Consiliul Judetean Arad

22352 Vizualizări
Tip: Municipiu
...

Persoane din instituție

 

Președinte: Cionca-Arghir Iustin-Marinel

Vicepreședinte: Bulbuc Ionel

Vicepreședinte: Cadar Răzvan-Olimpiu

Secretar general: Lupu Silvana Daniela

imagine primar

Cuvântul primarului

Totul pentru cetăţean...

Judeţul Arad se poate mândri cu vocaţia sa europeană, în contextul în care dispune de o structură a populaţiei multi-etnică, de un învăţământ universitar asigurat prin prezenţa a două universităţi, de autorităţi locale deschise spre inovaţie. Fără falsă modestie, este cel mai occidental judeţ al României atât ca aşezare geografică, cât mai ales în ceea ce priveşte tradiţia industrială, economică, starea infrastructurii, standardul de viaţă al cetăţenilor. Altfel spus, un judeţ cu pretenţii şi cu multe aşteptări, care reclamă o administraţie competentă, dar şi cu o viziune extrem de bine fundamentată privind dezvoltarea viitoare a judeţului.

Pe cale de consecinţă, ne-am adaptat contextului şi am demarat o activitate susţinută pentru întocmirea şi depunerea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile. Atât Consiliul Judeţean Arad, ca şi autoritate judeţeană, cât şi primăriile din judeţ. Se poate constata de către oricine că aproape în fiecare localitate există un şantier şi se lucrează pentru un anumit obiectiv: fie la introducerea reţelelor de apă curentă şi de canalizare, fie se reabilitează şcolile sau căminele culturale, se asfaltează străzile, se modernizează iluminatul public, se construiesc parcuri şi locuri de joacă pentru copii sau chiar clădiri de instituţii publice sau de utilitate publică. Aşa am ajuns la performanţa de astăzi, invidiată de majoritatea judeţelor din ţară, de a derula fonduri europene de peste 200 de milioane de euro, la care, repet, se adaugă şi proiectele obţinute de către primării. Am adus în Arad bani europeni, ne-am dezvoltat folosind fondurile pe care Europa ni le pune la dispoziţie. Am făcut paşi spre Europa şi suntem convinşi că Europa este aproape de noi!

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad

Așezarea geografică

Municipiul Arad este situat în partea de sud-vest a judeţului cu același nume și este unul dintre marile orașe ce constituie axa urbană a Câmpiei de Vest. Este unul dintre cele mai mari noduri de circulaţie ale ţării, atribut completat cu un terminal cargo pentru încurajarea și fluidizarea traficului de mărfuri pe rute aeriene interne și internaţionale. Teritoriul administrativ al municipiului are o suprafaţă de 300,89 km2 și se desfășoară în câmpia aluvionară a Mureșului. Vatra orașului s-a dezvoltat în mare parte pe malul drept al Mureșului, dar din motive de ordin strategic, în marea buclă, respectiv în meandrul râului, s-a construit cetatea Aradului (1763-1863), cetate ce a constituit puntea de legătură și gravitare a așezărilor Gai, Bujacu Mare, Aradu Nou, Grădiște, Micălaca și Sânnicolau Mic, azi cartiere ale orașului.

Populaţia municipiului număra la ultimul recensământ 172827 locuitori, cu 17287 locuitori mai puţin faţă de anul 1992. Din punct de vedere etnic, populaţia avea următoarea structură: 82,7% români, 13,0% maghiari, 1,7% rromi, 1,3% germani, 0,3% slovaci, 0,1% ucrainieni, 0,3% sârbi și 0,6% alte naţionalităţi și populaţie nedeclarată.

Urme ale locuirii pe aceste meleaguri datează din cele mai vechi timpuri. Numeroase vestigii descoperite in vatra orașului sau în apropiere au pus în evidenţă prezenţa civilizaţiilor geto-dacice și daco-romane, iar mai târziu urme ale feudalismului timpuriu. Siturile arheologice descoperite pe raza orașului în locurile "Ceala", "La Movilă" și "La Carieră" susţin continuitatea locuirii în acest areal. Menţionări despre Arad sunt cunoscute din timpul luptelor voievodului Athum și ale conducătorului oștirii maghiare Chanadinus desfășurate în anul 1028. Documentar, orașul este mentionat sub denumirea de Urod într-un document datat din anul 1156.

