Primăria Finta

42872 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Finta este o comună situată în județul Dâmbovița, în regiunea Muntenia a României, având o populație de aproximativ 3.686 de locuitori conform recensământului din 2021.

Comuna este alcătuită din patru sate: Bechinești, Finta Mare (centrul administrativ al comunei), Finta Veche și Gheboaia. Situată în partea de sud-est a județului Dâmbovița, în Câmpia Română, comuna Finta se află la o altitudine de 156 de metri, pe malurile râului Ialomița și ale afluentului său, Pâscovul.

Finta se află la o distanță de aproximativ 33 km de reședința de județ, Târgoviște, fiind aproape de limita cu județul Prahova. De asemenea, orașul Ploiești se găsește la circa 28 km spre nord-est, iar capitala țării, București, este la 55 km spre sud-est.

Comuna Finta are o importantă valoare istorică, fiind locul unde a avut loc bătălia de la Finta din anul 1653, când armata valahă, condusă de domnitorul Matei Basarab, a obținut o victorie semnificativă. Pe lângă aspectele istorice, zona se remarcă și prin peisajele sale tipice de câmpie și prin bogăția resurselor naturale oferite de apele râurilor care traversează localitatea.

Persoane din instituție

Primar: ec. Florentin Oprea
Viceprimar: 
Consilier cu atribuții de Secretar General: Rodica Preda
Contabil: Aurelia Alina Grigore
 

imagine primar

Cuvântul primarului

Prioritatea mea în calitate de primar al Comunei Finta È™i a echipei mele este dezvoltarea comunei, creÈ™terea calității vieÈ›ii si bunăstarea cetățenilor. Suntem mereu deschiÈ™i sa împărtășim din lucrurile bune pe care le-am realizat È™i să colaborăm pentru o bună modernizare a comunei.

Numele localităților aflate în administrație

Finta-Mare, Gheboaia, BecheneÅŸti, Finta-Veche

Așezarea geografică

Comuna Finta este situată în zona de sud-est a judeÅ£ului DâmboviÅ£a, la aproximativ 40 km faţă de Municipiul TârgoviÅŸte ÅŸi la aproximativ 20 km faţă de Municipiul PloieÅŸti. Relieful este de câmpie înaltă, fiind slab ondulat ÅŸi cu cădere generală de la nord la sud zona fiind dominată de Râul IalomiÅ£a.
Scurt istoric.
Prima datare o avem însă în 1453. În istoria Țării RomâneÈ™ti, o importanță deosebită a avut bătălia de la Finta, care s-a desfășurat la 17 mai 1653, între Vasile Lupu, ajutat de cazacii lui TimuÈ™ HmelniÈ›ki, È™i Matei Basarab. Lupta fratricidă provocată de ambiÈ›iile lui Vasile Lupu s-a terminat prin înfrângerea acestuia. După două luni, Vasile Lupu È™i-a pierdut domnia, iar după un an în 1654 Matei Basarab a murit, curmându-se o perioadă de glorie È™i renaÈ™tere naÈ›ională a Țării RomâneÈ™ti. Batalia a fost o luptă decisivă între trupele moldovene-căzăceÈ™ti conduse de Vasile Lupu È™i TimuÈ™ HmelniÈ›ki È™i armatele române (valahe) conduse de Matei Basarab. Vasile Lupu a fost învins È™i o lună mai târziu a pierdut tronul Moldovei, fiind înlocuit de Gheorghe Ștefan. Urmează o scurtă ocupaÈ›ie valahă a capitalei IaÈ™i È™i Asediul Sucevei unde TimuÈ™ va fi ucis.
La sfârÈ™itul secolului al XIX-lea, comuna Finta făcea parte din plasa IalomiÈ›a a judeÈ›ului DâmboviÈ›a È™i era formată din satele Finta, BechineÈ™ti, Finta Veche È™i Ibrianu, cu o populaÈ›ie totală de 1209 locuitori. În ea funcÈ›ionau o biserică È™i o È™coală. Atunci, satul Gheboaia alcătuia o comună de sine stătătoare în aceeaÈ™i plasă, comună ce avea 750 de locuitori, o fabrică mare de spirt, o biserică È™i o È™coală. Tot la Finta, la 22-23 noiembrie 1916 au căzut 468 de soldaÈ›i români în încercarea de a stopa înaintarea trupelor germane spre BucureÈ™ti în timpul Primului Război Mondial, aÈ™a cum sugerează monumentul ridicat în cinstea acestora în 26 octombrie 1933 pe locul în care aceÈ™tia au murit.
În 1925, cele două comune făceau parte din plasa BilciureÈ™ti a aceluiaÈ™i judeÈ›. Comuna Finta avea în componenÈ›a satele Finta Mare È™i Finta Veche, cu o populaÈ›ie totală de 1984 de locuitori, după ce satul Ibrianu fusese transferat la comuna Frasin. Comuna Gheboaia, formată tot din unicul său sat, avea 1546 de locuitori.
​Și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, localitatea a fost martora mai multor raiduri ale aviaÈ›iei americane care a bombardat PloieÈ™tiul în 24 aprilie 1944, cum marturiseÈ™te biografia unui ofiÈ›er de aviaÈ›ie german mort pe teritoriul comunei la acea dată Emil Omert (15 ianuarie 1918 - 24 aprilie 1944) În 1950, comuna a fost arondată raionului TârgoviÈ™te din regiunea Prahova È™i apoi (după 1952) din regiunea PloieÈ™ti. În 1968, comuna Gheboaia a fost desfiinÈ›ată È™i inclusă în comuna Finta, care a revenit la judeÈ›ul DâmboviÈ›a, reînfiinÈ›at.

