava prezinta astazi vizitatorilor sai zidul de incinta, asa cum arata el in ultima etapa a functionarii sale, o parte din trama stradala organizata conform criteriilor specifice urbanismului roman, cladiri administrative, o basilica paleocrestina din coltul de nord, cladiri cu diferite alte functionalitati, precum si o parte din instalatiile corespunzatoare micului port la Dunare sau complexe exterioare fortificatiei, cum ar fi edificiul termal situat la est de aceasta
___________________________________________________________
Adresa: pe malul drept al Dunarii, la jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda
Muzeul de Arta Constanta
- infiintat in 1961 cu un patrimoniu modest apartinand vechii pinacoteci a primariei, muzeul ofera publicului peste un secol din evolutia picturii, sculpturii si graficii romanesti, incarcand in acelasi timp sa arate si sa fixeze prin opere de referinta, locul si rolul Dobrogei, al peisajului marin in contextul creatiei nationale
- dintr-un patrimoniu de peste 7.800 de lucrari sunt expuse aproximativ 1.500, atat la sediul din Constanta, cat si in cele doua sectii din oras si judet:
- Muzeul de Sculptura "Ion Jalea" Constanta
- Muzeul de Arta "Dinu si Sevasta Vintila” Topalu
____________________________________________________________
Adresa: Bd.Tomis nr.82-84 Constanta
Telefon/fax: 0241.617.012
Muzeul de Arta Populara Constanta
- muzeu etnografic de cuprindere nationala, ilustreaza prin structurile sale, unitatea culturii traditionale din Dobrogea cu acea a celorlalte provincii istorice
- colectiile muzeului cuprind peste 16.000 de piese etnografice din toata tara
- exponatele sunt grupate pe genuri ale creatiei artisitice populare si includ: ceramica, icoane pe lemn si sticla, metal, port popular, scoarte, tesaturi, textile, podoabe
____________________________________________________________
Adresa: Bd.Tomis nr.32 Constanta
Telefon/fax: 0241.616.133
Teatrul National de Opera si Balet ”Oleg Danovski” Constanta
- in 1957 se infiinteaza “Opera Dobrogeana” - institutie care initial a purtat numele de „Teatrul Muzical”
- in 1978, la initiativa maestrul coregraf Oleg Danovski ia nastere Ansamblul de Balet Clasic si Contemporan, ca sectie de balet a Teatrului de Revista “Fantasio - institutie care in 1990 isi castiga autonomia, sub numele “Teatrul de Balet Clasic si Contemporan Oleg Danovski”
- in 2004 se infiinteaza Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski” prin reorganizarea Operei Constanta, a Teatrului de Balet “Oleg Danovski” si a Filarmonicii “Marea Neagra”
- sala de spectacole are o capacitate de 431 locuri
____________________________________________________________
Adresa: Str. Mircea cel Batran nr.97 Constanta
Telefon: 0241.480.300 ; Fax: 0241.615.080
Agentie Bilete: (+4) 0241 481460
Delfinariul
- si-a inceput activitatea in 1972, constituind prima forma muzeistica de acest gen din tara si prima din sud-estul Europei la acea data
- vedetele din ultimii ani au fost Pei Pei (decedat in 2013), Chen Cheng si Ni-Ni - un mascul si doua femele, trei delfini adusi in 2010 din China.
____________________________________________________________
Adresa: Bd.Mamaia Nr.255 Constanta
Telefon: 0241.481.230 ; Fax: 0241.481.236
www.facebook.com ; office@delfinariu.ro
Acvariul
- inaugurat in 1958, a ramas cea mai mare institutie de acest gen din tara
- spatiul expozitional este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica, dar si expozitiilor temporare cu tematici de biologie si ecologie acvatica
____________________________________________________________
Adresa: Bd.Elisabeta nr.1 Constanta
Program: 9:30 - 20:30
Telefon: 0241.481.461.461 ; Fax: 0241.481.462
www.facebook.com ; acvariu@delfinariu.ro
Planetariul
- infiintat in 1969, Planetariul dispune de o cupola cu diametrul de 8m si o capacitate de 80 de locuri
- in holul Planetariului, poate fi vizitata o expozitie cu tematica de astronomie
Știri
Consiliul Judetean Constanta în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

Afaceri Locale

GLOBALTECH SRL
Vezi detalii

STUDIO GARDEN SRL
Vezi detalii

COMFOREX IMPEX SRL
Vezi detalii

CASEVILEBLOCURI3D SRL
Vezi detalii

OPTIMA STORE SRL
Vezi detalii

Waterboyz România
Vezi detalii

TALPAC SRL
Vezi detalii
_5.png)
ROBY FOODS SRL
Vezi detalii

ROCLEAN SERVICII CURATENIE SRL
Vezi detalii

REFROM NAV SRL
Vezi detalii