Orașul a avut parte de evenimente care și-au lăsat adânc amprenta asupra istoriei. În anul 1514 cetatea Aradului este cucerită de răsculaţii conduși de Gh. Doja, cunoaște mai apoi năvălirile mongolo-tătare și ocupaţia otomană (1552), evenimente ce au frânat dezvoltarea social-economică a orașului pe o lungă perioadă de timp. Începând cu anul 1687 orașul intră sub stăpânire habsburgică, iar în anul 1834 capătă statutul de oraș liber "regesc" din partea coroanei de la Viena.

Secolul al XIX-lea este marcat de mișcările revoluţionare de la 1848 și de trecerea orașului sub stăpânirea austro-ungară (1867-1918). Pentru români Aradul reprezintă centrul spiritual de emancipare naţională, fiind unul din punctele de sprijin ale unităţii tuturor românilor într-o singură ţară. Aradul este legat de Marea Unire de la 1918 prin funcţionarea Consiliului Naţional Român Central, fiind totodată locaţia primei guvernări românești a Transilvaniei.

Dezvoltarea economică, socială și culturală începută în secolul al XIX-lea se accentuează în perioada interbelică. Perioada celui de-al doilea război mondial înregistrează o scădere a evoluţiei economice și sociale a orașului.

După anul 1948, odată cu naţionalizarea și până în anul 1989, Aradul se confruntă cu o economie controlată și planificată în totalitate de stat. Din 1990 orașul cunoaște o dezvoltare economică și socială benefică, ce face din Arad un important centru economic, cultural și universitar. Rolul jucat de acest oraș în viaţa istorică, socială și culturală a ţării este legat și de numele unor personalităţi marcante precum Dimitrie Ţichindeal, Constantin Diaconovici-Loga, Fabian Gabor, Alexandru Mociony, Atanasie Marian Marinescu, Stefan Cicio Pop,Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ioan Vidu, Ioan Iosif Goldiș, Ioan Slavici, Sabin Drăgoi, Iulian Toader, Vasile Mangra și lista poate fi continuată.

Beneficiind de un cadru natural de excepţie, amplasarea sa pe malurile Mureșului și de un bogat fond turistic de orgine antropică, municipiul Arad este un important centru turistic al ţării. Alături de Cetatea Aradului, Complexul Muzeal Arad și Muzeul de Artă,zestrea de monumente istorice și ansambluri de arhitectură completează potenţialul atractiv al orașului cu obiective precum Palatul Administrativ (1874-1876, azi primăria), Palatul Cultural (1911-1913), Academia Teologică a Universităţii "Aurel Vlaicu" (1885), biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" (1725), Palatul Suciu (cca.1900 - azi parohie evanghelică), biserica de lemn "Sfinţii Apostoli Petru și Pavel" (1745-1754), biserica de lemn "Sfântu Gheorghe" (1848), Palatul Szantay (1911 - azi Casa de Cultură), Palatul Neumann (sf.sec.XIX- azi locuinţe și spaţii comerciale), Statuia Libertăţii (1890 - grup statuar demolat și refăcut în anul 2004), Teatrul de Stat "Ioan Slavici" (1874), biserica sârbească (1698-1702), Palatul Băncii Naţionale (1905-1906) și multe altele.

Valoarea potenţialului turistic face din municipiul Arad o destinaţie îndrăgită de orice turist care vizitează acest oraș.

  • Suprafață: 300,89 km2
  • Populație: 172827
  • Obiective turistice

    Judeţul Arad etalează, la rândul său, comori impresionante.

    • Podgoria Aradului a fost premiată cu Medalie de Aur în anul 1982, la Concursul Mondial de la Londra, pentru vinul „Roşu de Miniş”. Cadarca de Miniş şi Mustoasa de Măderat sunt astăzi printre vinurile celebre ale zonei, cunoscute şi apreciate în toată Europa.

    • Lunca Mureşului, un loc sălbatic pentru drumeţii, ciclism, ture cu canoe pe râu, adăposteşte peste 2000 de specii de păsări!