  • Suprafață: 4985,52 ha
  • Intravilan: 308,85 ha
  • Extravilan: 4676,67 ha
  • PopulaÈ›ie: 3800
  • Gospodării: 1426
  • Nr. locuinÈ›e: 1586
  • Nr. grădiniÈ›e: 3
  • Nr. È™coli: 2
  • Cum se ajunge in localitate

    TârgoviÈ™te DJ 711 – Baleni – DC 28 – DJ 720A Finta
    PloieÈ™ti – DN1A – DJ 720A Finta
    ​BucureÈ™ti – DN1A – DJ 720A Finta

    Activitati economice si specifice zonei

    Agricultura, creșterea animalelor, producerea și comercializarea produselor lactate
    Firme reprezentative:
    SC Semagrim Flor S.R.L
    S.C Simflor S.R.L
    S.C Romgaz S.R.L
    S.C. Ghecosflor S.R.L
    S.C Semalex S.R.L
    S.C Agro Floendy Cen S.R.L
    S.C. TCI Grup SO S.R.L
    S.C. SAS Pharma Plus S.R.L
    S.C. Savior Pharma Vista S.R.L
    S.C. Fadel Farm S.R.L
    S.C. CNM Test Auto S.R.L
    S.C. RegiaNicusor S.R.L
    S.C. Abysar Ang S.R.L
    S.C. Erk Pak Com S.R.L
    S.C. Leone Alfa Group S.R.L
    S.C. Raluca Ardeleanu Trans S.R.L
    Producători locali:
    Sima Stănică, Oprea Florentin, Ardeleanu Raluca
    Produse locale:
    Cereale, fructe si legume, produse lactate
    Meșteșugari:
    ​Olărit

    Evenimente

    Ziua comunei Finta

    Obiective turistice

    În partea de nord a localităţii se află aproximativ 1000 de ha de pădure, unde se găseÅŸte o rezervaÅ£ie de zimbri cu 42 de exemplare
    Descoperiri arheologice
    Pe teritoriul comunei se găseÈ™te limesul denumit Brazda lui Novac, datând din perioada stăpânirii romane asupra Munteniei în timpul lui Constantin cel Mare.
    Există scrieri din acea vreme ,arheologii au descoperit pe teritoriul comunei o așezare medievală din secolele VIII-X, care a căpătat statutul de sit arheologic protejat de Ministerul Culturii.
    Monumente
    În centrul comunei se află, de asemenea, un monument închinat eroilor dezvelit tot la 26 octombrie 1933. Realizat prin subscripÈ›ie publică pentru a comemora jertfa a 37 de eroi ai comunei în Primul Război Mondial, monumentul a fost dezvelit la 26 octombrie 1933. Pe obeliscul din beton, surmontat de un vultur cu aripile defăcute, se află încruciÈ™ată o baionetă È™i o teacă de baionetă deasupra cărora se găseÈ™te o cască model "Adrian". Pe frontispiciu are înscris:"1916 - 1918/ Cinste È™i laudă eroilor/ Comuna Finta/ Întregirea Neamului/ Lupta de la Finta/ 22 È™i 23 novembrie 1916". În părÈ›ile laterale se mai găsesc următoarele texte: "1877 - 1878/ Domnitorul Carol I" (dreapta) È™i "1653 mai 15/ lupta de la Finta/ Matei Basarab/ È™i/ Vasile Lupu" (stânga) Pe o placă din bronz, fixată pe postament, scrie "RecunoÈ™tință eroilor jertfiÈ›i pentru apărarea patriei (22.VI.1941 - 9.V.1945)", dedesubt fiind enumeraÈ›i 28 de militari din localitate căzuÈ›i în cel de-Al Doilea Război Mondial. 
    Monumente istorice
    Conform listei Ministerului Culturii pe raza comunei sunt următoarele monumente istorice:
    220 DB-I-s--17047 Necropolă sat GHEBOAIA; comuna FINTA "Movila din Câmpul Budii" 1639 Epoca medievală
    821 DB-II-m-B-17486 Biserica "Sfântul Nicolae" sat FINTA MARE; comuna FINTA 1721, - rep. 1851
    822 DB-II-m-B-17487 Primăria veche sat FINTA MARE; comuna FINTA 1910
    823 DB-II-a-B-17488 Ansamblul Conacului Hulea sat FINTA MARE; comuna FINTA sfârÈ™itul secolului al XIX-lea
    824 DB-II-m-B-17488.01 Conacul Hulea sat FINTA MARE; comuna FINTA sfârÈ™itul secolului al XIX-lea
    825 DB-II-m-B-17488.02 Moara de făină a Conacului Hulea sat FINTA MARE; comuna FINTA sfârÈ™itul secolului al XIX-lea
    847 DB-II-a-B-17510 Ansamblul bisericii "Sfântul Dumitru", "Cuvioasa Paraschiva" sat GHEBOAIA; comuna FINTA UliÈ›a Bisericii 1856
    848 DB-II-m-B-17510.01 Biserica "Sfântul Dumitru", "Cuvioasa Paraschiva" sat GHEBOAIA; comuna FINTA
    Ulița Bisericii 1856
    849 DB-II-m-B-17510.02 Turn clopotniță sat GHEBOAIA; comuna FINTA Ulița Bisericii 1919
    850 DB-II-m-B-17511 Casa Ioana D. Marin sat GHEBOAIA; comuna FINTA Ulița Bisericii 1910
    851 DB-II-m-B-17512 Cârciumă sat GHEBOAIA; comuna FINTA Str. Linia GreculeÈ™tilor 1925
    852 DB-II-m-B-17513 Casa Leana Gheorghe sat GHEBOAIA; comuna FINTA Ulița Pădurii 1910
    853 DB-II-m-B-17514 Casa Ion Dănilă sat GHEBOAIA; comuna FINTA Șos. Principală 1900