    Cea mai veche mănăstire ortodoxă din România (anul 1177), Hodoş Bodrog, şi una dintre cele mai frumoase basilici din ţară, Basilica Maria Radna (anul 1327), fac parte din patrimoniul ecumenic al judeţului nostru.

    Aradul este cunoscut şi ca judeţul cu cele mai multe cetăţi, conace şi castele din vestul României! Printre ele, Castelul de la Săvârşin, astăzi reşedinţă a Regelui Mihai I de România.

    • Staţiunea Moneasa, cu aerul cel mai bogat în ozon în estul Europei, este la 100 km de municipiul Arad!

     

    Municipiul Arad deţine un bogat patrimoniu cultural-istoric, oferind vizitatorilor un adevărat muzeu în aer liber al stilurilor arhitectonice specifice sec XVIII, XIX şi XX, monumente de artă şi istorie, spectacole de teatru, concerte ale filarmonicii, expoziţii de artă plastică, expoziţii muzeale de istorie, artă şi ştiinţe ale naturii , festivaluri şi sărbători.
    Iubitorii de arhitectură pot admira clădiri construite în stil baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic sau secession.

    Clădiri cu valoare istorică:
    Există anumite clădiri în Arad care păstrează cu ele amintirea unor personalităţi sau a unor evenimente istorice care au marcat viaţa cetăţii. Acestea sunt:
    Înalta Preparandie, (Str. Preparandiei nr. 13) - 1812, prima şcoală de învăţători în limba română din Ardeal.
    • Casa cu Lacăt, (Str. Tribunul Dobra nr. 7)-1815, care adăposteşte într-o nişă "Butucul breslelor", montat în anul 1827.
    • Casa parohiei catolice Aradul Nou, (Calea Timişorii nr. 33)-1725, administrată în trecut de călugări franciscani.
    • Casa cu ghiulele, (Calea Timişorii nr. 18) 1800, care are încorporate în perete 17 ghiulele de diferite mărimi trase din turnurile cetăţii, în timpul luptelor din Arad din anii 1848-1849.
    • Hotel Ardealul, (Bd. Revoluţiei nr. 98) - 1841, unde au concertat Franz Liszt în anul 1846, Johann Strauss jr. - 1847 şi Johannes Brahms - 1879 şi unde au poposit George Coşbuc, Octavian Goga, Ion Luca Caragiale, George Enescu, Arany Janos, Moricz Zsigmond.
    • Teatrul Vechi, (Str. Gheorghe Lazăr nr.3), cel mai vechi teatru din România - 1817, unde au susţinut spectacole trupele lui Matei Milo (1870) şi Mihai Pascaly (1868, 1871) la care a participat, în anul 1868 şi Mihai Eminescu în calitate de sufleur; actriţa maghiară Deryne - 1820 precum şi actorul german Treumann -1840.
    • Cetatea Aradului, (bucla Mureşului-cartier Subcetate), construită între anii 1763-1783, în stil Vauban, martoră a luptelor din timpul revoluţiei de la 1848-1849 şi închisoare pentru răsculaţii conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan şi pentru soldaţii armatei lui Napoleon, căzuţi prizonieri la habsburgi. Cetatea Aradului este şi singura cetate din Transilvania, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, fază târzie a sistemului de fortificaţii stelate din Europa.
    • Vama Veche, (Str. Banatului nr.2, imediat după Podul Traian, spre Calea Timişorii)-1907, fostul punct vamal de intrare a mărfurilor în pieţele Aradului.

    Oferta teatrală:
    • Teatrul de Stat Arad, ( Bd. Revoluţiei 103, tel: 0257-280016) care de la înfiinţare, în anul 1948, a pus în scenă aproape 400 de premiere în aproximativ 15000 de reprezentaţii. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea a fost construită în anul 1874 în stil neoclasic, fiind locul unde de mai bine de 120 de ani se concentrează viaţa teatrală a Aradului. Stagiunea se desfăşoară în perioada septembrie-iunie. În fiecare an, în luna octombrie, are loc "Festivalul de teatru clasic", manifestare naţională la care participă cele mai reuşite spectacole din ţară.
    • Teatrul de Marionete, (Str. Episcopiei nr.15 , tel: 0257-256922), care însufleţeşte lumea basmelor spre încântarea celor mici, din anul 1951. În luna mai, din doi în doi ani ,are loc Festivalul Internaţional Euromarionete, la care sunt invitate teatre de renume din lumea animaţie, atât din ţară cât şi din străinătate. Stagiunea teatrală se desfăşoară în perioada septembrie-iunie.
    • Teatrul Vechi, (Str. Gh.Lazar nr 3, tel: 0257-211918 ), unde au loc spectacole de teatru underground sau ale Teatrului de Curte
    • Teatrul Maghiar, (Str. M.Eminescu nr.55-57, tel: 0257-280716) înfiinţat în anul 2002.