    Facilități oferite investitorilor

    Personal calificat în toate domeniile de activitate
    Receptivitate și sprijin din partea Primăriei pentru investitori
    CondiÈ›ii de înfiinÈ›are microferme de animale
    Comuna Finta beneficiează de toate facilitățiile necesare investitorilor: gaze, apă È™i canalizare, epurarea apei menajere, energie electrică, reÈ›ea de telefonie fixă È™i mobile, internet, cablu TV, drumuri moderne
    PrezenÈ›a comunei în apropierea municipiilor TârgoviÈ™te (35 km) È™i PloieÈ™ti (30 km)

    Proiecte de investiții

    Realizări 2020-2024:
    Amenajare parc zona de agrement Lac Gheboaia
    Consolidare, modernizare È™i extindere Local Primărie în vederea înființării unui Centru de zi pentru persoane vârstnice în comuna Finta, sat Finta Mare, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Construire bază sportivă sat Gheboaia, Comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Lucrări de întreÈ›inere Monumentul Eroilor Gheboaia, Cimitirul Eroilor Gheboaia, Monumentul Eroilor Finta, Cimitirul Eroilor Finta
    Modernizare dispensare medicale umane în comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a + parcări betonate; + împrejmuire cu gard din beton la dispensarul din satul Gheboaia; + alimentare cu gaze dispensar Finta Mare
    ÎnfiinÈ›are reÈ›ea de canalizare È™i staÈ›ie de epurare în comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Construire Grădiniță cu program normal 2 Săli de grupă, sat Gheboaia, comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a + împrejmuire cu gard din beton; + instalaÈ›ie alimentare cu GPL È™i alee betonată
    Extindere, reabilitare, modernizare, dotare Școala sat Gheboaia, comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a + împrejmuire cu gard din beton
    Construire aÈ™ezământ cultural – Cămin cultural, satul Finta Mare, comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    ÎnfiinÈ›are sistem inteligent de supraveghere video în toată comuna Finta (64 de camere)
    Edificare 3 foișoare și 6 locuri de joacă
    Montare limitatoare de viteză în comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Reabilitare sala de curs È™i montare încălzire centrală (centrală termică È™i calorifere) la GrădiniÈ›a cu program normal BechineÈ™ti
    Îmbunătățirea drumurilor de exploatare cu agregate minerale.
    Proiecte de investiÈ›ii aflate în derulare în anul 2024:
    Modernizare drum acces È™i amenajare parcare sediu administrativ, Centru Cultural È™i sala de sport, în Comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Extindere, reabilitare, modernizare, dotare Școala Generală sat Finta, comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Dotarea cu mobilier, materiale didactice È™i echipamente digitale a unității de învățământ preuniversitar la nivelul Comunei Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a – Școala Generală Finta
    Renovare energetică moderată È™coala din sat BechineÈ™ti, comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Extindere sistem inteligent de distribuÈ›ie gaze naturale în satul Gheboaia, comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Extindere canalizare în comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Extindere reÈ›ea de canalizare menajeră în Comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    StaÈ›ii de reîncărcare pentru vehicule electrice în comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Reabilitare poduri în comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a
    Modernizare È™i ReparaÈ›ii Drum Vicinal Gheboaia ”Iazului 2” È™i de 380 L. Bisericii – L Pădurii, 700 Ml
    Modernizare și Reparații Drum Comunal DC 26A Gheboaia-Stația Apă, 850 Ml, Cf 75860 și Drum Vicinal 130 Ml, Cf 75049
    Calibrare albie, realizare prag de fund È™i apărare de mal la traversarea râului IalomiÈ›a cu drumul comunal 31, comuna Finta, judeÈ›ul DâmboviÈ›a

    Afaceri Locale