    Galerii de artă:
    Expoziţiile de pictură, sculptură, obiecte decorative din sticlă, lemn sau textile, pot fi vizitate la următoarele galerii de artă:
    • Galeria Delta (Str. M. Eminescu nr. 2, tel: 0257-281371). Aici are loc vernisajul celor trei evenimente majore ale artelor plastice arădene: Salonul Bienal Internaţional de Desen, Salonul Bienal de Sculptură Mică, ( primul desfăşurându-se în ani impari iar cel de-al doilea în ani pari), Salonul Anual de Artă, ce reuneşte creaţiile artiştilor arădeni pe parcursul anului respectiv.
     
    Filarmonica de Stat Arad
    (Piaţa. G. Enescu nr.1, tel: 0257-281554) continuă cu cinste tradiţia muzicală arădeană, care în anul 1833 a fost marcată de înfiinţarea celui de-al şaselea Conservator din Europa, în ordine cronologică, după cele de la Paris, Praga, Bruxelles, Viena şi Londra. Semnificativ pentru istoria culturală a oraşului, anul 1890 certifică fondarea Societăţii Filarmonice, veritabilă instituţie de concerte cu orchestră şi cor, cu programe elaborate şi ambiţioase.
    Începând cu anul 1948, care marchează momentul constituirii Filarmonicii de Stat şi a formaţiilor profesioniste orchestra simfonică şi corul academic, activitatea artistică se desfăşoară în stagiuni continue a câte zece luni (septembrie-iunie), cu o ritmicitate de cel puţin un concert pe săptămână, fiecare având un alt repertoriu şi alţi protagonişti. Concertele au loc în sala din incinta Palatului Cultural, cu o capacitate de 780 de locuri, renumită pentru acustica şi design-ul deosebit. Ocazional, sunt organizate spectacole şi în marile biserici ale Aradului.

    Biblioteca judeţeană "A. D. Xenopol"
    (Str. Gh. Popa nr. 2-4, tel: 0257-256510). Biblioteca arădeană funcţionează în serviciul cititorilor de mai bine de 120 de ani, în tot acest timp acumulând un fond de carte de peste 500.000 UB. Cea mai veche comoară de patrimoniu o constituie: Questiones Quodlibetae, a lui Duns Ioannes, editată la Veneţia în limba latină, în anul 1481. În cadrul bibliotecii se organizează şi audiţii muzicale comentate, se deapănă poveşti pentru copii, au loc expoziţii de carte sau conferinţe.

    Complexul Muzeal Arad
    (Piaţa G. Enescu nr. 1, tel: 0257-281847)
    Secţia istorie ( Palatul cultural, intrare dinspre Bd. Dragalina) - Secţia de arheologie şi istorie cuprinde 15 săli de expoziţie, situate la primul şi al doilea etaj al Palatului Cultural. Cele peste 2000 de exponate ilustrează evoluţia zonei arădene, de la primele urme ale prezenţei umane până la instaurarea regimului comunist şi constau în machete ale unor cetăţi medievale, sigilii, obiecte meşteşugăreşti, manuscrise vechi, accesorii vestimentare, podoabe, fotografii de epocă. Dintre piesele semnificative ale colecţiei muzeului, fac parte: uneltele cioplite din silex şi opal cu o vechime de 100.000 de ani, reprezentând cele mai vechi urme ale prezenţei umane în zona Aradului; figurina de pe peretele unui vas "Venus de la Sâmpetru German", datată cca 3900 î. Hr.; monedele dacice de argint din sec. III, II î. Hr de la Şilindia; descoperirile din Cetatea de Pământ de la Vladimirescu, datată sec. VIII - IX; diploma de oraş liber regesc a Aradului, înmânată autorităţilor locale în anul 1834; obiectele personale ale celor 13 generali ai armatei revoluţionare maghiare; steaguri, arme şi acte oficiale ale Gărzilor şi Consiliilor Naţionale Române, din perioada realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
    Secţia ştiinţele naturii (Palatul cultural, parter, intrare dinspre Parcul Copiilor) - În prima sală a expoziţiei pot fi vizualizate colaje fotografice sugestive reprezentând galaxii, supergalaxii, supernove, sistemul nostru solar, precum si machete ale unor rachete şi nave cosmice. Un alt sector al expoziţiei îl constituie colecţia mineralogică şi ecologică, în cadrul căreia sunt expuse eşantioane ale mineralelor specifice vestului şi nord-vestului României şi diorame ale ecosistemelor caracteristice judeţului Arad: zona de şes, zona de deal şi zona de munte, fiind reconstituit inclusiv mediul carstic prin amenajarea unei peşteri artificiale. Colecţie paleontologică şi sala acvariilor completează spectrul ştiinţelor naturii.
    Secţia Artă (etajul II al clădirii bibliotecii, Str. Gh. Popa de Teiuş nr. 2-4, tel. 0257-256503) - Colecţia de artă este structurată pe următoarele domenii: pictură europeană sec. XVI-XIX, interioare de epocă, porţelan şi faianţă sec. XVIII-XIX, covoare orientale şi transilvane, galeria de artă românească sec. XIX- XX.
    Muzeul deţine opere ale unor celebri pictori români şi maghiari ca Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Munkacsy Mihaly, Barabas Miklos, Lotz Karoly.

    Turismul religios
    O altă caracteristică a Municipiului Arad este multiconfesionalitatea sa, atribut conferit de diversitatea cultelor existente: ortodox, romano-catolic, greco-catolic, evanghelic-luteran, reformat, neo-protestant, mozaic.

    Turismul de afaceri
    Acest tip de turism s-a dezvoltat în special după anul 1989, când au fost create în Arad oportunităţi de investiţii pentru întreprinzătorii străini. Punctele forte ale turismului de afaceri , sunt:
    - săli de conferinţă, seminarii la hoteluri de 3*
    - apropierea de frontiera cu Ungaria
    - Zona Liberă Curtici, Zona Industrială Arad
    - Expo Arad, Centrul Expoziţional din cadrul Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură a judeţului Arad;

    Turismul de tranzit
    Încă din vechime, oraşul Arad era locul unde se intersectau importante artere de circulaţie, fapt ce a favorizat tranzitarea acestuia de numeroşi călători.
    În prezent, în special datorită apropierii de frontiera de vest a României, există de asemenea, un important aflux de persoane care au diferite alte destinaţii finale. "Oraşul de pe Mureş", devine astfel o adevărată poartă de intrare în ţară, un prim loc de popas unde turiştii pot lua contact cu valorile cultural - istorice din România.

    Proiecte de investiții

    Strategia de dezvoltare a Judetului Arad




    Obiective strategice, generale, specifice ale CJ Arad

    Proiecte Europene

    ...

    Péró Tamás, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad: „Noi investiții la Liceul special Sfânta Maria”

    Péró Tamás, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, dorește îmbunătățirea condițiilor la instituțiile de învățământ special, aflate în subordinea CJA....

    2025-03-24

    Citește mai mult

    ...

    Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad: „Investim 450 de milioane de lei în drumurile județene!”

    Drumurile județene rămân o prioritate și acest lucru se vede în bugetul Consiliului Județean Arad, spune vicepreședintele Sergiu Bîlcea. Cu ajutorul fondurilor europene, 70% din buge...

    2025-03-17

    Citește mai mult

    ...

    Bugetul pe anul 2025 al Consiliului Judeţean Arad: 945 de milioane de lei, 70% merg spre investiții

    Este al doilea an consecutiv când Consiliul Județean Arad alocă 70% din buget spre investiții! 84% din investiții sunt din fonduri europene, diferența de 16% din fondurile Consiliului Judeţean ş...

    2025-03-07

    Citește mai mult

    Consiliul Judetean Arad în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză